Acasă Justiţie Unul din profesorii turci expulzați din Moldova, eliberat din închisoare

Unul din profesorii turci expulzați din Moldova, eliberat din închisoare

0

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei anunță că Feridun Tufekci, unul din profesorii turci expulzați ilegal din Moldova în 2018, a fost eliberat, însă nu poate părăsi Turcia pentru că autoritățile de la Ankara nu îi eliberează pașaportul.

În acest sens, Asociația Promo-LEX și Centrul de Resurse Juridice din Moldova au transmis forului de la Strasbourg o notă informativă despre ultimele evoluții în cazul profesorilor turci. Potrivit juriștilor, în situații similare cu cea a lui Feridun Tufekci se pot afla și alți profesori expulzați împreună cu el în 2018, scrie Europalibera.org.

Astfel, ei recomandă Comitetului să solicite autorităților moldovenești facilitarea, prin canale diplomatice, a întoarcerii cetățenilor turci în Moldova și acordarea de azil celor doi cetățeni turci care încă nu au acest statut.

De asemenea, organizațiile cer ca în Moldova să fie efectuată o investigație amplă a expulzării ilegale a profesorilor.

Potrivit juriștilor, în februarie 2022, autoritățile moldovenești au deschis o cauză penală pe faptul răpirii profesorilor turci, însă rudele profesorilor nu sunt informați despre mersul anchetei.

Autorii notei informative cred că procurorii investighează doar acțiunile oamenilor care au participat la îndepărtarea profesorilor turci din Moldova, dar nu vizează oficialii de rang înalt.

Juriștii au menționat că investigațiile privind abuzul de putere al oficialilor de rang înalt ar trebui să fie conduse de Procuratura Anticorupție.

Singura persoană condamnată pentru abuz în cazul profesorilor turci este fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, care în vara lui 2020 a fost găsit vinovat de abuz în serviciu și amendat cu 88.000 de lei. Dosarul a fost secretizat și examinat în instanță în regim închis.

În 2022, la insistența avocatului soției lui Feridun Tufekci, o parte a dosarului a fost desecretizată. În februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a dispus întoarcerea dosarului la Procuratură, iar Galina Tufekci să fie recunoscută ca parte vătămată. Acum, cauza se află pe rolul Curții Supreme de Justiție.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va examina în perioada 11-13 iunie modul în care autoritățile moldovenești execută decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul profesorilor.

Pe data de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți de ofițerii SIS. În aceeași zi, ei au fost trimiși în Turcia cu un zbor charter și, direct din avion, au fost predați serviciilor speciale locale. Astfel, profesorii au ajuns în închisorile din mai multe orașe turcești.

După șase luni au fost condamnați la detenție, cu sentințe de la șase la 12 ani. Ei au fost acuzați de autoritățile turce că ar fi avut legături cu clericul islamic Fethullah Gulen, considerat vinovat de o tentativă de lovitură de stat în Turcia, din vara anului 2016.

În anul 2019, CEDO a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor profesorilor turci și a obligat Guvernul să achite câte 25.000 de euro fiecărei familii.

Astfel, în perioada 11-13 iunie, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va examina din nou măsurile întreprinse de R. Moldova în vederea executării cauzei Ozdil.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.