Acasă Istorii din spatele culisei Dumitru Robu, candidatul inaintat de ministrul Justiției membrilor CSP, pentru funcția de...

Dumitru Robu, candidatul inaintat de ministrul Justiției membrilor CSP, pentru funcția de procuror general interimar: Carieră, avere și dosare de rezonanță

0

Cel de-al doilea procuror desemnat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor, fiind promovat de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, pentru funcția de procuror general interimar este procurorul Dumitru Robu. Robu a mai asigurat interimatul șefiei Procuraturii Generale în anul 2019, când Eduard Harunjn și-a dat demisia din motive de sănătate, iar Parlamentul a făcut modificări la Legea Procuraturii, astfel încât președintele să poată desemna un procuror general interimar la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. 

Precizăm ca la fel ca și Victoria Furtună, Dumitru Robu urmează să fie audiat de CSP la ora 15.30, în cadrul unei şedinţe unde îşi vor expune viziunea asupra activităţii Procuraturii. Ulterior, unul dintre ei va fi ales pentru a asigura interimatul funcţiei de şef al procuraturii.

Dumitru Robu este procuror din cadrul Procuraturii mun. Chișinău. El lucrează în sistem din anul 2006, când a devenit procuror la Procuratura raionului Florești. Ulterior, acesta a fost și procuror în Procuratura de Transport, procuror anticorupție, dar și șef – adjunct al Procuraturii municipiului Chișinău, în anul 2018.

Dumitru Robu a ajuns în atenția opiniei publice în 2017, când a gestionat dosarul „parcărilor cu plată”, în care erau vizați fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, viceprimarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul şef al Direcţiei transport, Igor Gamreţki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco şi administratorii a trei firme de parking.

În declarația de avere pentru anul trecut, Robu a indicat venituri de peste 267 de mii de lei din salariul de la Procuratură. Procurorul a mai indicat un apartament cu o suprafață de aproape 85 de metri pătrați în valoare de aproape 500 de mii de lei, dar și un garaj. Dumitru Robu are o mașină de model Lexus, produs în anul 2011, care ar valora 8700 de euro.

Experienţă profesională:
01.03.2018 – procuror, adjunct al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău
25.07.2016 – procuror în procuratura Anticorupţie
24.07.2013 – procuror în Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale
14.01.2008 – procuror în Procuratura de Transport
15.05.2007 – procuror în Procuratura r-lui Floreşti
10.07.2006 – procuror – interimar în procuratura r-lui Floreşti

Studii:
1987 – 1998 – Şcoala medie generală nr.1 din or. Nisporeni
1998 – 2003 – Universitatea de Sudii Umanistice din Moldova, Facultatea Drept, specialitatea Drept

Citește și: Victoria Furtună, procuror desemnat de CSP pentru funcția de șef interimar al PG: Carieră și dosare de rezonanță

Precizăm că numirea unui procuror general interimar de către CSP are loc în contextul în care marți seară procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, după ce procurorul anticorupție Victor Furtună a dispus inițierea urmăririi penale în privința sa, în urma informațiilor expuse în sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp la CSP.

Carp invocă legături între Alexandru Stoianoglo şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Alte acuzaţii ce i se aduc şui Stoianoglo ţin de faptul că acesta i-ar fi oferit ilegal îndemnizaţii fostului şef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. Stoianoglo mai este acuzat că ar fi semnat un amendament, pe vremea când era deputat, care ulterior a fost votat de Parlament şi care ar fi dus la spălare de bani (landromatul rusesc).

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.