Acasă Justiţie EXCLUSIV // DOC // Curtea de Apel Chişinău a RESPINS recursul...

EXCLUSIV // DOC // Curtea de Apel Chişinău a RESPINS recursul lui Serghei Perju, privind contestarea decretului lui Igor Dodon de numire în funcție a lui Alexandr Stoianoglo

1

Curtea de Apel Chişinău a respins recursul lui Serghei Perju, fost candidat la funcţia de procuror general, care a contestat decretul lui Igor Dodon privind numirea în funcţie a lui Alexandr Stoianoglo. O decizie în acest sens a fost adoptată la 25 martie curent. Precizăm că marți, 06 aprilie, în presă a apărut infomația că Secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spânu, a solicitat magistraţilor de la Curtea de Apel Chişinău să respingă recursul lui Serghei Perju.

Deciziei-dosar-nr.3r-81-21 by SafeNews

Amintim că Serghei Perju, la 28 mai 2020, către Curtea de Apel Chişinău a înaintat o acțiune în contencios administrativ împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și președintelui Igor Dodon. Acesta a solicitat anularea hotărârilor CSP cu privire la admisibilitatea dosarelor candidaților la funcția de procuror general și, respectiv, desemnarea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de câștigător al concursului. Totodată, Perju a cerut anularea decretului președintelui cu privire la numirea procurorului general.

Serghei Perju a invocat că, hotărârea din 29 octombrie 2019 a Comisiei de preselecție a Ministerului Justiției, prin care au fost aleși patru candidați pentru ocuparea funcției de procuror general, a fost viciată și este ilegală. Perju a depus o contestație la Ministerul Justiției și la Consiliul Superior al Procurorilor, dar nu a primit răspuns.

La 13 ianuarie 2020, Judecătoria Chişinău a respins plângerea lui Serghei Perju pe motiv că acesta nu a prezentat mai multe documente solicitate de instanţă. La 16 martie 2020, Curtea de Apel Chişinău a admis contestaţia depusă de Perju şi a transmis dosarul la rejudecare. La 19 ianuarie curent, Judecătoria Chişinău a respins plângerea lui Perju pe motiv că a fost depusă tardiv.

Menționăm că anterior, și un alt candidat la funcția de procoruror general, Eduard Bulat, a înaintat Ministerului Justiției o cerere de chemare în judecată, invocând că acest concurs nu a fost legal.

Amintim că, la 29 octombrie, Ministerul Justiției a anunțat numele celor patru candidați rămași în cursa pentru fotoliul de procuror general. O săptămână mai târziu, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că anulează rezultatele concursului prin care cei patru candidați au fost admiși la următoarea etapă. Motivul invocat de ministră a fost accesul insuficient al membrilor comisiei la unele informații privind integritatea candidaților, dar și aprecierea disproporțională de către unii membri ai comisiei a unor candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.

În aceeași zi, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP. Asumarea răspunderii a servit drept motiv pentru PSRM să înainteze moțiune de cenzură, votată de deputații socialiști și democrați.

La 29 noiembrie 2019, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.