Acasă Istorii din spatele culisei DOC // Președintele raionului Fălești, care a urcat băut la volan, scapă...

DOC // Președintele raionului Fălești, care a urcat băut la volan, scapă basma curată

0

Președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntînă a scăpat basma curată. Jurnaliștii NordNews au scris anterior că Fîntînă a fost surprins băut la volanul automobilului de serviciu, în seara zilei de 24 noiembrie, atunci când și-a sărbătorit ziua de naștere. În habitaclul mașinii jurnaliștii au simțit un miros puternic de alcool. Deși echipa de filmare a solicitat în repetate rânduri intervenția unui echipaj de poliție, nimeni nu a venit. După mai bine de două săptămâni, Inspectoratul de Poliție Fălești vine cu un răspuns: „Nu este posibil de demonstrat vinovăția acestuia”, scrie NordNews.md

Să le luăm pe rând…

Consumul de alcool la volan este cauza multor accidente rutiere, soldate cu decese. Asistăm la multe situații în care șoferii în stare de ebrietate își pun viața în pericol. Și nu doar a lor, ci și a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.

Așa a fost și în cazul lui Sergiu Fîntînă, care, din 30 noiembrie 2019, este președinte al raionului Fălești. Jurnaliștii NordNews l-au suprins băut la volanul automobilului de serviciu cu numere guvernamentale – RM A 138, în apropierea satului Răuțel, vizavi de o stație PECO. Acesta a negat cu vehemență că ar fi servit alcool înainte să urce la volan, deși echipa de filmare a simțit un miros puternic de alcool în habitaclul mașinii. Reporterul NordNews a solicitat în repetate rânduri intervenția unui echipaj al poliției de patrulare, dar fără rezultat. Apelurile au fost efectuate la ora 18:26 și 18:51. La ora 18:54, echipa NordNews a mai efectuat un apel la poliție, pentru a informa oamenii legii că Sergiu Fîntînă a plecat de la fața locului.

Jurnaliștii l-au urmat pe Sergiu Fîntînă, dar i-au pierdut urma în satul Mărăndeni, acolo unde locuiește mama alesului local. Menționăm că nici reporterul, nici cameramanul nu au fost contactați în seara zilei de 24 noiembrie pentru a oferi informații suplimentare. A doua zi, 25 noiembrie, mai multe surse media au scris că şeful adjunct al INSP, Alexei Grosu a confirmat că a fost efectuată o solicitare la inspectoratul teritorial, însă cazul nu a fost înregistrat, întrucât în momentul în care oamenii legii au ajuns la fața locului, nu mai era nimeni:

„Nu a fost înregistrat așa caz. A fost solicitare la Inspectoratul teritorial la 18:25. Polițiștii ajunși la fața locului, nu era prezent nimeni. Inspectoratul nu mai are nevoie să se autosesizeze pentru că este materialul video”, a declarat atunci pentru publika.md, şeful adjunct al INSP, Alexei Grosu.

Și tot la 25 noiembrie, au venit cu o reacție și reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, partid din care face parte Sergiu Fîntănă:

„PSRM cheamă toți cetățenii la responsabilitate, indiferent de culoarea politică ori funcția deținută. Conducerea mijlocului de transport după consumarea băuturilor alcoolice este nu doar interzisă, dar și condamnabilă. Urmează să avem o întâlnire cu președintele raionului Fălești, pentru a afla detaliile cazului dat și dacă, într-adevăr, era la volan sub influența alcoolului. În funcție de informațiile obținute, vor urma acțiuni conforme statutului formațiunii noastre”.

La 27 noiembrie, jurnalistul NordNews Nicolai Coșeru a fost chemat la Inspectoratul de Poliție Fălești pentru a fi audiat pe marginea incidentului din seara de 24 noiembrie, în care a fost implicat președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntînă:

„Am fost audiat în calitate de martor. Oamenii legii au deschis un dosar contravențional pe numele lui Sergiu Fîntînă. Le-am relatat despre toate cele întâmplate în seara zile de 24 noiembrie, atunci când echipa de filmare NordNews l-a surprins băut pe președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntînă. Sper foarte mult ca oamenii legii, cât mai curând posibil, vor face lumină pe cazul dat, iar ulterior, cei vinovați vor fi trași la răspundere”, a declarat atunci Nicolai Coșeru.

