Acasă Politic DOC // PAS, la Curtea Constituțională, cere verificarea constituționalității hotărârii privind starea...

DOC // PAS, la Curtea Constituțională, cere verificarea constituționalității hotărârii privind starea de urgență în Republica Moldova

0

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco anunță că, acum câteva minute, a depus la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la declararea neconstituționalității a stării de urgență în Republica Moldova.

„Dincolo de faptul că starea aceasta este un fake neordinar, la adoptarea Hotărârii s-au încălcat mai multe prevederi. S-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. Guvernul nu avea dreptul să propună stare de urgență, el fiind în exercițiu. Totodată, Parlamentul nu putea să voteze această stare, pentru că proiectul a fost propus de un grup de deputați”, a spus Litvinenco.

Ulterior, Litvinenco a publicat actele privind sesizarea, argumentând neconstituționalitatea declarării stării de urgență.

În primul rând, la declararea stării de urgență s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. Pe de o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență având în vedere că este unul în exercițiu. Pe de altă parte, Parlamentul nu putea adopta o astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la Guvern sau Președintele țării. Ceea ce a făcut majoritatea PSRM-Șor – Guvernul nu a adoptat „o inițiativă legislativă”, ci doar a făcut „o propunere”, pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputați – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esența. Prin propunerea de a institui stare de urgență se are în vedere anume adoptarea proiectului de hotărâre a Parlamentului privind declararea stării de urgență incluzând măsurile obligatorii potrivit legii, și nicidecum altceva.
În al doilea rând, la declararea stării de urgență a fost încălcat principiul calității legii care derivă din art.23 al Legii Supreme. În actul adoptat de majoritatea PSRM-Șor nu există nicio claritate cu privire la măsurile care urmează a fi adoptate în timpul stării de urgență. Argumentul precum că „Comisia pentru situații excepționale” le va decide pe parcurs este unul declarativ și neconform prevederilor legale.
În al treilea rând, contrar dispozițiilor art.54 din Constituție, actul prin care se declară starea de urgență lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care pot conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgență națională. Formulările vagi, utilizate la declararea stării de urgență, lasă loc de abuzuri din partea autorităților competente, care ar putea atenta la drepturile și libertățile fundamentale ale omului.Pe parcurs s-ar putea să venim cu argumente suplimentare cu privire la acest abuz de drept la care a recurs majoritatea PSRM-Șor.Cert este un lucru. Lumea s-a săturat de acest Parlament și de majoritatea tot mai „naturalăˮ dintre Dodon și Şor. Și de tot felul de artificii ca să se mențină la putere cu orice preț. Dar timpul lui a expirat. Avea dreptate Dodon când zicea că „этот Парламент не жилец”…a scris Litvinenco.

Amintim că, la 7 aprilie curent, și deputatul Octavian Țîcu a spus că va depune la Curtea Constituțională o sesizare în acest sens.

„Comisia de la Veneția spune că atribuțiile legate de starea de urgență au fost aplicate abuziv. Este clar, s-a creat un precedent extrem de periculos: un guvern aflat în demisie își asumă aceste decizii”, declara Țîcu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.