Acasă Justiţie ULTIMA ORĂ! DOC // Fostul candidat la funcția de procuror general, Serghei...

ULTIMA ORĂ! DOC // Fostul candidat la funcția de procuror general, Serghei Perju, solicită Președintei Maia Sandu, demiterea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Motivele

1

Fostul candidat la funcția de procuror general, Serghei Perju, se adresează Președintei Maia Sandu, pentru ca ultima să constate nulitatea decretului Preșefintelui Republicii Moldova din 29.11.2019, de numire în funcția de procurorul general a lui Alexandr Stoianoglo, dar și dispunerea restituirii către Consiliul Superior al Procurorilor, a Hotărârii CSP, prin care Stoianoglo a fost desemnat în calitate de câștigător al concursului, în vederea reluării procedurii de preselecție a candidaților pentru funcția de Procuror General. Cu un Memoriu în acest sens avocatul s-a adresat astăzi, 06 august 2021, iar o copie a actului fiind transmisă și instituțiilor mass-media.

Argumentele fostului candidat la funcția de Procuror General, le puteți găsi în memoriul atașat mai jos:

Xerox-Scan_060820211012351 by SafeNews

Amintim că Serghei Perju, la 28 mai 2020, către Curtea de Apel Chişinău a înaintat o acțiune în contencios administrativ împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și președintelui Igor Dodon. Acesta a solicitat anularea hotărârilor CSP cu privire la admisibilitatea dosarelor candidaților la funcția de procuror general și, respectiv, desemnarea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de câștigător al concursului. Totodată, Perju a cerut anularea decretului președintelui cu privire la numirea procurorului general.

Serghei Perju a invocat că, hotărârea din 29 octombrie 2019 a Comisiei de preselecție a Ministerului Justiției, prin care au fost aleși patru candidați pentru ocuparea funcției de procuror general, a fost viciată și este ilegală. Perju a depus o contestație la Ministerul Justiției și la Consiliul Superior al Procurorilor, dar nu a primit răspuns.

La 25 martie 2021, Curtea de Apel Chişinău a respins recursul lui Serghei Perju.

La 13 ianuarie 2020, Judecătoria Chişinău a respins plângerea lui Serghei Perju pe motiv că acesta nu a prezentat mai multe documente solicitate de instanţă. La 16 martie 2020, Curtea de Apel Chişinău a admis contestaţia depusă de Perju şi a transmis dosarul la rejudecare. La 19 ianuarie curent, Judecătoria Chişinău a respins plângerea lui Perju pe motiv că a fost depusă tardiv.

Menționăm că anterior, și un alt candidat la funcția de procoruror general, Eduard Bulat, a înaintat Ministerului Justiției o cerere de chemare în judecată, invocând că acest concurs nu a fost legal.

Amintim că, la 29 octombrie, Ministerul Justiției a anunțat numele celor patru candidați rămași în cursa pentru fotoliul de procuror general. O săptămână mai târziu, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că anulează rezultatele concursului prin care cei patru candidați au fost admiși la următoarea etapă. Motivul invocat de ministră a fost accesul insuficient al membrilor comisiei la unele informații privind integritatea candidaților, dar și aprecierea disproporțională de către unii membri ai comisiei a unor candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.

În aceeași zi, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP. Asumarea răspunderii a servit drept motiv pentru PSRM să înainteze moțiune de cenzură, votată de deputații socialiști și democrați.

La 29 noiembrie 2019, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.