Acasă Justiţie CC a respins sesizarea lui Sîrbu cu privire la Gațcan: ”Nu avem...

CC a respins sesizarea lui Sîrbu cu privire la Gațcan: ”Nu avem competența de a suspenda declararea vacanței unui mandat”

0

Curtea Constituțională (CC) respins solicitarea deputatului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, care a cerut Înaltei Curți să suspende procedura de declarare a funcţiei vacante ori chiar să suspende intrarea în vigoare a proiectului de Hotărâre a Parlamentului prin care acesta renunţă la mandat, transmite SafeNews.md u referire la agora.

În plus la cererea de suspendare a vacanței funcției, Sîrbu a întrebat Curtea dacă Parlamentul e obligat să suspende procesul de declarare a vacanței mandatului de deputat și întreprinderea de măsuri suplimentare de verificare, inclusiv prin audierea personală a deputatului, în cazul în care există dubii rezonabile că cererea de renunțare la mandat este depusă în urma exercitării presiunilor față de deputa.

De asemenea, alesul Pro Moldova a întrebat CC în ce măsură Parlamentul Republicii Moldova „poate restricționa drepturile deputatului în Parlament, impune tratament diferențiat sau oricare alte restricții în caz de părăsire a fracțiunii din care face parte, în caz de divergențe de opinii și vot cu partidul sau fracțiunea parlamentară din care face sau a făcut parte?”

Curtea i-a răspuns lui Sîrbu că „nu deține competența de a suspenda procedura de declarare a vacanței unui mandat de deputat”.

„Curtea notează că spre deosebire de tratatele internaționale sau de legi, Hotărârea Parlamentului menționată de autorul sesizării intră în vigoare la data adoptării. Prin urmare, în lipsa unui interval de timp între adoptarea Hotărârii Parlamentului și intrarea acesteia îi vigoare, autorul sesizării nu poate solicita controlul a priori al Hotărârii menționate. În plus, Curtea nu deține competența de a suspenda acțiunea sau intrarea în vigoare a unui act neadoptat”, a punctat Înalta Curte.

Între timp, proiectul privind demisia deputatului Ștefan Gațcan din Parlament nu se mai regăsește pe ordinea de zi a ședinței plenare a Legislativului, preconizată pentru ziua de 9 iulie. Mai mult, aceasta nu mai figurează nici în ordinea de zi de pe 2, 3 sau 6 iulie, atunci când au avut loc tentativele eșuate de întrunire a deputaților.

Se întâmplă după ce, pe 1 iulie, președintele fracțiunii socialiștilor, Corneliu Furculiță, a anunțat că Ștefan Gațcan și-a dat demisia din funcția de deputat.  A doua zi de dimineață, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat cererea de demisie. Ulterior, aceasta a apărut și pe ordinea de zi a Parlamentului de pe care, între timp, a dispărut.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.