Acasă Istorii din spatele culisei Viorel Morari: „Șeful CNA m-a rugat să încetez urmărirea penală în cazul...

Viorel Morari: „Șeful CNA m-a rugat să încetez urmărirea penală în cazul finanțării PSRM”

0

Viorel Morari, procurorul șef suspendat al Procuraturii Anticorupție susține că dosarele pornite împotriva sa sunt o pedeapsă pentru că acesta s-a împotrivit sistemului dar și că a inițiat dosare în care au fost vizați mai mulți politicieni. În același timp, Morari lasă de înțeles că CNA, uneori PCCOCS dar și PG au fost folosite permanent drept „bâta” politicienilor care sunt și au fost la guvernare.

În cadrul unui interviu acordat pentru Timpul.md. Viorel Morari a declarat că este „greu de spus…” că între între PA și CNA există relații de strânsă colaborare pentru că „moldovenilor le place să fie supuși în fața șefilor”.

„Guvernarea nu ne crea impedimente directe, dar nu aveam acces la informații. Nu poți porni un dosar pe caz de corupție, fără să soliciți unele date și de la alte instituții. Noi primeam informații operative de la CNA, IGP, SIS, uneori de la Vamă, care nu ne-au prezentat niciodată vreo analiză operațională privind implicarea celor de la putere în acțiuni ilegale. Ne furnizau doar informația de care erau interesați ei”, a adăugat procurorul-șef care actualmebnte este suspendat. 

Referindu-se la perioada în care PD era la Guvernare, Morari a descris cum erau influențate anumite dosare

„Iată cum se face. Vine CNA cu dosarul și tu, ca procuror, dacă ai încredere în lucrătorul operativ de la Centru, nu intri în esență, te prinzi și dispui pornirea urmăririi penale. Oricum, nu poți deodată să cunoști toate subtilitățile. E ca și în cazul meu, când Procuratura Generală (PG) atât de frumos a falsificat realitatea, descriind lucrurile după cum îi convine lui Stoianoglo și lui Dodon”, susține Viorel Morari precizând că „CNA și poliția sunt mai influențabili și ei prelucrează informația”.

„Dacă astăzi îl asculți pe Stoianoglo, crezi că Morari e corupt. Nu poți spune altceva, dacă nu administrezi probe contrarii și nu mă asculți pe mine. Așa se făceau și investigațiile. Textele prezentate de CNA trezeau în orice caz o bănuială în privința persoanelor vizate. La rândul lor, procurorii de la PA au în gestiune câte 40-60 de dosare și nu reușesc să constate deficiențele la etapa preliminară a investigațiilor. Iar, dacă clasează un dosar printr-o hotărâre nemotivată, acesta este anulată de procurorul ierarhic superior sau de judecată”, a adăugat intervievatul. 

Întrebat dacă cunoaște despre dosare la sertar, deschise la comanda guvernării contra oponenților politici, care pot fi folosite ca obiecte de șantaj, Morari a menționat că unul din aceste dosare este inclusiv cel cu finanțarea externă a PSRM. 

„Nu toate erau lucrate, dar puteau fi tergiversate, ca în cazul finanțării PSRM. Acest dosar era în gestiunea CNA, dar nu se lucra intens la el. Ca atare, unele dosare pot sta așa mult timp, dacă nu sunt la control sau nu se interesează jurnaliștii de ele”, menționează procurorul – șef. 

Acesta spune că dosarul cu privire la finanțarea PSRM, pe care l-a reluat are legătură între finanțarea din Bahamas, pe care a fost pornit un dosar în 2016 dar și înregistrările video Dodon-Plahotniuc-Iaralov: „Se referă la anumite mijloace financiare din Bahamas, care au ajuns la persoane afiliate PSRM prin donații sau contracte de împrumut. În noiembrie 2019, l-am retras din gestiunea CNA, pentru că la el nu se lucra și Centrul era interesat de o hotărâre favorabilă socialiștilor. Pe urmă am conexat la acest dosar procesul penal privind discuția dintre Dodon, Plahotniuc și Iaralov”.

