Acasă Justiţie Olesea Stamate explică decizia Comisiei juridice, numiri și imunități de a propune...

Olesea Stamate explică decizia Comisiei juridice, numiri și imunități de a propune spre numire candidatura lui Dorel Musteață în funcția de judecător la CSJ

0

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a venit cu mai multe precizări cu privire la candidatura lui Dorel Musteață la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), aprobată la 3 noiembrie, de Comisia parlamentară.

Potrivit Olesei Stamate, Hotărârea CSM privind propunerea de desemnarea a lui Dorel Musteață în calitate de judecător la CSJ a fost adoptată la 24 Iulie 2018.


„Iar legea CSM a fost modificata în Septembrie 2018, intrând in vigoare în octombrie 2018. Respectiv interdicția citată mai jos a fost introdusă după ce domnul Musteata participase la concurs și fusese promovat în funcție de către CSM. Participarea la concursul pentru promovarea într-o instanță superioară, transferarea la o instanţă judecătorească de același nivel a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, precum și a judecătorilor detașați la Institutul Național al Justiției și Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se interzic pe perioada exercitării mandatului și timp de 6 luni după încetarea calității de membru sau, după caz, expirarea termenului pentru care a fost detașat.
Deoarece Parlamentul, la acea etapa a eșuat în oferirea unui răspuns legal, conform procedurii prescrise de art.9 al Legii CSJ, CSM avea două soluții: fie să-și anuleze Hotărârea din Iulie 2018 ( și întrebarea aici ar fi fost în ce bază? Or Hotărârea se baza pe normele existente la momentul adoptării), fie sa înainteze Parlamentului în mod repetat propunerea de numire în funcție.
Iar Parlamentul urmează de fapt să confirme numirea candidaților propuși de către CSM. Tocmai în acest sens a fost modificată Constituția, în vederea unificării procedurii de numire a judecătorilor, și din momentul intrării în vigoare a modificărilor, confirmarea pentru toate instanțele se va face de Președintele țării, astfel evitând votul politic al Parlamentului. Or, în cazul Parlamentului, votul imperativ este nul, și chiar dacă Parlamentul ar avea doar rolul de confirmare, deputații Votează după propria convingere”, a precizat Olesea Stamate pe pagina sa de Facebook.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.