Acasă Social VIDEO // Cum propaganda Kremlinului ajunge prin Tiraspol în casele moldovenilor

VIDEO // Cum propaganda Kremlinului ajunge prin Tiraspol în casele moldovenilor

0

Companiile din regiunea transnistreană cât și cele din Federația Rusă folosesc neautorizat canalele și frecvențele, resurse limitate, aflate în proprietatea publică a R. Moldova, căreia îi revine dreptul exclusiv de a reglementa utilizarea lor.

Potrivit unei investigații marca Zonadesecuritate.md, aceste canale și frecvențe sunt folosite în mare parte pentru retransmiterea programelor radio și canalelor TV propagandistice ale Federației Ruse, dar și pentru difuzarea celor controlate de regimul separatist, care antagonizează R. Moldova, prezentând-o ca pe un dușman.

Deși legislația în domeniul audiovizualului interzice retransmiterea emisiunilor cu caracter informativ, militar sau analitic din Rusia, semnalul acestor programe, retransmise prin regiunea transnistreană, ajunge în casele oamenilor de pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv cel controlat de autoritățile constituționale. Mai mult, în unele cazuri, aceste programe interferează cu cele autorizate pe partea dreaptă a Nistrului, afectându-le activitatea.

Astfel, în timp ce autoritățile de la Chișinău strâng din umeri și dau vina pe nerezolvarea conflictului transnistrean, propaganda rusă intră prin ușa din spate, subminând eforturile depuse pentru protejarea spațiului informațional al R. Moldova.

„În timp ce șofăm pe drumul M2, trecând pe lângă satul Peresecina din raionul Orhei, conectăm radioul și observăm o luptă care se duce pe frecvența 100.9. Peste programul radioului Kiss FM intervine programul neautorizat al Дорожное радио (Dorojnoe Radio, n.r), deși stația emițătoare a acestuia este amplasată la 88 km depărtare, în satul Vărăncău, Râbnița. Aceeași situație o surprindem și pe podul plutitor de la Molovata Nouă, raionul Dubăsari, aflat în zona de securitate”, susțin jurnaliștii de la Zonadesecuritate.md.

Kiss FM este un post de radio românesc, cu un program muzical, retransmis de la București, dar care are și ferestre de programe locale. Postul de radio este autorizat de pe teritoriul R. Moldova, unde activează de mai bine de 20 de ani. 

De cealaltă parte, Dorojnoe Radio este un post de radio rusesc, retransmis, în lipsa unei autorizații din partea autorităților constituționale, în totalitate din Federația Rusă de către compania teleradio „Obiectiv”, care la rândul ei, face parte din holdingul Sheriff, controlat de oligarhul de la Tiraspol, Victor Gușan. Programul radioului difuzează exclusiv în limba rusă și se rezumă la piese ale artiștilor ruși, muzică retro, știri rusești și reclame ale produselor ruse. 

Datele Serviciului Național de Management al Frecvențelor Radio arată că prin intermediul celor trei stații de radiodifuziune amplasate în zona de securitate și pe teritoriul controlat de facto de autoritățile separatiste de la Tiraspol, aria de acoperire a Dorojnoe Radio se extinde pe circa 17,44% din teritoriul din dreapta Nistrului, controlat de autoritățile constituționale ale R. Moldova.

Andrei Marcu, directorul stației Kiss FM, susține că problema este una veche și deși au semnalat-o reprezentanților Consiliului Audiovizualului, aceasta a rămas nesoluționată.

Cazul nu este unul izolat. SNMFR este instituția abilitată să asigure compatibilitatea electromagnetică a stațiilor de radiocomunicații care a documentat trei cazuri în care stațiile autorizate de radiodifuziune, amplasate pe teritoriul din dreapta Nistrului sunt interferate de către stațiile neautorizate din regiunea nistreană. De fapt, reprezentanții instituției admit că, în realitate, ar fi vorba de alte zeci de interferențe doar că acestea nu au fost localizate și măsurate.

SNMFR explică că acestea au loc în cazurile în care frecvențele de lucru ale două sau mai multe stații de radiocomunicații corespund sau au un decalaj mic între ele, iar stațiile sunt amplasate la distanțe mici una de alta. Totodată, reprezentanții instituției precizează că în cazul stațiilor de radiodifuziune sonoră terestră, aceste interferențe pot duce la degradarea calității sunetului și la micșorarea zonei de deservire a stației.

Radio Chișinău este unul dintre radiourile care acum șase ani a semnalat Centrului Național pentru Frecvențelor Radio, reformat din 2017 în SNMFR, despre această problemă. Așa cum reiese din datele Serviciului, raza de acoperire a stației de radiodifuziune este și cea mai afectată dintre cele trei.

