Acasă Istorii din spatele culisei Cine minte?! Procurorul Victor Furtună – acuzat că ar fi în ”conflict...

Cine minte?! Procurorul Victor Furtună – acuzat că ar fi în ”conflict de interese” cu Stoianoglo. Acuzațiile lui Ruslan Popov pentru a-l scoate basma ”curată” pe șeful suspendat vs Replica procurorului de caz și poziția CSP

0

Victor Furtuna, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să investigheze pretinsele ilegalități din sesizarea deputatului PAS Lilian Carp împotriva lui Alexandr Stoianoglo și care a dispus suspendarea și reținea ultimului, ar fi în conflict de interese. Cel puțin asta susține adjunctul procurorului general, și el suspendat, Ruslan Popov, care a ieșit acum o zi într-o conferință de presă menită să-i ”spele imaginea” șefului reținut într-o cauza penală pe 4 capete de acuzare.

„Printre primele lucruri realizate de Alexandr Stoianoglo, odată cu accederea în funcția de procuror general, a fost dispunerea a două controale la Procuratura Anticorupție (PA) și la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). La PA s-au constatat multiple și grave încălcări de procedură penală care s-au soldat cu sancțiuni disciplinare, inclusiv cu unele dosare penale în adresa mai multor procurori. Procurorilor anticorupție le-a fost expediată o atenționare în care li s-au adus critici și observații cu referire la încălcările concrete, unul din aceștia era Victor Furtuna. El se află în conflict de interese direct, a explicat Ruslan Popov.

Portalul SafeNews.md a încercat să i-a legătura cu procurorul Victor Furtună, acesta însă are telefonul deconectat.

Contactat telefonic, membrul CSP, Vladislav Guțan a declarat pentru SafeNews.md că:

Toate hotărârile Colegiului de disciplină și etică sunt publicate pe site-ul www.csp.md. Informații mai detaliate privind rezultatele finale ale examinării unei proceduri disciplinare (CSP-ul/instanța de judecată fiind în drept sa pronunțe alta soluție decât cea dată de Colegiu) în privința unui procuror concret le puteți solicita Aparatului CSP, a punctat Guțan.

Astfel, accesând site-ul CSP, nu a fost găsită nici o hotărâre a Colegiului de disciplină și etică în care să fie vizat procurorul Victor Furtună.

Am apelat și solicitat informații și din partea Aparatului CSP, dar și de la purtătorul de cuvânt al instituției, însă ne-au spus că nu ne pot furniza asemenea informații, decât după expedierea unei cereri oficiale expediate în scris, la care v-om putea primi răspuns în limitele legale.

În urma unei analize realizată de către portalul SafeNews.md putem constata că în ultimii doi ani PG a adoptat o practică constantă de respingere a tuturor recuzărilor procurorilor cercetați penal, care au invocat că procurorii desemnți pe cauzele lor erau procurori pe care, la rândul lor, i-au cercetat penal sau în privința cărora cauzele se află în continuare în procedura acestor procurori.

Astfel, nu este cert faptul existenței unui temei de abținere din partea procurorului Victor Furtună, or existența unor duble standarde în practica procuraturii, dar și în abordările Procuraturii este inadmisibilă.

În această ordine de idei, Consiliul Superior al Procurorilor urmeaza să se expună asupra temeiniciei recuzărilor date.

Procurorul anticorupție, Victor Furtună a fost desemnat de către membrii Consiliul Superior al Procurorilor ca fiind procurorul care urmează să cerceteze pretinsele acțiuni ilegale comise de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

De precizat că acesta a dispus pornirea urmăririi penale pe numele lui Stoianoglo și suspendarea acestuia din funcție. Astfel procurorul general suspendat este vizat într-o cauză penală pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi oferirea de declaraţii false în faţa organelor competente.

Drept rezultat procurorul general, suspendat, Alexandr Stoianoglo a fost reținut marți, 5 octombrie, pentru o perioadă de 72 de ore într-o cauză penală pornită pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi oferirea de declaraţii false în faţa organelor competente.

Ulterior, membrii CSP l-au selectat și înaintat pe procurorul Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, iar la scurt timp, un ordin în acest sens a fost semnat de către președinta Maia Sandu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.