Acasă Social Ministrul de Externe: Moldova va deschide o Ambasadă în Kazahstan

Ministrul de Externe: Moldova va deschide o Ambasadă în Kazahstan

0

Republica Moldova este în proces de a deschide o nouă Ambasadă în Kazahstan. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe Mihail Popșoi.

Potrivit lui Mihail Popșoi, acest lucru va permite valorificarea inclusiv a relațiilor economice în întreaga Asie Centrală. El mai spune că Moldova are relații istorice cu Kazahstanul, scrie ziar.md.

„Avem și o comunitate de cetățeni de-ai noștri, descendenți, care, din păcate, au fost luați cu forța în vremea sovietică”, a declarat ministrul de Externe.

În din noiembrie 2023 autoritățile de la Chișinău au menționat că au drept obiectiv deschiderea unei ambasade în Kazahstan. Atunci, precizările au fost făcute de către Mihail Popșoi în cadrul unei mase rotunde privind oportunitățile de cooperare moldo-kazahă, diplomatul ocupând la acea vreme funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

Șeful diplomației din Chișinău susține că Republica Moldova planifică să deschidă treptat noi misiuni diplomatice, „așa încât să putem deschide noi piețe pentru Republica Moldova, să atragem noi investitori, pentru a crește nivelul de trai din țara noastră”. Printre acestea s-ar număra și o Ambasadă la Cairo, Egipt.

„Este un pic prematur să vorbim despre alte misiuni, dar dacă ajungem cu bine în anul viitor, ar fi bine să deschidem o misiune în Egipt, pentru că nu avem misiuni pe continentul african. Ar fi bine să începem cu Egiptul, unde avem relații economice destul de strânse, unde există cooperare in domeniul turismului și am putea atrage și investiții semnificative. Există interes din partea Egiptului față de domeniul agricol din Moldova”, a precizat Mihai Popșoi.

De asemenea, el spune că Moldova va trebui să se axeze și pe statele importante din UE, unde Moldova încă nu are misiuni diplomatice. Concomitent, autoritățile de la Chișinău vor trebui să crească și numărul oficiilor consulare de peste hotare, pentru a presta servicii mai aproape de cetățenii moldoveni. Potrivit lui Mihai Popșoi, toate acestea trebuie făcute „în măsura posibilităților financiare”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.