Acasă Istorii din spatele culisei VIDEO // SIS, acuzat că ar fi încercat să ducă pe o...

VIDEO // SIS, acuzat că ar fi încercat să ducă pe o pistă greșită Comisia de anchetă în cazul răpirii lui Ceaus. Reacția instituției

0

Deputații PSRM Grigore Novac și Adrian Lebedinschi acuză Serviciul de Informații și Securitate (SIS) că ar fi încercat să ducă pe o pistă greșită membrii Comisiei parlamentare de anchetă în cazul răpirii fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus. Potrivit celor doi socialiști, SIS ar fi avut mai multe tentative de a distruge probe care ar elucida circumstanțele dispariției ex – magistratului. Declarațiile au fost făcute publice în cadrul unei conferință de presă organizată astăzi, de socialiștii Grigore Novac și Adrian Lebedinschi, care au declarat că un angajat al Parlamentului ar fi transmis SIS-ului mai multe documente legate de activitatea Comisiei de anchetă.

„Noi, Comisia, am recurs la o altă tactică. Văzând că SIS și Esaulenco (n.r. Alexandr Esaulenco, director la SIS) ne duc intenționat în eroare, am decis să facem o investigație paralelă. Noi cunoaștem cine din Parlament și când a făcut această scurgere de informații, pentru că numărul persoanelor care aveau acces era limitat”, a menționat socialistul.

Deputatul socialist spune că doi dintre răpitorii lui Nicolae Ceaus, reprezentanți ai serviciilor speciale ucrainene, ar fi locuit vizavi de clădirea SIS în perioada în care ar fi organizat răpirea ex – judecătorului din Ucraina. Potrivit lui Novac, reprezentanții SIS ar fi încercat să șteargă mai multe urme de la locațiile unde s-au aflat presupușii răpitori.

Adrian Lebedinschi, și el membru al aceleiași Comisii de anchetă spune că pe teritoriul R. Moldova nu activează doar serviciile speciale ucrainene.

„Noi știm că s-au oferit 300.000 de dolari doar pentru ca Ceaus să fie adus la hotarul cu Ucraina și nu le păsa cum, în portbagaj sau nu.
Am avut în ultimii ani multe calamități, situații excepționale, șeful SIS Esaulenco nu a ieșit vreodată din birou. Când a fost răpit Ceaus, Esaulenco a mers la fața locului și dădea de acolo indicații, apoi i-a raportat doamnei Maia Sandu că a
fost răpit Ceaus. Ce se raporta de fapt? Că operațiunea a fost realizată?Este straniu că toate instituțiile refuză să fie audiate la comisia de anchetă, ambasada, SIS ne-au spus că „este inoportun”, Ucraina a refuzat să formăm o comisie mixtă, o comisie rogatorie, la toate solicitările noastre răspunsul a fost zero.
La ieșirea din țară a domnului Smetaniuk, implicat în răpire cu mașina ambasadei cu numere diplomatice, cu Ceaus în portbagaj, a avut loc o adevărată operațiune militară. S-a prezentat un automobil militar, cu câțiva soldați înarmați cu automate și i-au asigurat coridor ca să plece liber din Republica Moldova. Cum poate fi posibil așa ceva, dacă nu cu acordul direct al SIS și al altor organe”, a mai spus Lebedinschi.

SIS infirmă declarațiile deputaților socialiști și declară că instituția a acordat suport în vederea elucidării acestui caz.

„Pe durata investigării cazului, reprezentanții SIS, inclusiv directorul instituției, și-au manifestat disponibilitatea și deschiderea pentru cooperare și au acordat suport, conform competențelor, în vederea stabilirii persoanelor implicate și clarificării cauzelor ce au dus la crearea incidentului. Instituția, în repetate rânduri, a făcut declarații publice în cadrul cărora și-a reiterat poziția și a negat orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean. Regretăm faptul că actorii politici tot mai frecvent în retorica lor utiliizează SIS și încearcă să manipuleze opinia publică prin insiunări și interpretări pentru a-și promova imaginea în campanie electorală. Serviciul de Informații și Securitate sugerează și îndeamnă deputații fracțiunii PSRM, cu probele pe care le invocă că le dețin, să se adreseze Procuraturii Generale pentru a fi inițiată o cercetare sub prisma penală a faptelor invocate, care va demonstra fie veridicitatea celor imputate de către aceștia, fie caracterul declartiv și politic al evenimentului de presă, de astăzi”, se menționează într-o notă remisă de SIS.

Nicolae Ceaus a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie. Despre aceasta a anunțat avocatul acestuia, Iulian Balan. La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.