Acasă Istorii din spatele culisei Victoria Furtună, procuror desemnat de CSP pentru funcția de șef interimar al...

Victoria Furtună, procuror desemnat de CSP pentru funcția de șef interimar al PG: Carieră și dosare de rezonanță

1

Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat miercuri, 6 octombrie, în cadrul ședinței extraordinare doi candidați pentru funcția de procuror general interimar. Unul dintre aceștia este procurorul anticorupție Victoria Furtună, funcție ocupată din iunie 2016.

Victoria Furtună, dar și cel de-al doilea candidat Dumitru Robu urmează să fie audiați de CSP la ora 15.30, în cadrul unei şedinţe unde îşi vor expune viziunea asupra activităţii Procuraturii. Ulterior, unul dintre ei va fi ales pentru a asigura interimatul funcţiei de şef al procuraturii.

Potrivit magistrat.md, Victoria Furtună și-a început cariera de procuror în 2008, în cadrul Procuraturii sectorului Botanica, municipiul Chișinău. Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova din 18 iulie 2016  fost numită în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Furtună este cea care a instrumentat dosarul în care fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat la închisoare cu suspendarea pedepsei, pentru trafic de influență și abuz în serviciu. De asemenea, aceasta a instrumentat dosarul „parcărilor cu plată”, în care ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă era acuzat de acte de corupție.

În declarația de avere pentru anul trecut, Furtună a indicat un salariu anual de aproape 261 de mii de lei de la PG, o casă de locuit a cărei valoare nu este indicată și un automobil Mercedes.

Acum câțiva ani, Victoria Furtună ar fi suferit de o boală încurabilă, însă după lungi tratamente, aceasta ar fi reușit să stopeze evoluția acesteia.

Numele Victoriei Furtună a apărut și într-o investigație Ziarul de Gardă, despre procurorii „ajutați” de părinți cu donații de milioane.

În 2017, procurora şi soţul ei au primit donaţii substanţiale: 20 de mii de euro (peste 400 de mii de lei) au venit din partea soacrei sale, Zinaida Furtună, iar 80 de mii de lei de la Gheorghe Gaburici, tatăl său. Tot în 2017, aceasta, împreună cu soţul, au obţinut dreptul de abitaţie într-o casă de locuit din mun. Chişinău.

Alexandru Stoianoglo a fost suspendat din funcţie marţi, 5 octombrie, după ce pe numele lui a fost pornită urmărirea penală de către procurorul Anticorupţie, Victor Furtună, care a fost împuternicit de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp cu privire la activitatea şefului Procuraturii. 

La scurt timp, Stoianoglo a fost reţinut de ofiţerii SIS, iar la sediul Procuraturii au avut loc percheziţii.

În sesizarea depusă, deputatul Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi corupţie pasivă.

Carp invocă legături între Alexandru Stoianoglo şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Alte acuzaţii ce i se aduc şui Stoianoglo ţin de faptul că acesta i-ar fi oferit ilegal îndemnizaţii fostului şef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. Stoianoglo mai este acuzat că ar fi semnat un amendament, pe vremea când era deputat, care ulterior a fost votat de Parlament şi care ar fi dus la spălare de bani (landromatul rusesc).

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.