În urma audierii, jurnalistul NordNews a aflat că Șeful Serviciu Supraveghere Tehnică și Accidente IP Fălești, Valentin Samson a dispus și audierea în persoană a lui Sergiu Fîntănă, dar și a unor martori, lucrători ai stației PECO din apropiere. După mai bine de două săptămâni de așteptare, jurnalistul NordNews a primit o scrisoare prin care a fost informat că: „examinând înregistrările video nu se demonstrează cu certitudine conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate de către domnul Fîntînă Sergiu și nu este posibil de demonstrat vinovăția acestuia”.

Am încercat să aflăm poziția ministrului de Interne, dar fără succes. Pavel Voicu nu a răspuns la apelurile telefonice, și nici la mesaje.

Iar Sergiu Fîntînă a refuzat să comenteze decizia Inspectoratului de Poliție Fălești.

„Alcoolul + volanul = coctail mortal”

Conform legislației Republicii Moldova, șoferii care sunt depistați în stare de ebrietate la volan riscă amendă de până la 25 de mii de lei, sau muncă neremunerată în folosul comunității, de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la șase luni la un an.

Pentru conducerea unui autovehicul în stare de ebrietate alcoolică avansată, Codul Penal prevede muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Ce spune legea în alte țări?

 Statele Unite ale Americii. Există multe diferențe subtile între legile ce guvernează condusul sub influența băuturilor alcoolice în diferite state americane, dar aproape toate se concentrează în jurul următoarelor reguli de bază:

1) chiar și pentru o singură abatere este necesară participarea la cursuri obligatorii de educație rutieră;
2) de obicei, după cea de-a două abatere, se aplică pedeapsa închisorii;
3) confiscarea vehiculului;
4) suspendarea permisului.

În unele state aceste penalități pot fi aplicate încă de la prima abatere și e posibil ca făptașul să petreacă și câteva zile în închisoare.

În Franța este aplicată confiscarea mijlocului de transport, care este o sancțiune aplicată de un judecător, în urma unei infracțiuni grave. Aceasta este o sancțiune suplimentară care se adaugă altor sancțiuni (amendă, suspendarea sau anularea permisului de conducere etc.).

 În Italia, în cazul conducerii în stare de ebrietate, se dispune confiscarea mijlocului de transport atunci când se constată un conținut de alcool din sânge mai mare de 1,5 grame pe litru. Dacă se constată acest fapt, poate fi dispusă și privarea de libertate de la șase luni la un an, amendă cuprinsă între 1.500 și 6.000 de euro, suspendarea permisului de la unu la doi ani și în caz de accident sau recidivă în cei doi ani la anularea dreptului de a conduce.

În anul 2013, Belorusia a modificat art. 3171 din Codul Penal, care prevede răspunderea penală pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, transmiterea mijlocului de transport unei persoane în stare de ebrietate sau refuzul de a trece examenul medical privind stabilirea stării de ebrietate.

Modificările aduse Codului Penal, care a intrat în vigoare la 24.08.2013, au stabilit că, indiferent de dreptul de proprietate, un vehicul controlat de o persoană care a comis o infracțiune în temeiul articolului 3171 din acest Cod este supus confiscării speciale (cu excepția vehiculelor care au fost luate din posesia proprietarului fără voința proprietarului).

Iar în Danemarca, nivelul maxim admis de alcool în sânge este de 0,5‰. Dacă nivelul de alcool în sânge este de la 0,5 la 2,0‰, amenda se calculează prin înmulțirea venitului net lunar la promile în sânge; peste 2,0‰, se sancționează cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la 1 an. Indiferent de cantitatea de alcool în sânge, la conducerea într-o manieră periculoasă, se aplică aceeași pedeapsă. Dacă conducătorul pe parcursul a 3 ani este oprit de trei ori pentru conducerea în stare de ebrietate, riscă confiscarea mijlocului de transport și pedeapsa cu închisoare până la 10 ani.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.