Circa 17 km din raza medie de deservire a stației este afectată de interferența cu postul HIT FM din Tiraspol, care retransmite programul radioului privat, cu același nume, din Federația Rusă prin intermediul stațiilor de radiocomunicații din Tiraspol și Râbnița. Acesta este deținut de holdingul Русская Медиагруппа (Grupul media rusesc), al cărui principalul beneficiar este Vladimir Kiselev, un controversat om de afaceri și producător muzical din Rusia, care susține războiul rus în Ucraina.

Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a inițiat sancțiuni internaționale împotriva lui Kiselev din cauza participării sale la concerte de susținere a războiului din Hersonul pe atunci ocupat și la alte concerte de propagandă în sprijinul atacului asupra Ucrainei. În iunie 2023, el a instituit un premiu în bani pentru militarii și civilii care distrug tancurile oferite Ucrainei de țările occidentale, lucru despre care a anunțat Grupul media rusesc. 

Programul radioului lui Kiselev este retransmis în regiune de compania „Rubin”, apropiată așa-ziselor autorități de la Tiraspol și principalul executant al așa numitei comenzi de stat pentru retransmiterea programelor de televiziune și radio pe teritoriul regiunii transnistrene. Directorul „Rubin” este Serghei Mitiș căruia în 2010, regimul separatist de atunci, în frunte cu Igor Smirnov, i-a acordat titlul onorific de „lucrător de onoare” a așa numitei republici rmn. În prezent, programul radioului lui Kiselev, retransmis de Mitiș, poate fi recepționat de circa 6% din locuitorii din dreapta Nistrului.

Directorului tehnic al Radio Chișinău Andrei Mîțu relatează că drept răspuns la plângerea depusă în privința interferențelor cu postul de radio din regiune, autoritățile constituționale abilitate le-au sugerat să se deplaseze un pic frecvență.

„Nouă ni s-a propus la un moment dat un pic să ne deplasăm pe frecvență sau mai sus sau mai jos, ca să nu ne suprapunem cu ei. Noi totuși am considerat să rămânem pe 89.6, pentru că deja toți ascultătorii știu despre această frecvență. Ei ne-au explicat că nu pot interveni, pentru că, efectiv, zona nistreană nu se supune reglementărilor”, explică Andrei Mîțu.

Centrul Maiac, proprietatea Federației Ruse

Europa plus Moldova este un alt radio autorizat de pe dreapta Nistrului care a semnalat SNMFR despre faptul că pe frecvența sa intervine programul unui alt radio neautorizat. În timpul unei plimbări cu mașina prin satul Varnița din raionul Anenii Noi, jurnaliștii de la Zonadesecuritate.md au surprins cum pe frecvența interferată a acestuia este difuzat un discurs care îndeamnă oamenii să se mobilizeze pentru război. 

„Voi puteți să vă supărați pe președinte, miniștri, să vă adresați la Dumnezeu, apropo nu cel mai bun lucru, dar nimeni nu îi va proteja pe apropiații voștri în locul vostru, de aceea pregătiți-vă pentru acest lucru (mobilizare, n.r.) în cel mai corespunzător mod. Pregătiți-vă în fiecare minut liber, pregătiți-vă din toate punctele de vedere: instruire în comunicații, dotare și echipament. Cum exact să te pregătești, noi colaborăm cu diferite proiecte. Cine vrea să treacă un curs de pregătire se referă în special la cei imobilizați acum vă vom ajuta în măsura posibilităților”, îndemna vocea de la postul radio.

Datele SNMFR arată că programul care intervine pe această frecvență aparține Radioului Sputnik. La fel ca și în cazul HIT FM, Radio Sputnik este retransmis din Federația Rusă, la fel, de compania „Rubin”. Radioul face parte din întreprinderea rusă de stat – Agenția internațională de știri Rossiya Segodnya. Agenția, înființată la inițiativa lui Vladimir Putin și finanțată din bugetul statului rus, a fost inclusă în lista sancțiunilor internaționale în contextul invaziei ruse la scară largă în Ucraina, pentru implicarea sa în răspândirea dezinformării și propagandei rusești.

În R. Moldova, imediat după invazia rusă în Ucraina, autoritățile constituționale au sistat activitatea „Radio Sputnik Moldova”, iar echipa sa redacțională a demisionat in corpore, precizând că nu doresc să fie implicați în răspândirea dezinformării și manipulării.

