Acasă Social Ex-ministrul Afacerilor Interne Valentin Mejinschi, luat la ochi de SIS

Ex-ministrul Afacerilor Interne Valentin Mejinschi, luat la ochi de SIS

0

Fostul ministru de Interne pe timpul guvernării comuniste și ex-directorul CCCEC (actualul CNA), Valentin Mejinschi, a ajuns în vizorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Potrivit portalului Anticoruptie.md, Valentin Mejinschi a fost inclus în lista persoanelor afiliate fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, supus sancțiunilor internaționale.

De asemenea, s-a aflat că SRL Argus-S, administrată de Mejinschi și condusă omul de afaceri Dorin Damir, a beneficiat de cele mai avantajoase contracte cu statul începând cu anul 2015. 

Valentin Mejinschi a acționat în judecată SIS, iar dosarul a fost distribuit magistratului Igor Barbacaru, de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Examinarea cererii este planificată pentru ultima lună din anul 2024. 

În 2013, compania a fost implicată într-un scandal cu filarea și interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor demnitari. Atunci, compania a ajuns în atenția Serviciului de Securitate al Procuraturii, care a anunțat că a fost pornit un dosar penal.

În anul 2020, Procuratura Anticorupție a reușit să aplice sechestru pe mijloace financiare în valoare de peste 11 milioane de lei ale SRL Argus-S în BC Victoriabank SA, care urmau să fie transferate unei companii nerezidente din Turcia.

Potrivit comunicatului Procuraturii Generale, în cadrul dosarului, Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, a stabilit că la data de 9 noiembrie 2020, compania a inițiat două transferuri, în valoare de peste 660.000 de dolari, către compania nerezidentă Otiv Prime Services BV, pe un cont bancar deschis în Turcia. 

De asemenea, reprezentanții PG menționează că ultima dată, fostul lider PDM a fost localizat anume în Republica Turcia.

Procurorii au blocat tranzacțiile având în vedere că societățile comerciale nominalizate sunt încorporate în compania nerezidentă Otiv Prime Holding BV, al cărei beneficiar efectiv este cetățeanul Vladimir Plahotniuc și care a fondat Argus-S în Republica Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.