Acasă Sport Ce s-ar fi întâmplat dacă Messi ar fi refuzat să poarte mantia...

Ce s-ar fi întâmplat dacă Messi ar fi refuzat să poarte mantia la Cupa Mondială din Qatar

0

Un antrenor român care a lucrat în Qatar a comentat controversele apărute după ce Messi a fost îmbrăcat cu o mantie qatareză la ceremonia de premiere, înainte de a ridica trofeul.

Ciprian Panait spune că a rămas cu un gust amar după reacțiile din România. Mantia transparentă de culoare neagră, cunoscută drept „bisht” i-a fost oferită lui Messi chiar de emirul Qatarului, transmite SafeNews.md cu referire la protv.ro.

„Am văzut la TVR niște colegi de-ai mei care au dat niște declarații în totală necunoștință de cauză. Dacă Messi nu își punea pe umeri acea mantie, era cel mai mare afront adus emirul Qatarului și se năștea un conflict diplomatic. Asta ca să rețină cei care au vorbit aseară la TVR 1 și au spus ce au spus”, a spus Panait.

„Eu, după 6 ani în Arabia Saudită, vreau să vă spun că mantia aceea este purtată numai de clasă conducătoare, numai de oamenii foarte bogați, iar când o primești înseamnă că faci parte din familia lor, înseamnă că ești primit în cercul lor. E o mare formă de respect pe care ți-o oferă omul respectiv. Când emirul Qatarului îți oferă acest dar, nu cred că cineva își permite să nu primească, dar oamenii neștiutori… niște comentarii fantastice, e incredibil ce pot spune românii în necunoștință de cauză. Să știți de la mine: în Arabia Saudită, în Qatar și în toate țările din Golf, cea mai mare onoare pe care ți-o poate face cineva este să îți dea acel obiect vestimentar, care e specific numai familiilor regale”, a mai comentat el.

Căpitanul echipei Argentinei, Lionel Messi, a primit trofeul Cupei Mondiale de fotbal, câştigat duminică seara, după ce a îmbrăcat un ”bisht”, o mantie transparentă de culoare neagră, care i-a fost oferită de emirul Qatarului.

Foşti fotbalişti precum Gary Lineker şi Pablo Zabaleta au caracterizat acest lucru ca fiind nepotrivit în acel moment.

Messi i-a permis emirului să pună mantia pe umerii săi înainte de a primi trofeul Cupei Mondiale din partea preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, şi de a-l ridica spre cer în mijlocul colegilor săi, potrivit Agerpres.

Dr Mustafa Baig, lector în studiul Islamului la Universitatea din Exeter, a declarat pentru PA că bisht-ul este o mantie formală purtată de regi, demnitari, miri în ziua nunţii sau absolvenţi la ceremonia de absolvire.

”Deci numai oamenii aleşi pot purta un bisht”, a precizat el.

Baig, care a menţionat că bisht-ul este şi portul naţional în Qatar, a explicat că lui Messi i s-a făcut o mare ”onoare” prin oferirea acestui veşmânt.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.