Acasă Istorii din spatele culisei Dosarul Laundromat: Moldindconbank s-a ales cu o amendă de doar 2,4 milioane...

Dosarul Laundromat: Moldindconbank s-a ales cu o amendă de doar 2,4 milioane de lei. Alaiba: ”Reiese fie că această crimă s-a întâmplat de la sine, fără autori, fie că procuratura muşamalizează”

1

Pentru implicarea în „Laundromatului rusesc”, Moldindconbank s-a ales cu o amendă de doar 2,4 milioane de lei. Cel puțin aceasta declară deputatul PAS, Dumitru Alaiba, într-o postare pe pagina sa de facebook.

Apropos, ştiți ce „pedeapsă” a avut Moldindconbank pentru că a spălat 22 miliarde Dolari SUA prin Moldova, din Rusia, spre state UE? Au plătit amendă de 2,4 milioane lei (amenda era 4,8, plătit 50%). Destul de profitabil, aş spune. Rămâi pe plus. Nimeni condamnat din managementul băncii, nimeni nu stă în puşcărie pentru o operațiune masivă de spălare de bani. Reiese fie că această crimă s-a întâmplat de la sine, fără autori, fie că procuratura muşamalizează.

Potrivit deputatului, informația a fost făcută publică de către Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI).

Amintim că, șase ani în urmă, RISE Moldova, împreună cu colegii de la OCCRP și Novaya Gazeta, a publicat investigația „The Russian Laundromat”, o operațiune gigantică de spălare de bani care l-a implicat pe un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii offshore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope.

Moldindconbank, singura bancă din Moldova implicată în această schemă, a negat acuzațiile, susținând că operațiunile efectuate de bancă au fost „în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova și a actelor normative ale Băncii Naționale a Moldovei”.

În noiembrie 2015, Leonid Talmaci, primul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (1991-2009), declara din postul său de președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank (2015-2016) că nu a fost vorba de spălare de bani. „A avut loc un exod, o migrare a resurselor financiare (a banilor) din Federația Rusă în UE. Iar acest lucru îl spun cu certitudine, fiindcă personal am examinat situația și m-am convins de veridicitatea acestor informații”, susținea Talmaci.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.