Acasă Justiţie Doi inspectori ANSA învinuiți de corupție, pe banca acuzaților: Ce riscă

Doi inspectori ANSA învinuiți de corupție, pe banca acuzaților: Ce riscă

0

Doi inspectori ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), învinuiți de comiterea mai multor episoade de corupție pasivă, vor compărea pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție (PA) a finalizat urmărirea penală și a expediat cauza în instanța de judecată pentru examinare în fond.

Cauza penală a fost pornită în luna mai 2022 de către organul de urmărire penală al CNA, în baza unui denunț depus de un agent economic. Ulterior, la această cauză au fost conexate mai multe cauze penale care au rezultat din măsurile speciale de investigație efectuate pe caz.

Potrivit probatoriului, învinuiții, în timp ce dețineau funcția de inspectori principali în cadrul DTSA mun.Chișinău a ANSA, având atribuții de control și certificare fitosanitară a mărfurilor pentru export, au creat o schemă infracțională pentru a obține venituri.

Astfel, contra unor sume de bani, inspectorii eliberau în regim de urgență certificatele fitosanitare pentru exportul mărfurilor fără a crea impedimente în acest sens. Venitul acumulat din activitatea ilicită este de 106.741 de lei.

PA menționează că învinuiții și-au recunoscut vina în comiterea infracțiunilor și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani, cu amendă în mărime de la 300.000 la 400.000 lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la șapte la zece ani. 

Pedeapsa poate fi redusă cu o treime în cazul în care instanța de judecată va accepta acordul de recunoaștere a vinovăției, precizează PA.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.