Acasă Anticipate 2021 Socialiștii de la CEC nu vor diaspora la vot: Zeci de mii...

Socialiștii de la CEC nu vor diaspora la vot: Zeci de mii de cetățeni riscă din nou să nu poată vota în străinătate

0

Majoritatea din cadrul Comisiei Electorale Centrale, controlată de reprezentanții PSRM, refuză categoric să deschidă secțiile de votare în statele europene, acolo unde în cadrul ultimului scrutin național (Alegerile prezidențiale 2020) au fost înregistrate cozi imense, iar la unele din secții chiar a fost constatată epuizarea buletinelor de vot.

Un lucru straniu este că argumentând necesitatea economisirii surselor financiare, membrii CEC ar putea refuza la deschiderea unor secții „neperformante”, unde prezența la urnele de vot a fost sub așteptările organelor electorale, în favoarea celor unde este o densitate mai mare a cetățenilor R.Moldova – lucru promis anul trecut de către secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

Un accent de bază la deschiderea secțiilor de votare este remodelarea geografiei amplasării secțiilor de votare. Din păcate, anterior am avut cazuri când Ambasada anunța că în localitățile X, Y și Z sunt cei mai mulți cetățeni din R.Moldova, dar secțiile se deschideau în localitățile A, B și C. Cred că aceasta a fost unul dintre motive pentru care deschiderea secțiilor de votare s-a pus în sarcina CEC. De aceea, noi am decis să reevaluăm informația care vine de la misiunile diplomatice și să punem accent pe regiunile unde este o densitate mai mare a cetățenilor noștri pentru a asigura la maxim prezența la vot”, anunța Lebedinschi în cadrul unui interviu pentru Deschide.MD în anul 2020.

Totuși, se pară că această intenție a rămas doar la nivel declarativ. În cadrul scrutinului din 2020, în șase secții de votare din străinătate (nr. 1/349 Frankfurt, nr. 1/348 Berlin – Germania), (nr. 1/393 și nr. 1/394 Londra – Marea Britanie), (nr. 1/344 or. Montreuil – Franța) și (nr. 1/367  Bologna – Italia) au fost epuizate buletinele de vot. Recent, în cadrul dezbaterii proiectului privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare, s-a propus ca în localitățile respective să fie suplinit numărul secțiilor. Mai exact, s-au propus două secții suplimentare la Londra și câte o secție la Frankfurt, Berlin, Montreuil și Bologna. Cinci membri CEC (Maxim Lebedinschi, Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroae, Vasile Gafton și Andrei Volentir) au refuzat această propunere, menționând că nu există un răspuns clar din partea Guvernului privind sursele de finanțare.

Refuzul de a deschide secțiile suplimentare în cele patru state sus-menționate pare unul lipsit de logică și din perspectiva faptului că Italia, Marea Britanie, Germania și Franța se află pe primele poziții, înregistrând cel mai mare număr de înregistrări prealabile din partea cetățenilor moldoveni. În total, în statele respective s-au înregistrat prealabil peste 61 de mii de moldoveni, ceea ce reprezintă peste 60% din numărul total de cereri depuse și este practic de două ori mai mare comparativ cu alegerile prezidențiale din 2020.

Mai mult, la ultimul scrutin național a fost demonstată necesitatea deschiderii secțiilor suplimentare în localitățile date. Ore în șir cetățenii noștri au stat în cozi, în unele cazuri sub ploaie, doar pentru a avea posibilitatea să-și exercite dreptul la vot. Acest lucru nu poate și nici nu trebuie să fie ignorat de către autorități.

Deschiderea secțiilor de votare peste hotare trebuie să țină cont de experiențele anterioare și să evite maxim posibil crearea de deranjamente vecinătății, să reducă riscurile de perturbare a ordinii publice peste hotare din cauza aglomerațiilor mari de persoane, a cozilor de așteptare interminabile etc.”, se arăta într-un răspuns oficial expediat de către Ministerul de Externe în adresa CEC.

A ținut cont Comisia de recomandările MAEIE? Întrebarea care nu necesită un răspuns.

Un fapt curios este că „remodelarea geografiei” amplasării secțiilor de votare, despre care declara anterior Lebedinschi, este ignorată în cazul diasporei, nu și a secțiilor destinate alegătorilor din Transnistria. Comparativ cu scrutinul din 2020, membrii CEC au renunțat la o secție din Bălți, una din or.Ștefan Vodă și una din comuna Cocieri (Dubăsari) – secții de votare cu cea mai scăzută rată de participare în rândul alegătorilor transnistreni. Totodată, Comisia decis să adauge o secție suplimentară la Corjova (Dubăsari), Pohrebea (com.Coșnița, Dubăsari), Zolotievca (Anenii Noi), două la Bender și încă o secție suplimentară la Chișinău. De menționat că la subiectul secțiilor de votare din Bender și Corjova deja a reacționat Serviciul de Informații și Securitate. Într-un comunicat de presă, SIS a atenționat asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar. Mai exact, instituția a spus că urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, a fost constatată apariția unor „indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender.

Deci, cazul cu secțiile pentru alegătorii transnistreni demonstrează că după necesitate, autoritățile electorale pot interveni în scopul îmbunătățirii procesului electoral, astfel încât la scrutin să poată participa un număr mai mare de alegători. Respectiv, pare că problema Comisiei nu este în „lipsa banilor”, ci în „geografia electoratului”. Alegătorii din regiunea transnistreană, majoritatea cu viziuni de stânga, mereu au susținut formațiunile politice din acest pol electoral. De cealaltă parte, sunt cetățenii aflați în statele din Vest care cunosc mult mai bine avantajele oferite de Occident și, respectiv, votând cu partidele de dreapta.

Astăzi CEC se întrunește într-o nouă ședință la care urmează să fie examinat subiectul privind majorarea numărului secțiilor de votare în străinătate. Unii din membri propun ca numărul acestora să fie majorat până la 150, alții propun 162. Urmează să vedem dacă membrii Comisiei vor ține cu adevărat cont de doleanțele cetățenilor, modificând hotărârea anterioară prin care s-a decis deschiderea a doar 139 de secții pentru diaspora moldovenească.

sursa: deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.