Ulterior, directorului agenției de știri rusești Sputnik Moldova, Vitali Denisov, i-a fost interzis accesul în R. Moldova pentru o perioadă de zece ani, pe motiv că „amenința securitatea informațională” a țării. Cu toate acestea, în regiunea transnistreană, radioul este retransmis de compania nistreană prin intermediul a șase stații de radiodifuziune sonoră terestră, ceea ce permite ca, în prezent, Radio Sputnik să poată fi recepționat pe circa 15% din teritoriul din dreapta Nistrului.

Stația de radiocomunicații prin care este retransmis radioul rus și care disturbă activitatea radioului Europa plus Moldova face parte din așa numitului „Telecentrul Radiofonic Transnistrean”, cunoscut și ca Centrul Maiac, amplasat în localitatea cu același nume din raionul Grigoriopol.

„Cel care deține informația, deține lumea!”, așa începe un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Radioului, publicat pe pagina administrației separatiste a raionului, care descrie istoria și capacitățile stației considerate la începutul anilor ‘90 a fi printre cele mai puternice stații de radiocomunicații din Europa. Centrul a scăpat de sub controlul autorităților constituționale ca urmare a autoproclamării așa numitei Republici Moldovenești Nistrene și declanșării războiului de pe Nistru din 1992. 

În 2007 însă, Centrul Maiac a ajuns în proprietatea întreprinderii ruse „Rețeaua Rusă de Televiziune și Radiodifuziune”, înființată de președintele rus Vladimir Putin în 2001 și subordonată Ministerului Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-media al Federației Ruse.

Atunci, presa rusă scria că centrul ar fi fost cumpărat cu circa trei milioane de dolari. Totodată, instituția rusă și-ar fi asumat datoriile stației și a investit „fonduri considerabile în modernizarea echipamentelor centrului”, se arată în articolului de pe pagina administrației separatiste a raionului Grigoriopol.

Respectiv, în prezent, stațiile centrului sunt folosite atât în scopuri militare de Grupul Operativ al Trupelor Ruse din regiune, așa cum declară surse din regiune și din cadrul structurilor de apărare a R. Moldova, cât și în scopuri de răspândire a propagandei, așa cum reiese din datele SNMFR.

Deși în aprilie 2022, două antene ale stației Maiac au fost doborâte în urma unor explozii, atât reprezentanții SNMFR, care monitorizează activitatea stației, cât și surse din regiune, au precizat pentru Zonadesecuritate.md, că de fapt, acestea erau nefuncționale până la momentul incidentului. De altfel, informațiile oferite de SNMFR confirmă că activitatea centrului nu a fost afectată, iar stațiile centrului continuă să difuzeze programele în regim normal.

Radiourile propagandistice ale Federației Ruse, difuzate de Maiac pe întreg teritoriul R. Moldova

În prezent, datele SNMFR arată că patru posturi de radio difuzează programe prin intermediul Centrului Maiac, folosind unde medii. Așa numitul radio guvernamental din regiune – Радио 1 ПМР (din rusă – Radio 1 PMR), două canale publice rusești – Вести ФМ (din rusă – Vești FM) și Радио России (din rusă – Radioul Rusiei), dar și Radio TWR, un radio religios.

Radio 1 PMR este un radio public din regiune, care, de rând cu televiziune publică Первый Приднестровский (din rusă – Primul transnistrean) și agenția de știri Новости Приднестровья (din rusă – Știri din Transnistria), face parte din „Compania de Stat de Televiziune și Radio din Transnistria”. Instituția a fost creată în 1991 de către autoritățile separatiste de atunci, pentru a combate „dezinformarea moldovenească”.

Fondatorul instituției, în numele statului este așa numitul președinte al regiunii, respectiv, programele TV și radio reflectă poziția autorităților separatiste. Din 2017, acestea fac parte de facto din holdingul media Sheriff, controlată de oligarhul Victor Gușan.

Radioul este difuzat pe teritoriul regiunii de compania „Rubin”, în limitele așa zisei comenzi de stat. Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, aceasta mai retransmite și programul Radio Rusia.

Radioul Rusiei și Vești FM sunt posturi de radio publice rusești, deținute și operate de „Compania de Stat de Televiziune și Radiodifuziune a întregii Rusii”, recunoscută de președintele Vladimir Putin ca fiind o întreprindere strategică. Canalele deținute de aceasta oferă platformă pentru propagandiștii ruși ca Olga Skabeeva, Dmitri Kiselev, Vladimir Solovyov și alții care răspândesc propagandă și dezinformare.

Astfel, începând cu 2022, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, compania este subiect al sancțiunilor internaționale. În prezent, instituția este condusă de propagandistul Oleg Dobrodeev, care, la fel, este inclus pe listele de sancțiuni. Întrucât Centrul este proprietate a Federației Ruse, cele două posturi radio sunt retransmise prin intermediul stațiilor Maiac direct de compania rusă.

