Acasă Uncategorized De la un profit de zeci de milioane, la pierderi de 2,7...

De la un profit de zeci de milioane, la pierderi de 2,7 milioane lei

0

În prima jumătate a acestui an societatea pe acțiuni Metalferos, în care statul deține peste 78,28% din capital, a înregistrat o scădere cu circa 31,8% a veniturilor din vânzări, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel în această perioadă veniturile au constituit 479,5 milioane lei, cu circa 223 milioane lei mai puțin decât în primul semestru al anului 2019.

De la un profit de zeci de milioane, la pierderi de 2,7 milioane lei 

Raportul financiar al companiei relevă că dacă în prima jumătate a anului 2019 Metalferos arăta un profit de 26,6 milioane lei, apoi în perioada similară din 2020 a înregistrat pierderi de peste 2,7 milioane lei.

Compania nu oferă o explicație a acestei evoluții negative, dar rezultatul este un semnal negativ, mai ales în condițiile actuale când statul încearcă să vândă acest activ pentru a mai astupa unele găuri din bugetul de stat provocate de coronacriză.

Menționăm că pentru acest an administrația Metalferos a prognozat o scădere a vânzărilor de la 1,19 miliarde lei în 2019 până la circa 830 milioane lei, dar și un profit de 23-24 milioane lei, care este practic la același nivel cu cel din 2019.

De vină este demonopolizarea?

Aceste evoluții sunt argumentate de întreprindere prin deciziile autorităților de demonopolizare a pieței.

„Ca urmare a demonopolizării și liberalizării pieței de export a metalelor feroase și neferoase, se impun schimbări radicale în activitatea SA Metalferos, atât pe piața de desfacere a deșeurilor de metale feroase și neferoase, cât și pe piața de colectare a acestor materii prime”, se arată în raportul conducerii Metalferos pentru anul 2019.

Totodată administrația susținea că este în căutare de noi piețe de desfacere, dar a inițiat politici de raționalizare și tehnologizare a activităților și își propune diversificarea gamei sortimentale a produselor și a serviciilor oferite de întreprindere, prin direcții noi de activitate, precum reciclarea anvelopelor și colectarea și reciclarea sticlei.

Pe de altă parte compania este obiectul unei ample anchete penale desfășurată de procurori privind fraudarea Metalferos, prin intermediul unei rețele de firme-căpușe, care ar fi controlate de fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, prejudiciul fiind estimat la circa 1,2 miliarde de lei.

Investigațiile au relevat că, pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, iar Metalferos avea conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor.

„În baza unor contracte fictive, semnate între Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută”, declara două săptămâni în urmă procurorul general, Alexandru Stoianoglo.  

În replică administraţia Metalferos a susţinut că procurorul general a fost indus în eroare de anumite persoane cu interes vădit de a calomnia și de a distruge întreprinderea.

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.