Acasă Dosare de rezonanță DOC// Dosarul Morari vs Platon: Preşedinta completului de judecată – recuzată: Componenţa...

DOC// Dosarul Morari vs Platon: Preşedinta completului de judecată – recuzată: Componenţa completului de judecată a fost modificată

0

Judecătoria Chişinău a exclus-o pe magistrata Vasilisa Muntean din completul de judecată care examinează dosarul intentat fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, în care Veaceslav Platon figurează în calitate de parte vătămată. Decizia a fost luată la solicitarea procurorei pe caz, Elena Ceruţa, bănuită într-un dosar penal pentru renunţarea la învinuirile aduse lui Platon.

Elena Ceruţa a solicitat recuzarea preşedintei completului de judecată, Vasilisa Muntean, precum şi a judecătoarei Irina Păduraru pe motiv că comportamentul lor trezeşte dubii privind imparţialitatea.

cerere_de_recuzare_10.11.20… by SafeNews

Procurora şi-a argumentat temerile prin faptul că magistratele Muntean şi Păduraru au stabilit şedinţe de judecată fără ca să ţină cont de agenda sa şi că au prelungit o şedinţa de judecată peste program.

Recuzarea în privinţa magistratei Păduraru a fost respinsă.

Veaceslav Platon şi avocaţii săi au depus mai multe cereri de recuzare în privinţa celor două magistrate. În ultimele două cereri de recuzare în privinţa magistratei Muntean, avocaţii lui Platon au invocat că aceasta este însărcinată şi ar putea intra în depresie. Ambele recuzări au fost respinse.

Ulterior, judecătorul raportor pe caz, Ana Cucerescu, a depus cerere de abţinere în examinarea dosarului Morari.

Magistrata Cucerescu a invocat că pe parcursul procesului au loc ședințe de judecată la care ea nu este invitată, iar în cadrul acestora se solicită recuzarea ei. Ana Cucerescu mai susţine că şedințele de judecată sunt stabilite fără a se ţine cont de agenda sa, iar magistratele Vasilisa Muntean şi Irina Păduraru îi cer să se conformeze agendei lor. Mai mult, cele două colege din completul de judecată ar fi acuzat-o de depăşirea atribuţiilor pentru că ar fi comunicat la telefon cu acuzatorul.

Cererea de abţinere a fost respinsă

Întâmplător sau nu, din completul de judecată care a admis solicitarea Elenei Ceruţa au făcut parte magistratele Lilia Lupaşco şi Tatiana Bivol, care anterior au acceptat să examineze revizurea dosarului în care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Ulterior, Tratiana Bivol s-a abţinut de la examinarea dosarului.

„Nu înțeleg care au fost temeiurile admiterii cererii de recuzare a președintelui completului dnei Vasilisa Muntean, înaintată de procurorul Elena Ceruța. Unicul motiv care poate sta la baza acestei soluții este că atât procurorul Ceruța Elena, cât și judecatoarele Tatiana Bivol și Lilia Lupasco au avut tangență cu procesul de revizuire a dosarului Platon Veaceslav. Anume acest aspect le unește. Dacă mai luam în calcul că procurorul Ceruța Elena este banuită alături de Alexandr Stoianoglo procuror general suspendat de drept, în renunțarea ilegală la invinuirea lui Platon Veaceslav pot conchide că judecatoarele Lupascu și Bivol se tem de o eventuală raspundere pentru revizuirea ilegală a procesului penal și achitarea lui Platon Veaceslav. Or, anume Platon Veaceslav este recunoscut parte vatamată în cauza penală de acuzare a mea și solicită o desbagubire de 300 milioane dolari plus 1 milion de lei pentru prejudicii morale. Consider că admiterea recuzării în lipsa unor motive plauzibile denotă dependența de Platon Veaceslav. Adevărul tot una va ieși la suprafață, acum sau mai târziu.”, a declarat Viorel Morari.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari pe 14 februarie 2020, când fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv. Ana Cucerescu a avut o opinie separată, optând pentru menţinerea arestului preventiv pentru Viorel Morari.

Amintim că Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică, după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor.

Singura parte vătămată în acest dosar este Veaceslav Platon. Acesta solicită de la Morari prejudicii materiale de 300.000.000 de dolari.

sursa: anticorupție.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.