Acasă Social Expert: Anticipăm noi provocări din partea regimului de la Tiraspol

Expert: Anticipăm noi provocări din partea regimului de la Tiraspol

0

Detențiile și condamnările nelegitime sunt folosite ca instrumente în negocierile cu Chișinăul, motiv pentru care ar trebui să anticipăm noi provocări din partea autorităților separatiste de la Tiraspol, afirmă Vadim Vieru, director de program la Asociația Promo-LEX.

De asemenea, expertul menționează că mecanismul de intervenție, cum ar fi Comisia Unificată de Control (CUC), este compromis deoarece deciziile sunt condiționate, iar Moldova ar putea influența administrația locală să evite abuzurile prin impunerea de sancțiuni economice, scrie moldova1.md.

Potrivit lui Vadim Vieru, astfel de situații au mai fost și în trecut și este regretabil că ele se întâmplă. 

„Acum este interpretată această acțiune în contextul războiului care se întâmplă în Ucraina și evident că aceasta generează situații de tensiune suplimentară. După cum a menționat și domnul Serebrian, miza unor astfel de exerciții este de a păstra o stare permanentă de neliniște în regiune, și nu doar în regiune pentru că vedem că se propagă și pe malul drept, evident că și oamenii de pe malul drept sunt îngrijorați odată ce sunete de la acele antrenamente, dacă pot fi numite așa, se aud și pe malul drept. Și asta evident că ridică anumite semne de întrebare, dar cu siguranță nu ar trebui să fie motiv de panică pentru populație”, a spus Vadim Vieru. 

Expertul susține că, având în vedere lipsa controlului de facto în regiunea transnistreană, dar și statutul acestei misiuni de pacificare, unicul instrument de intervenție este Comisia Unificată de Control (CUC), dar având în vedere că la CUC mecanismului din start a fost creat ca fiind unul viciat, în opinia Asociației Promo-LEX, pentru că toate deciziile se iau prin consens. 

„Și având în vedere că în această instituție sunt implicați reprezentanții Federației Ruse, inclusiv reprezentanții administrației de facto de la Tiraspol, în mod practic consensul niciodată nu este atins. Cu toate acestea, delegația Republicii Moldova la CUC a alertat și a notificat despre astfel de situații care se întâmplă în zona de securitate”, precizează el. 

Fiind întrebat cum ar putea să intervină sau ce ar putea să facă autoritățile constituționale de la Chișinău pentru a îmbunătății situația sau chiar a preveni anumite cazuri de acest fel, Vadim Vieru a răspuns: 

„Când vorbim despre cazuri individuale de abuzuri, cum ar fi cazul domnului Horjan, cum ar fi cazul domnului Pleșcanov, Ermurachi, Dimov și mulți alții, pentru că lista este lungă. Atunci Guvernul trebuie să condiționeze și să vină cu reacții imediate atunci când este vorba despre orice încălcare concretă, mai ales dacă este vorba despre cauze care pot fi calificate ca politice și aici pârghii sunt suficiente. Pentru că Republica Moldova deține controlul asupra mai multor instrumente, care ar putea să condiționeze și să facă administrația de acolo ca să nu comită abuzuri”, a explicat expertul. 

Citiți întregul interviu aici. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.