„În pofida eforturilor întreprinse de autorități în scopul protejării spațiului informațional al R. Moldova și a legislației din domeniul audiovizual care interzice retransmiterea emisiunilor cu caracter informativ, militar sau analitic din Rusia, toate aceste posturi de radio (Radio PMR, Radio Rusiei, Vești FM și Radio TWR) pot fi recepționate pe întreg teritoriul R. Moldova, în mod special în zonele rurale”, se arată în răspunsul SNMFR pentru Zonadesecuritate.md.

Totodată, în banda undelor ultrascurte, prin intermediul stațiilor Centru Maiac mai sunt difuzate programele radio Shanson și Inter FM, deținute de compania teleradio „Obiectiv”, care la rândul ei face parte din holdingul Sheriff. Sub umbrela companiei se mai regăsesc radiourile Дорожное радио (Dorojnoe Radio, n.r.) și радио Дача (Radio Dachya, n.r.), dar și „Телевидение свободного выбора” (ТСВ) (din rusă – Televiziunea Alegerii Libere) desigur – canalul comercial al Sheriff-ului. Aria de acoperire a posturilor Shanson și Inter FM pe teritoriul din dreapta Nistrului este de circa 30%.

În prezent, pe teritoriul regiunii nistrene sunt difuzate 23 de programe radio, comparativ cu 61 de de posturi radio care activează pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

Majoritatea dintre acestea sunt retransmise din Federația Rusă prin intermediul a trei companii din regiune „Obiectiv”, „Rubin” și „Telecentrul Radio Transnistrean” (Centrul Maiac). Deși Consiliului Audiovizualului precizează că aceștia nu dețin licență de emisie, respectiv activitatea lor nu este monitorizată, ariile de acoperire ale acestor posturilor radio variază între 1% și 100% din teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

Agenții economici din regiunea nistreană nu dețin acte permisive pentru activitățile desfășurate

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a precizat că, în prezent, agenții economici din regiunea nistreană nu dețin acte permisive pentru activitățile desfășurate.

Potrivit legislației R. Moldova, canalele şi frecvenţele radio sunt resurse limitate aflate în proprietatea publică a statului. La nivel internațional, acestea sunt atribuite statelor de către organismele competente ale Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații, aflată sub egida Organizației Națiunilor Unite, la care R. Moldova este membră din 1992.

Astfel, reglementarea utilizării spectrului de frecvenţe radio este dreptul exclusiv al statului, iar Agenţia este autoritatea publică centrală abilitată atât să elibereze licenţe de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizorii reţelelor şi/sau posturilor de radio sau de televiziune, cât și să supraveghează respectarea legislaţiei în domeniu de către aceștia. Totuși, reprezentanții ANRCETI au precizat că competențele instituției se rezumă doar la teritoriul din dreapta Nistrului, controlat de autoritățile constituționale.

„Activitatea de reglementare, monitorizare și supraveghere a domeniilor de competență, inclusiv furnizarea de rețele și/sau servicii de comunicații electronice se realizează de ANRCETI, pe teritoriul controlat de Guvernul R. Moldova. (…) Astfel, coordonarea/monitorizarea/supravegherea activităților agenților economici din Transnistria (regiunea nistreană, n.r.) care furnizează rețele și/sau servicii de comunicații electronice se realizează exclusiv prin intermediul Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea țării. Subiectele care sunt abordate în solicitarea Dvs, constituie obiectul agendelor ședințelor Comisiei Unificate de Control”, se arată în răspunsul oferit de reprezentanții Agenției.

Activitatea grupul de lucru pentru telecomunicații blocată și politizată de Tiraspol

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au precizat că aceste probleme țin grupul de lucru pentru telecomunicații, activitatea căruia este „blocată și politizată excesiv de către Tiraspol, care spre regret manifestă o tactică similară, în ultima perioadă de timp, în toate formatele de dialog existente”

„Nereglementarea conflictului transnistrean, lipsa controlului efectiv din partea autorităților constituționale asupra situația din raioanele de est ale țării și cenzura informațională acerbă din regiune sunt factorii cheie care impun impedimente majore în restabilirea spațiului informațional și mediatic unic între cele două maluri ale Nistrului. (…) Autoritățile competente ale R. Moldova întreprind măsuri prompte pentru a securiza spațiul informațional național, a combate propaganda și dezinformarea promovată intens de la Tiraspol, a restabili accesul în regiune pentru jurnaliștii de pe malul drept, precum și de a reintegra plenar regiunea în spațiul informațional unic al țării”, se arată în răspunsul reprezentanțiilor Biroului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.