Acasă Exclusiv EXCLUSIV// DOC// JUSTIȚIE sau INTERESE? Fostul șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă a primit...

EXCLUSIV// DOC// JUSTIȚIE sau INTERESE? Fostul șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă a primit cca 300 mii de lei la plecarea din sistem, contrar legii. Procuratura Generală ASCUNDE informația

1

Deși a fost suspendat din fucție, după ce sa ales cu un dosar penal pe numele său, fostul șef PCCOCS, a fost eliberat din organele de drept la cererea proprie. Mai mult decât atât acesta s-a pricopsit și cu o indemnizație unică pentru concediere de peste 272 mii lei. Procuratura Generală evită să vorbească pe acest subiect.

La data de 6 decembrie 2019, fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, a fost suspendat din funcția de procuror, în urma unui demers al procurorului general, Alexandru Stoianoglo, după ce acesta s-a ales cu un dosar penal gestionat de Procuratura Anticorupție. Într-un final, însă, Chitoroagă a fost eliberat din fucție la cererea proprie. Informație conformată pentru SafeNews.md de către purtătorul de cuvând al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Deși am solicitat printr-o cerere oficială, adresată Procuraturii Generale, să ni se prezinte copia ordinului de eliberare a lui Chitoroagă, reprezentanții instituției au ignorat subiectul.

La o distanță de trei săptămâni, nu am primit un răspuns nici dacă i-a fost sau nu achitată fostului șef PCCOCS indemnizația unică pentru concediere.

Spre deosebire de Procuratura Generală, care ne face să credem că intenționat evită să ofere detalii cu privirea la plecarea din sistem al lui Nicolae Chitoroagă, ultimul confirmă că în urma concedierei sale s-a ales totuși cu indemnizația unică. Nici mai mult, nici mai puțin, Chitoroagă a primit 272.935 lei.

Nu este clar deocamdată cum a fost posibil ca Nicolae Chitoroagă să primească indenizația unică de concediere. Or, potrivit alin.(5) al art. 62 din Legea cu privire la Procuratură, este indicat că: „Dacă, la data eliberării din funcţie a procurorului, există o procedură contravenţională în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizaţiei prevăzute mai sus se suspendă pînă la soluţionarea irevocabilă a cauzei. În cazul constatării vinovăţiei procurorului în aceste cauze, indemnizaţia nu se acordă”

Menționăm că Procurorul Chitoroagă Nicolae a fost suspendat din funcție în baza sesizării Procuraturii Anticorupție. Prin urmare, la depunerea cererii de demisie urma a fi anulat ordinul de suspendare și, ulterior, examinată cererea de demisie fără achitarea indemnizației unice de concediere.

Amintim că Nicolae Chitoroagă a fost reținut pe data de 21 noiembrie 2019, fiind învinuit de îmbogățire ilicită. Din 2017 a deținut funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. La 28 iunie 2019, Chitoroagă și-a dat demisia. A doua zi după ce a plecat de la șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) Nicolae Chitoroagă a fost transferat în funcția de procuror ordinar în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, plecând în concediu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.