Acasă Dosare de rezonanță Ecoul mitei de la CNA. Cine sunt funcționarii denunțați că au luat...

Ecoul mitei de la CNA. Cine sunt funcționarii denunțați că au luat mită de o sută de mii de euro

0

Fostul ofițer de investigații de la Centrul Național Anticorupție, Ruslan Harcenco, inculpat în dosarul mitei de o sută de mii de euro de la CNA, i-a denunțat în ședința de judecată pe cei care ar fi luat mita care i se incriminează. Potrivit denunțului, aceștia sunt fostul șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, Adrian Popenco, în prezent șef adjunct al Procuraturii municipiului Chișinău, directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, și fostul șef al Departamentului urmărire penală al CNA, ulterior și director al instituției, Bogdan Zumbreanu, transmite Safenews.md cu referire la gazeta de chișinău.

Funcționarii denunțați resping acuzațiile și susțin că este o tactică de apărare folosită de Harcenco pentru a scăpa de pedeapsă.

Igor Hlopețchi, avocatul lui Ruslan Harcenco, a precizat că clientul său susține că Vadim Cojocaru este cel care ar fi luat cele o sută de mii de euro, în 2016, de la Octavian Vucol, președintele Federației de baschet din Republica Moldova, pentru a-l scăpa de arest. Amintim că la începutul anului 2016, pe numele lui Vucol a fost pornită o urmărire penală pentru escrocherie, pentru că ar fi înșelat un om de afaceri din Slovenia cu peste 200 de mii de euro, iar investigațiile au început să bată pasul pe loc.

Avocat: „Sunt doi martori, deciși să confirme cine a luat banii”

Harcenco mai susține că Vadim Cojocaru ar fi împărțit banii cu procurorul Popenco, care ar fi fost autorul ideii și ar fi asigurat lipsa controlului din partea procuraturii, și cu Bogdan Zumbreanu, care ar fi asigurat tergiversarea anchetei și lipsa acțiunilor din partea organului de urmărire penală. Iar cel care ar fi luat banii de la Vucol și i-ar fi transmis lui Vadim Cojocaru este avocatul Alexei Frunze.

„Există un document secret al Serviciului de securitate internă care confirmă veridicitatea declarațiilor făcute în instanță de către clientul meu. După reținerea lui Octavian Vucol, cei trei s-au pomenit într-o situație dificilă, le era frică. Ruslan Harcenco figura în echipa de investigație a cazului Vucol, iar cei trei cunoșteau că acesta s-a intersectat cu el de câteva ori în oraș. Așa că au decis să folosească această informație și l-au prelucrat în așa fel pe Vucol, încât acesta să-l denunțe pe clientul meu. Vadim Cojocaru este cel care a coborât în izolatorul din subsolul CNA și l-a convins pe Vucol să scrie plângere pe numele lui Harcenco.

Dosarul este fabricat și sunt doi martori deciși să facă declarații în instanță de natură să confirme că Ruslan Harcenco spune adevărul, să spună cine sunt funcționarii care au luat banii”, ne-a declarat apărătorul.

Hlopețchi a mai spus că, din cauza că îl apără pe Harcenco, au avut de suferit și unii membri ai familiei sale: „S-au făcut presiuni asupra mea ca să renunț la acest dosar. În timp ce Vadim Cojocaru era șef adjunct la Inspectoratul General de Poliție, tatăl meu a fost determinat să plece din funcția de șef adjunct al Inspectoratului de Poliție al sectorului Centru din Chișinău”.

Avocatul susține că mai deține și alte probe care îl disculpă pe clientul său: „Vucol a declarat că i-a dat lui Harcenco punga cu bani în clădirea unde acum se află Procuratura Generală. Operatorul de telefonie mobilă confirmă că telefonul clientului meu se afla în acel moment în altă zonă și era activ. Am făcut și un experiment. Vucol a declarat că cele 100 de mii de euro erau în bancnote a câte 500 și reprezentau un paralelipiped cu înălțimea de 30 de centimetri. Noi am demonstrat că, în realitate, un pachet de o sută de mii de euro format din bancnote a câte 500 are dimensiuni mai mici”.

Continuarea o găsiți pe gazeta de chișinău.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.