Acasă Justiţie Cine este colonelul de justiție implicat în escrocherii cu carduri bancare

Cine este colonelul de justiție implicat în escrocherii cu carduri bancare

0

Angajatul Administrației Naționale a Penitenciarelor, reținut în schema de escrocherie „securitatea bancară” s-a dovedit a fi chiar directorul Penitenciarului Nr.18 Brănești, Viorel Perciun, susțin sursele Deschide.MD. Pe întreg teritoriul R.Moldova, din 2019 până în prezent ar fi fost înregistrate 2800 de cauze penale cu un prejudiciu total de 2 700 000 de euro, transmite SafeNews.md cu referire la Deschide.md.

Conform datelor deținute de noi, procurorii și mascații de la Fulger, acum două zile, mai exact miercuri, 10 februarie, au efectuat mai multe percheziții pe teritoriul municipiului Chișinău, dar și la Penitenciarul Nr.18 Brănești, care s-a soldat cu reținerea a 12 persoane, dintre care și colonelul de justiție, Viorel Popovici. 

Aceștia sunt suspectați de comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor.

Grupul ar fi activat în cadrul penitenciarului de la Brănești care ar fi dotat cu tehnică specială, iar de la domiciliile celor vizați s-ar fi ridicat sume de bani în mărime de aproximativ 5 milioane de lei.

Totodată, aceleași surse susțin că în cadrul urmărirei penal s-ar fi stabilit că sunt complici și unei șefi din cadrul poliției naționale, dar care nu au fost reținuți.

Schema ar fi fost pusă pe roate din luna noiembrie a anului 2019 și a luat amploare în anul 2020.  Pătimașii erau sunați de persoane care se prezentau angajați ai băncilor comerciale, comunicau victimelor că cineva a intrat în posesia datelor confidențiale ale cardului, că efectuează extrageri din cont, și este necesar de ultimile 4-6 cifre de pe cardul bancar pentru a opri operativ extragerea și blocarea acestuia. Majoritatea pătimașilor au căzut în plasa hoților, au oferit datele și au rămas fără bani.

„Pe infracțiunile de genul dat erau pornite cauze penale în baza art. 190 alin.1 sau alin 2  din Codul Penal, care fac parte din categoria infracțiunilor ușoare. În 2020, zilnic în fiecare inspectorat de poliție erau înregistrate de la 3 până la 7 cazuri pe zi, iar metoda de sustragere era una și aceiaș. 

Acest fapt s-a raportat conducerii IGP și MAI, astfel la începutul lunii aprilie 2020 a fost dată indicația lui Cociorvă, pe atunci șef-adjunct al IGP, ca toți șefii de inspectorate să expedieze toate materialele cu genul dat de infracțiuni, dar pe  care nu au fost pornite cauze penale, în adresa INI”, susține interlocutorul nostru, apropiat anchetei, dar care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul.

Era necesar să se analizeze informațiile preventive de la fața locului, informațiile dobândite pe cale operativă, inclusiv examinările primite de la camerele video de la bănci cu persoanele care au axtras banii, inclusiv automobilele cu care se daplasau.

„Conducerea INI, Vitalie Bostan la acel moment, actualul șef-ajunct IGP a raportat că din toate materialele analizate este evident că există un grup criminal specializat pe genul dat de infracțiuni , respectiv pe art. 190 al.1 și 2 al Codului Penal nu va fi posibil de efectuat volumul necesar de măsuri speciale de investigații deoarece nu este permis prin lege. 

Era necesar ca Direcția Generală Urmărire Penală să pornească urmărirea penală pe grup criminal organizat în baza informațiilor parvenite din teritoriu, dar și să raporteze conducerii PCCOCS pe faptul apariției unei grupări criminale specializate în sustrageri din conturile de card ale mai multor persoane, iar ulterior operativ să demareze măsurile speciale de investigații permise de codul de procedură penală. 

Din cauza unor motive necunoscute, Alexandru Ciobănaș, inițial s-s-a opus categoric să porneasca urmărirea penală pe grup criminal organizat”, mai menționează aceeași sursă.

Acesta mai spune că pe întreg teritoriul R.Moldova ar fi fost înregistrate 2800 de cazuri similare cu un prejudiciu total de 2 700 000 de euro. Acțiunile de urmărire penală ar fi început la începutul lunii septembrie anul trecut, după ce anumiți factori de decizie din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău i-au comunicat depsre acest grup procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a acceptat imediat pornirea urmăririi penale pe grup criminal organizat și demararea măsurilor speciale de investigații.

Poliția Capitalei a anunțat astăzi că membrii grupării au vârstele cuprinse între 20 și 45 ani, sunt originari din diferite raioane ale țării, iar doi dintre suspecți – presupuși organizatori își ispășesc pedepsele în locurile de detenție.

„Activitatea camuflată şi bine organizată a fost monitorizată de către organele de drept timp de 5 luni, perioadă în care s-au acumulat probe concludente ce ar demonstra complicitatea figuranților în comiterea escrocheriilor.Potrivit materialelor, pe parcursul anului 2020 și până în prezent, suspecții ar fi însușit de pe cardurile bancare ale cetățenilor mijloace bănești în sumă totală de 701 986,1 lei MDL, fiind stabilite la moment 150 de cazuri. Concomitent, oamenii legii au stabilit că activitatea acestora era bine determinată, fiecare membru al grupării criminale având rolul său în comiterea infracțiunii, iar o parte din mijloacele financiare însușite din comiterea infracțiunilor erau îndreptate pentru dezvoltarea și menținerea grupului criminal”, se arată în comunicat.

Conform legislației penale în vigoare aceștia riscă închisoare pe un termen de până la 8 ani.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.