Acasă Justiţie PG: Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, pus oficial sub învinuire pentru fabricarea...

PG: Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, pus oficial sub învinuire pentru fabricarea unui dosar la comandă. Procurorul cere 30 de zile de arest preventiv

278
0
ads

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale i-a înaintat șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție învinuirea pentru patru capete de acuzare și a depus demers pentru aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării ”VENTO”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Ultimii au fost recent reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.
Concomitent, PCCOCS anunță despre reținerea unui alt figurant în dosar, care în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI (în prezent – angajat al Poliției de Frontieră), care imediat ce a primit citație la Procuratură, s-a internat în spital, în baza unui certificat eliberat de serviciul medical al Poliției de Frontieră. Potrivit medicului curant, starea acestuia de sănătate permite participarea la acțiuni procesuale, astăzi urmând a fi audiat și recunoscut în calitate de învinuit.
Printre cei care au instrumentat și gestionat acest dosar figurează și actualul Șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI și care încă acum o săptămână a fost pus sub învinuire pentru aceleași patru capete de acuzare.
Cât despre al patrulea figurant în dosar – un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție, acesta a anunțat despre îmbolnăvirea sa cu COVID-19 exact în ziua pentru care fusese citat pentru audieri.
Urmărirea penală este în derulare, iar Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate, cu tragerea la răspundere a celor care au fabricat și gestionat dosare la comandă,
se menționează în comunicatul instituției.

Amintim că marți, 19 ianuarie 2020, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a fost citat de Procuratura Generală pentru ora 14:00, pentru a i se aduce noi acuzații într-un alt dosar penal, numit generic “Vento”. Drept urmare, acesta a fost reținut de către procuroruii PCCOCS, pentru un terment de 72 de ore, fiind escortat în izolatorul de detenție al Direcției de Poliție a mun. Chișinău.

Potrivit avocaţilor lui Morari, acesta este învinuit că „a organizat inducerea în eroare a judecătorilor care au eliberat mandate de arestare” pe numele lui Igor Borş, co-proprietarul reţelei de benzinării Vento.

În același timp, procurorul de caz, Renata Anici a argumentat necesitatea aplicării arestului preventiv pentru şeful suspendat al Procuraturii Anticorupţie prin faptul că acesta s-ar putea eschiva de la răspundere şi ar putea părăsi ţara prin regiunea transnistreană.

Este o aberaţie. Clientul meu este inculpat deja într-un dosar penal, se prezintă la fiecare şedinţă de judecată, dă curs la fiece citaţie. Nu este exclus că această reţinere a fost organizată special pentru ca Morari să nu se poată prezenta la următoarea şedinţă de judecată. Nu putem înţelege care este interesul acuzării şi al pretinsei părţi vătămate, Veaceslav Platon, de a bloca procesul de judecată”, ne-a declarat Vasile Foltea, unul dintre apărătorii lui Viorel Morari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here