Acasă Istorii din spatele culisei BREAKING NEWS// Soția procurorului general, Alexandr Stoianoglo ar fi beneficiara finală a...

BREAKING NEWS// Soția procurorului general, Alexandr Stoianoglo ar fi beneficiara finală a unor firme implicate în schemele lui Platon

1

Tvetana Curdova, soția procurorului general, Alexandr Stoianoglo ar fi beneficiara finală a unor firme care au tangență cu Veaceslav Platon. Afirmația îi aparține procurorului-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, Morari a demonstrat prin intermediul unui site oficial ucrainean, care ar fi legătura reală dintre actualil conducător al Procuraturii Generale cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

Potrivit lui Viorel Morari, care a ținut să demonstreze în regim online în timpul unei conferințe de presă că pe site-ul oficial ucrainean, la categoria informație despre firma „ВЕРЛОК ДЕВЕЛОПМЕНТ ІНК”, al cărui fondator este o peroană cu cetățenia Ucrainei și a R. Moldova este parte a unei decizii CSJ prin care a transmis o cotă participare de 4,5 % din acțiunile Moldinconbank către compania de asigurări ASITO. Această companie figurează cu beneficiarul final „КУРДОВА ТВЕТАНА, Молдова., Молдова, МІСТО КИШИНІВ, ВУЛИЦЯ ФЛОРІКА НІЦА, БУДИНОК 7/1, КВАРТИРА 34”(Curdova Tvetana ar fi soția Procurorului General, Alexandr Stoianoglo).

„O altă companie care figurează pe site-ul oficial ala Miunisterului Justiției din Ucraina – Jet Bussiness limited INC este înregistrată pe numele lui Veaceslav Platon iar beneficiarul final iarăși este Kurdova Tvetana. Compania respectivă a transmis cota de 3,9 acțiuni de la Moldinconbank către ASITO. De fapt sunt acțiuni care au fost blocate la MICB”, a declarat șeful suspendat al PA.

Despre „Verloc Development INC”, scria RISE.md în luna octombrie a anului trecut (2020) următoarele: 

„Verloc Development Inc. este o firmă ucraineană înființată în 2009 de către o firmă cu același nume înregistrată în paradisul fiscal Belize. Compania-mamă, off-shore-ul Verloc Development Inc. a deținut acțiuni la Moldindconbank, bancă controlată în acea perioadă de Veaceslav Platon și ulterior implicată în schema prin care, în perioada 2010-2014, 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă au fost spălați prin intermediul sistemului judiciar şi cel bancar al Republicii Moldova, operațiune cunoscută ca „Laundromatul rusesc”.

În 2009, Verloc Development Inc. din Belize îi transferă companie-fiice din Ucraina, acțiunile deținute la Moldindconbank. Doar că, în 2018, Verloc Development a pierdut pachetul de 4,52% de acțiuni. S-a întâmplat după ce, în 2016, Banca Națională a Moldovei (BNM) a constatat că un grup de acționari afiliați lui Platon, printre care și Verloc Development, au acționat concertat și au ajuns să dețină 63,89% din acțiunile băncii, fără a avea permisiunea BNM. Atunci BNM le-a cerut acționarilor să-și vândă cotele, însă pentru că aceștia nu s-au conformat în termenii stabiliți, acțiunile lor au fost anulate. Din 2009, asociată unică a Verloc Development Inc. este Aliona Staşevskaia, o apropiată a lui Platon care, în perioada 2003-2013, a fost membră a Consiliului de administraţie al Moldindconbank.”

În cadrul aceleași conferințe de presă, Viorel Morari a adăugat că legătura soției lui Stoianoglo cu oamenii din anturajul lui Platon argumentează de ce se urgentează dosarul său cu Platon prin care ultimul cere 300 000 000  dolari SUA: 

„De fapt pe Stoianoglo nu l-a durut tare mult drepturile omului cât se vrea obținerea unei decizii favorabile lui într-o altă decizie necesară lui Veaceslav Platon. Asta se vede foarte bine atunci când Platon intimidează sau corupe persoane care au legătură cu procesul penal unde este vizat”, a punctat Morari.

Astfel, Viorel Morari susține că astfel se demonstrează incapacitatea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo de a asigura un proces echitabil și corect în raport cu Veaceslav Platon.

Conferința de presă în întregime, poate fi vizionată mai jos.

Amintim că o înregistrare audio care surprinde discuția telefonică dintre controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon și partenerul său de afaceri, Emmanuil Grinșpun, în posesia căreia a intrat Jurnal TV, scoate la iveală noi informații despre „Spălătoria rusească”, cunoscută ca „Laundromat”.

Jurnal TV scrie că, în perioada 2010-2014, cel puțin 22 de miliarde de dolari au fost transferate din Rusia în alte jurisdicții, prin intermediul justiției și sistemului financiar-bancar din R. Moldova, în baza unor hotărâri judecătorești ilegale vizând datorii fictive a sute de entități. Banii au ajuns să fie folosiți de oligarhii ruși și acoliții lor, dar au fost utilizați și pentru finanțarea unor campanii subversive în statele UE.

În dimineața zilei de astăzi, 06 ianuarie 2021, deputatul PAS, Dumitru Alaiba anunța că Moldindconbank s-a ales cu o amendă de doar 2,4 milioane de lei.

Apropos, ştiți ce “pedeapsă” a avut Moldindconbank pentru că a spălat 22 miliarde Dolari SUA prin Moldova, din Rusia, spre state UE? Au plătit amendă de 2,4 milioane lei (amenda era 4,8, plătit 50%). Destul de profitabil, aş spune. Rămâi pe plus. Nimeni condamnat din managementul băncii, nimeni nu stă în puşcărie pentru o operațiune masivă de spălare de bani. Reiese fie că această crimă s-a întâmplat de la sine, fără autori, fie că procuratura muşamalizează, menționa Alaiba.

 Schema de spălare de bani din Federația Rusă prin R. Moldova, „Laundromat”,  a ieșit la iveală abia în 2014. Atunci au fost legalizate 20 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor de judecată moldovenești. Ulterior, autoritățile au declarat că nu au putut să prevină acest fenomen.

Anterior Inga Grigoriu a acuzat Procuratura că intenționat nu examinează acest dosar. Asta în timp ce Stoianoglo a declarat de nenumărate ori că Platon a fost condamnat anterior pe nendrept și a cerut ca dosarul să fie rejudecat.

Tot în această perioadă s-a demostrat că Platon a obținut pază de stat la cererea procurorilor, după care i-a fost retrasă, în urma unui filmuleț video publicat pe portalul SafeNews.md în care Platon, însoțit de pază, au dat busna în CNPF.

Menționăm că Platon vizitează des sediul Procuraturii Generale, fiind surprins de mai multe ori. Totodată, controversatul om de afaceri, dîși face aparația periodic la un post de televiziune din țară, venind cu detalii despre dosare de rezonață cum ar fi frauda bancară. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.