Acasă Istorii din spatele culisei VIDEO // Stoianoglo se declară „hărțuit” de GUVERNARE. Acesta invocă implicarea Maiei...

VIDEO // Stoianoglo se declară „hărțuit” de GUVERNARE. Acesta invocă implicarea Maiei Sandu, a lui Viorel Morari, ONG-uri și experți ”independeți”: ”Cred că subiectul dat ar fi demn de un thriller, doar că bazat pe fapte, desprinse din realitatea RM”

5

Procurorul general acuză actuala guvernare de ”hărțuire publică” și se declară victimă a unei tentative de denigrare. Declarații în acest sens au fost făcute publice în cadrul unei conferințe de presă, susținută luni, 4 octombrie, în cadrul căreia, Alexandr Stoianoglo a decis să facă publice mai multe declarații răsunătoare. Astfel, potrivit șefului de la Procuratura Generală atacurile asupra sa au fost puse la cale de actuala guvernare, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, „unele grupări criminale și politicieni” printr-o rețea de ONG-uri și experți „independenți. Iar drept argument, Stoianoglo a dat citire unor așa zise corespondențe, pe care procurorii le-ar fi obținut în urma descifrării unui telefon care ar fi fost deținut de Viorel Morari.

Imediat după investirea noii guvernări PAS a fost anunțat război corupției. Prima, principala și unica țintă în acest război contra corupției am devenit chiar eu – Procurorul General, Alexandr Stoianoglo. Într-un timp record și cu încălcarea flagrantă a procedurilor și regulilor a fost elaborată și aprobată o lege care prevede toate instrumentele de înlăturare, suspendare, demitere a Procurorului General – mecanisme care sunt inițiate și controlate politic, și-a început discursul, aproape lacrimogen, șeful de la Procuratura Generală.

Ulterior, Alexandr Stoianoglo a criticat studiile dedicate activității Procuraturii și a Procurorului General realizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova, freedom House și Juriștii pentru Drepturile Omului, studii care în opinia sa au fost asumate de către experți „nu au valoare”.



„Toate concluziile așa-zișilor experți califică la un nivel critic activitatea Procuraturii și a Procurorului General, chiar dacă nimeni din ei nu a solicitat vreo informație oficială pentru fundamentarea constatărilor. Prin urmare, studiile asumate de respectivii experți nu prea au valoare. Apare totuși evidenta întrebare: de ce brusc toți se axează anume pe activitatea Procurorului General și nu cumva în Republica Moldova nu există alte institute ale puterii de care s-ar arăta interesată comunitatea experților independenți? Răspunsul îl veți afla în continuare. Vorbim despre un asalt injust asupra Procurorului General, acțiuni coordonate și sincronizate, care urmăresc hărțuirea publică și decredibilizarea, cu ulterioara înlăturare din funcție.
Este preocuparea numărul unu a actualei elite politice, inclusiv, a Președintelui Republicii Moldova.”, a spus Stoianoglo.

În continuarea dicursului său, Stoianoglo a declarat că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ar fi coordonat campania de denigrare a sa. Drept argument, acesta a invocat corespondența de pe unul din telefoanele utilizate de către Viorel Morari, obținută „în condiții legale și cu suportul „EUROPOL”, care a fost decodat și descifrată.

Mai exact, deși nu prezință nici o davadă în acest sens, Stioanoglo declară public că anterior, Morari ar fi oferit rapoarte și fostului șef al diplomației europene, Peter Michalko, dar și unui consilier de-al Maiei Sandu.

„Le-a oferit informații, lucru imcompatibil cu funcția sa. Viorel Morari a expediat un proiect de scrisoase pentru a-l discredita pe candidatul Veaceaslav Soltan. Recomandările sunt introduse în textul scrisorii, iar documentul final trimis pe numele lui Andrei Spînu. Practicile statului capturat continuă chiar dacă, aparent, elitele oligarhice au fost înlăturate. Pretinsul compromat a ajuns de la șefa aparatului PG, pe care am eliberat-o din sistem, apoi a fost angajată în Comisia de anchetă Laundromat. Ea este creierașul din spatele ideii care promova implicarea mea în Laundromat”.

Persoanele vizate nu au comentat deocamdată declarațiile lui Stoianoglo.

SafeNews.md se arată deschis pentru oferirea dreptului la replică a celor vizați!

Pe de altă parte, acesta a declarat jurnaliștilor că își asumă responsabilitate pentru un eventual scandal după dezvăluirile făcute.

Urmăriți brefingul integral:

Precizăm că conferința de presă susținută de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo apare după ce la 30 septembrie 2021, Curtea a pronunțat Decizia nr. 149 prin care a declarat inadmisibile sesizările depuse de Procurorul General al Republicii Moldova, dl Alexandr Stoianoglo și dnii deputați în Parlamentul Republicii Moldova, Vasile Bolea și Vladimir Voronin, privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, a Legii nr. 102 din 24 august 2021 pentru modificarea Legii nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 147-IX din 6 septembrie 2021 privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor al domnului Dumitru Pulbere.  Dnii judecători Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au formulat opinii separate.

Amintim că, proiectul pentru modificare Legii cu privire la Procuratură, inițiat de deputați PAS, a fost aprobat marți, 24 august, în lectură finală, cu 56 de voturi.

Performanțele procurorului general urmează să fie evaluate de către o comisie specială, care va fi constituită la sesizarea președintelui țării sau a cel puțin a 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), iar în cazul în care în urma evaluării conducătorul Procuraturii Generale (PG) obține calificativul „nesatisfăcător” Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general. Este principala modificare operată la Legea cu privire la Procuratură.

Principala modificare aprobată la Legea cu privire la Procuratură se referă la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Procuratura Generală a dat aviz negativ la modificările operate la Legea Procuraturii, iar la 23 august curent PG a anunțat că PG „s-a adresat structurilor internaționale cu apelul de a fi analizată compatibilitatea modificărilor legislative propuse de Parlamentul Republicii Moldova, ce se referă la procedurile de tragere la răspundere disciplinară și la evaluarea performanțelor procurorului general, precum și la modificarea componenței CSP, cu standardele europene de specialitate”. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

5 COMENTARII

  1. […] guvernare de ”hărțuire publică” și se declară victimă a unei tentative de denigrare. Declarații în acest sens au fost făcute publice în cadrul unei conferințe de presă, susținu… Astfel, potrivit șefului de la Procuratura Generală atacurile asupra sa au fost puse la cale de […]

  2. […] guvernare de ”hărțuire publică” și se declară victimă a unei tentative de denigrare. Declarații în acest sens au fost făcute publice în cadrul unei conferințe de presă, susținu… Astfel, potrivit șefului de la Procuratura Generală atacurile asupra sa au fost puse la cale de […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.