Acasă Justiţie DOC // Dosarul licitațiilor trucate: Vinovați, dar absolviți de pedeapsă

DOC // Dosarul licitațiilor trucate: Vinovați, dar absolviți de pedeapsă

0

Omul de afaceri Ghenadie Nicorici a fost găsit vinovat de instanța de fond de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, în dosarul licitațiilor trucate din grădinițe. O decizie în acest sens a fost pronunțată de judecătorul Petru Păun, în data de 3 iulie, la peste cinci ani din momentul în care acuzatorii au depus dosarul.

Totuși, deși a fost găsit vinovat pe mai multe capete de acuzare, Nicorici  a scăpat de pedeapsă, în temeiul art. 60 alin. (1) lit. b) Cod penal, în legătură cu expirarea termenului de prescripție pentru tragere la răspundere penală. Aceeași soluție a fost pronunțată și în cazul altor doi figuranți în dosar – Lilian Sofrone, directorul „Lovis Angro” și jurista Carina Pendus, scrie anticorupție.md.

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a deconspirat faptul că firmele deținute de Nicorici, Crinic Grup SRL și Cordacom SRL, au livrat produse alimentare alterate sau de calitate îndoielnică în grădinițele din capitală pe parcursul mai multor ani.

Cauza a fost pusă pe rol în luna februarie 2019, iar timp de peste 5 ani procesul a cunoscut mai multe etape de stagnare. Din cele 37 de ședințe programate, începând cu anul 2019 și până la sfârșitul anului 2022, doar trei au avut loc, celelalte fiind amânate sau întrerupte. În anul 2023, prima ședință a fost planificată pentru data de 28 februarie, atunci când urma să fie reluată examinarea cauzei după o pauză de două luni. Aceasta însă a fost amânată, invocându-se lipsa avocatului lui Nicorici.

Au urmat alte șapte ședințe, una dintre care a fost contramandată, trei – întrerupte, una – amânată.

Tot în 2023 a fost finalizată cercetarea probelor acuzării, pe 15 iunie fiind audiat și inculpatul.

Pe 3 iulie curent, instanța a constatat că Ghenadie Nicorici, „fiind administrator și fondator al SRL Crinic Grup, în aceleași timp gestionând de fapt și activitatea SRL „Lovis Angro”, administrator al căreia este Lilian Sofrone, activitatea de bază fiind comercializarea produselor alimentare ca rezultat al licitațiilor publice, ambii urmărind scopul obținerii de profit ca rezultat al implementării diferitor modalități ilegale de fraudare a licitațiilor publice privind achiziționarea de produse alimentare desfășurate de către DETS Buiucani, municipiul Chișinău, în perioada martie – august 2016, a acționat în calitate de organizator și instigator la comiterea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu precum și a comis abuzul de serviciu”.

Citește mai departe pe anticorupție.md.

Nico Rici by Safe Marketing

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.