Întrebat cum a înțeles că CNA era interesat de o hotărâre în favoarea PSRM?, Morari a spus franc că însuși Ruslan Flocea, noul șef al CNA, l-a rugat să verifice dosarul„fiindcă este unul de rezonanță și, dacă e posibil, să înceteze urmărirea penală”. În același timp, Morari a adăugat că după discuția de la președinție cu Igor Dodon a intervenit și discuția cu directorul CNA, Ruslan Flocea iar o distanță de câteva săptămâni a fost demis din funcție. 

„Când l-am verificat și am văzut că era tergiversat, l-am retras de la CNA și l-am transmis în gestiunea PA. Asta i-a aprins! Între timp, se făcuse și procesul penal pe înregistrarea convorbirilor dintre Dodon, Iaralov și Plahotniuc, dar după formarea coaliției ACUM-PSRM, a fost dispusă neînceperea urmăririi penale. Iar când în coaliție au apărut disensiuni, am primit o plângere de la Andrei Năstase cu privire la discuția celor trei. Aveam și o petiție a lui Dorin Chirtoacă, din care rezulta că PSRM a primit donații de 4 mln. lei în 2016, 3 mln. în 2017 și 7 mln. în 2018. Adică, donațiile se dublau, ca și cheltuielile suportate. Ordonanța de neîncepere a urmăririi penale era lovită de nulitate, căci lipsea rezoluția procurorului general, care este obligatorie în dosarele cu implicarea șefului statului. Pe de altă parte, cei trei protagoniști ai discuției au fost audiați în calitate de martori, deși teoretic unul ar fi trebuit să aibă statut de bănuit. Din acest motiv, am abrogat ordonanța”, a spus intervievatul care a adăugat că în cadrul audierilor, Igor Dodon a declarat că „a simulat discuția cu Plahotniuc, având scopul de a obține informații de la Plahotniuc și Iaralov”.

Referitor la PCCOCS, Morari a menționat că în timpul guvernării PDM, procurorii din această instituție „spuneau în dările de seamă că se ocupă cu încasarea plăților la buget”. La fel în interviu procurorul-șef suspendat al PA povestește despre cum Procuratura Generală se implica indirect în anumite dosare prin: „retragerea de la un procuror care a muncit mult și se transmite altuia neinițiat. Sau primul procuror este sancționat. Uneori se retrage dintr-o procuratură și se transmite în alta. Alteori se schimbă grupul de urmărire penală. Sau ți se dau multe alte dosare, ca să nu reziști și să pleci în concediu. Sau te cheamă prea des la tot felul de controale, ca să nu mai înțelegi ce vor ei de la tine și să faci totul cu lehamite”.

Într-un interviu acordat în luna decembrie pentru DW, Morari l-a criticat dur pe noul procuror general și și-a anticipat reținerea. Morari spunea atunci că acțiunile procurorului Stoianoglo împotriva sa ar avea la bază decizia sa de a reporni investigațiile în dosarul privind finanțarea din Rusia a PSRM (controlat de președintele pro-rus Igor Dodon), dar și o investigație nouă care vizează deputați din actualul Parlament, despre care a evitat să ofere detalii.

Un alt tertip de anulare a investigațiilor în cadrul dosarului privind finanțarea externă a PSRM este litigiul Morari vs. Chitoroagă. Contestarea repunerii în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție a lui Viorel Morari, depusă în septembrie 2019, are, de fapt, scopul de a anula deciziile emise de acesta, inclusiv cea de repornire a dosarului privind investigarea finanțării ilegale a Partidului Socialiștilor. De această părere este șeful suspendat al PA, care se află în litigiu cu fostul șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, după ce ultimul, aflat în acea perioadă în arest, s-a adresat în instanță cu o cerere în care contesta legalitatea aflării în funcție a lui Morari. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.