Acasă Economic Cine a propus formula de calcul a prețului la gazul livrat de...

Cine a propus formula de calcul a prețului la gazul livrat de la Gazprom

0

Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că actuala formulă de calcul a prețului de achiziție a gazului a fost propusă de Moldovagaz și că acesta ar fi cel mai eficient indicator negociat cu Gazprom.

„Formula de calcul a fost propusă de Moldovagaz și a fost stabilită de comun cu Gazprom, chiar dacă Gazprom a propus o altă formulă. Moldovagaz a insistat pe această formulă de calcul, pentru ca prețul să fie indexat la costul produselor petroliere în perioada de iarnă, iar pe perioada verii să fie legat cu cotațiile bursiere. Gazprom a avut o poziție foarte clară și tranșantă pentru că toate contractele deja sunt indexate la burse. Formula era convenabilă, iar după prognoza noastră era de 450 de dolari pentru această perioadă”, a declarat Vadim Ceban, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Pe de altă parte ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a precizat într-o postare pe pagina sa că deja se știe că formula de calcularea preţului de import a gazelor de la Gazprom „e un mixt de 30% la 70%”. „Formula completă nu o pot divulga din motive de confidențialitate”, menţionează vicepremierul.

„Reieșind din cele 2 puncte haideți să facem calculele: Prețul la coșul de petrol la începutul lunii noiembrie pentru trimestrul I al anului 2022 era de aproximativ 270 USD (pentru o mie de metri cubi n.r.). Front Month Index la început de lună noiembrie era de aproximativ 920 USD pentru mia de metri cubi. Aplicăm aceste prețuri:
– 70% din 270 = 189 USD
– 30% din 920 = 276 USD
– 189 USD + 276 USD = 465 USD prețul de achiziție a gazului.

În final, repet ce am zis permanent, suntem într-o criză energetică și pe care o vom depăși cu capul sus”, afirmă Andrei Spînu în postare.

Cât despre ajustarea tarifelor la gaze, șeful Moldovagaz susţine că acestea vor fi, totuși, majorate, iar prețul ar putea fi între 12 și 14,6 lei pentru un metru cub de gaze. Ultima cifră a fost anunțată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Întrebat dacă vom avea gaze și după data de 20 ianuarie, Ceban a declarat că speră că livrările nu vor fi sistate, dar datoria față de Gazprom și plata pentru luna ianuarie rămâne o problemă majoră pentru Moldovagaz.

Or, deși întreprinderea a solicitat credite de la 4 bănci, deocamdată a răspuns doar una cu un refuz.

„Avem anumite probleme ce țin de acumularea mijloacelor financiare pentru achitarea consumului curent în luna ianuarie. Pentru luna decembrie am transferat mijloacele bănești și ne concentrăm pe achitarea consumului de gaz pentru luna ianuarie. Peste 35 de milioane de dolari este deficitul de casă și în cazul în care vom avea o susținere din partea Guvernului, putem reduce această sumă până la 18 milioane de dolari”, a mai spus Vadim Ceban.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.