Acasă Dosare de rezonanță Dosarele Kheyman // De ce este urmărit penal procurorul Vladislav Căruceru

Dosarele Kheyman // De ce este urmărit penal procurorul Vladislav Căruceru

0

Vladislav Căruceru, procuror în Secția unificarea practicii în domeniul urmăririi penale în cadrul Procuraturii Generale, are statut de bănuit într-un dosar penal intentat pentru constrângerea de a face declaraţii. Omul legii l-ar fi impus pe un fost angajat al Companiei Natur Bravo să facă declaraţii în favoarea lui Evgheni Kheyman, fost administrator al firmei offshore din Bahamas, care a sponsorizat în 2016 campania prezidenţială a lui Igor Dodon din banii unui fost deputat a Dumei Federaţiei Ruse. Procurorul Căruceru pledează nevinovat.

În gestiunea lui Vladislav Căruceru se află un dosar penal intentat în 2020 în baza unui denunţ al soţiei lui Evgheni Kheyman împotriva directorului fabricii de conserve Natur Bravo, Mukhmad Galaev, şi fostului procuror anticorupţie, Roman Statnîi. În plângerea depusă, soţia lui Kheyman, acesta fiind învinuit şi condamnat pentru escrocherie, susținea că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal pe numele soțului la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. Susana Kheyman mai susține în plângerea sa că soţul ei ar fi fost amenințat de Statnîi și impus să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro.

După retragerea PSRM de la guvernare în urma alegerilor anticipate din iulie 2021, Mukhmad Galaev a depus un denunţ pe numele lui Căruceru că acesta a făcut presiuni asupra fostului său şofer ca să facă declaraţii împotriva sa.

„Fostul meu şofer Radu Maftei a fost invitat de Vladislav Căruceru la el în birou. Timp de mai bine de o oră procurorul Căruceru a încercat să-l determine pe fostul meu angajat să facă declaraţii care să confirme declaraţiile lui Kheyman că eu şi Statnîii l-am deposedat de apartamentul din Londra. Maftei trebuia să declare că el i-a transmis lui Kheyman contractul prin care renunţa la apartamentul din Londra. Pentru că fostul meu angajat nu ceda presiunilor lui Căruceru, în biroul procurorului a fost invitat Evgheni Kheyman care a început să facă el însăşi presiuni. Din câte cunosc, Radu Maftei nu a cedat presiunilor. Am făcut acest denunţ pentru ca să demonstrez că dosarul intentat pe numele meu este fabricat şi eu nu port nicio vină”, ne-a declarat Galaev.

Omul de afaceri a precizat că a depus anterior un denunţ pe numele lui Kheyman pentru că a furat întreprinderea în timp ce o administra. Procuratura Andicorupţie a pornit pe numele fostului administrator un dosar penal care a fost gestionat de Roman Statnîi. În 2018, Evgheni Kheyman a fost condamnat de către Curtea de Apel Chişinău la patru ani cu executare, fiind dat în urmărire generală. Proprietarii Natur Bravo, familia fostului deputat rus, Vaha Agaev, a încercat sî-ţi recupereze banii furaţi de Kheyman. După preluarea guvernării de către PSRM şi desemnarea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general, Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare în instanţa de apel, iar Procuratura Generală a dat curs plângerilor lui Kheyman.

Cristina Ţărnă, avocata lui Mukhmad Galaev, ne-a comunicat că a depus o solicitare privind recuzarea lui Vladislav Căruceru.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Roman Statnîi a declarat că nu cunoaşte despre declaraţiile făcute de Radu Maftei şi denunţul lui Galaev, dar este sigur că va fi achitat.

„Nu am fost informat. Cunosc doar că deputatului Lilian Carp i s-a comunicat că investigaţiile se apropie de final. Eu nu-mi fac griji. Un articol care mi-a fost incriminat era declarat neconstituţional la momentul intentării dosarului, instanţa de judecată a declarat nul rezultatul expertizei făcut la solicitarea procurorului pe caz şi a constatat mai multe abateri de la normele procedurale în gestionarea dosarului”, a precizat Statnîi.

Vladislav Căruceru ne-a declarat că nu este de acord cu acuzaţiile care se incriminează.

„Există procesul verbal de audiere a martorlui, semnat de acesta. Nu există nicio notificare că nu ar fi de acord sau că au fost făcute presiuni din partea mea sau a altcuiva. Martorul a fost informat că are dreptul la avocat. Putea să ceară şi avocat din oficiu. De ce nu s-a plâns atunci, dar tocmai acum?”, s-a justificat imul legii.

Întrebat dacă este adevărat că Evgheny Kheyman a fost prezent în timp ce-l audia pe Radu Maftei, Vladislav Căruceru a declarat că trebuie să-şi amintească acest detaliu.

CIJM a publicat la 30 septembrie o investigaţie în care a informat în premieră că persoana care a administrat firma Westerby Limited din Bahamas, în 2016, când a sponsorizat Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost Evgheny Kheyman. În perioada decembrie 2016–noiembrie 2017, el a deţinut funcţia de administrator al Întreprinderii cu Capital Străin, Natur Bravo.

În anchetă mai scrie că Evgheny Kheyman a fost urmărit penal pentru delapidarea averii străine în baza unui denunţ depus de succesorul său, Mukhmad Galaev, şi condamnat cu executare. După preluarea guvernării de către socialişti, în noiembrie 2019, şi numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general, sentinţa în privinţa lui Kheyman a fost anulată, iar pe numele denunţătorului şi al procurorului Roman Statnîi, care a gestionat dosarul, au fost pornite dosare pentru escrocherie şi abuz în serviciu.

La o săptămână, Evgheny Kheyman a confirmat într-un interviu pentru Jurnal TV implicarea sa în schemele Bahamas prin care Partidul Socialiștilor și ex-președintele Igor Dodon au primit milioane pentru campaniile electorale.

Afaceristul a precizat că prin firma offshore din Bahamas, Agaev a sponsorizat partidul lui Dodon cu 17 milioane de euro. Potrivit lui Kheyman, în contul Westerby Limited au ajuns 17 milioane de euro. Din acești bani, cu aproximativ 10 milioane de euro, Westerby Limited a cumpărat, în 2015, licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV și dreptul la utilizarea mărcii ziarului rusesc „Argumentî i Fakty”. După încheierea tranzacției, Westerby Limited a transmis aceste bunuri companiei Exclusiv Media. Omul de afaceri a mai declarat în interviu că tranzacția a avut loc la Monaco, fiind operată de juristul Dmitri Neliubin.

Kheyman mai susține că Vaha Agaev a fost curatorul lui Dodon la Moscova, acesta din urmă bucurându-se de o promovare intensă în Rusia.

sursa: anticorupție.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.