Acasă Investigații Banca europeană de dezvoltare implicata în drama juridică moldovenească

Banca europeană de dezvoltare implicata în drama juridică moldovenească

0

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) neagă că a folosit documente falsificate pentru a ajuta cu repunerea în posesie a singurului port al țării, cu un an înaintea războiului din Ucraina.

CHIȘINĂU—Procurorii din Republica Moldova investighează o potențială fraudă care implică cei mai mari finanțatori de dezvoltare din Europa în legătură cu o dispută juridică privind unicul port al țării.

Conflictul a apărut atunci când Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu sediul la Londra, a preluat, în mai 2021, portul internațional Giurgiulești Freeport, de la Thomas Moser, fost bancher BERD care a fost administratorul portului și a devenit proprietarul acestuia în urma unei lupte juridice separată cu proprietarul inițial azer, Rafig Aliyev.

Aliyev, prin compania sa Bemol, un important operator de benzinării din Moldova, dă în judecată BERD în instanțe civile din Moldova. El a făcut, de asemenea, acuzații penale de fals împotriva avocaților și altor agenți ai băncii, precum și împotriva lui Moser pentru delapidare, care, poate dezvălui care sunt activele cercetate de procurorii moldoveni.

„PCCOCS efectuează cercetări penale” în două acuzații separate legate de plângerile lui Bemol cu ​​privire la port, a declarat un purtător de cuvânt al instituției pentru noi într-o scrisoare din 7 iunie 2022. Acestea sunt un presupus caz de delapidarea și formarea unui grup infracțional organizat care datează din 2020 și o a doua anchetă din 2021 de presupus fals care implică două sau mai multe persoane, arată scrisoarea și alte acte juridice obținute separat de noi.

Un executor judecătoresc și un notar public care acționează pentru BERD au fost numiți ca potențiali autori ai falsului într-o scrisoare a procurorilor din iulie 2021 și văzută de noi, însă, întrucât nu au fost aduse acuzații oficiale, Reporter nu îi numește pe cei doi. Moser a fost deja acuzat public de delapidare în presa locală și în actele instanței, dar nici el nu a fost acuzat oficial și i-a spus Reporterului că este nevinovat.

Activ strategic

Pentru guvernul Republicii Moldova care aspira la UE, deja asediat de consecințele invaziei Rusiei asupra Ucrainei, de o criză economică în curs și de un aflux uriaș de refugiați, disputa portuară este o problemă delicată, fără o soluție clară: BERD este cea mai mare instituție instituțională a țării. investitor, iar portul este singurul port din țară. Aflat la punctul de întâlnire geografic al Moldovei, Ucrainei și României, permite navelor de marfă accesul în delta Dunării și apoi mai departe la Marea Neagră, permițând transportul mărfurilor vitale.

Întrucât blocada navală a Rusiei a oprit orice comerț maritim din Odesa vecină a Ucrainei, Giurgiuleștiul a căpătat o importanță strategică regională, ajutând la exportul de cereale din Ucraina, care este vital pentru aprovizionarea globală cu alimente, precum și la introducerea de combustibil în Ucraina pentru a preveni economia sa prăbușindu-se complet în timp ce luptă împotriva agresiunii ruse.

A avea un astfel de bun marcant sub un nor de acuzații penale și pretenții civile atât în ​​Moldova, cât și la nivel internațional (un proces recent a avut loc la Amsterdam, încheiat în favoarea lui Bemol) este o problemă suplimentară pentru administrația președintelui pro-occidental Maia Sandu, cu atât mai mult. întrucât a subliniat public că nu poate lua parte sau nu poate interveni în procese judiciare independente.

Indiferent de rezultatul anchetei penale și a bătăliei mai ample asupra dreptului de proprietate asupra portului, guvernul, economia și populația Moldovei sunt susceptibile de a avea de suferit. Țara este deja printre cele mai sărace* din Europa. Aliyev, prin purtătorul de cuvânt, a confirmat pentru Reporter că, dacă nu își va recupera pierderile în instanțele locale, va folosi tratatele internaționale pentru a da în judecată guvernul în tribunale de arbitraj menite să protejeze investitorii străini de dispoziții neloiale. Un astfel de caz ar putea costa contribuabilii îndelung suferinzi ai Moldovei zeci de milioane de euro, Aliyev susținând că a cheltuit peste 50 de milioane de dolari pe port de-a lungul anilor.

„Avocații noștri străini au examinat acest curs de acțiune. Da, șansele sunt mari [în favoarea noastră]”, a spus purtătorul de cuvânt. „Dar noi, deocamdată, evităm să dăm în judecată statul Republicii Moldova, pe care îl ținem în mare cinste și nu dorim să-l dăunem, pentru ca în aceste vremuri grele bugetul de stat să nu sufere din cauza noastră”. Purtătorul de cuvânt a spus că Bemol a inițiat aproximativ 10 acțiuni civile în Moldova pentru a inversa preluarea portului, atacând diverse aspecte ale sechestrului de către BERD și administrarea companiei de către Mosr.

BERD a negat cu forță toate acuzațiile pe larg într-o declarație de anul trecut și, contactată de Reporter înainte de publicarea acestui articol, a subliniat că o „discrepanță” care a dat naștere uneia dintre acuzațiile de fals a fost „clarificată” de către minister. de Justitie. Însuși Bemol a fost acuzat într-o investigație din presă că a deturnat fonduri de stat alocate pentru dezvoltarea infrastructurii portului către propria afacere cu combustibili. Neagă aceste acuzații.

Pericolele sunt mari pentru toate părțile.

BERD – o instituție de creditare înființată prin tratat și deținută de 69 de țări, plus Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții – a oferit până în prezent 1,4 miliarde de euro diferitelor proiecte din Moldova, mult mai mult decât alte entități străine, și rămâne o finanțare cheie. partener pentru statul fragil și sectorul privat embrionar. Proiectele recente includ un împrumut de 24 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor și feroviare și o participație de 20 de milioane de euro într-o conductă care importă gaze din România vecină. Războiul din Ucraina vecină a împiedicat alți investitori să intre în Moldova, au spus oficiali guvernamentali, făcând țara și mai dependentă de finanțarea dezvoltării de la BERD, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Dar situatia legata de portul din Giurgiulești pune acum sub semnul întrebării reputația BERD în Moldova – și nu numai. Dacă se găsește greșit, ar putea decide să se conteste rezultatul și să reducă investițiile vitale în Moldova, avertizând totodată și alte entități străine puternice să stea departe de țară, de asta se tem oficialii guvernamentali.

Între timp, procedurile penale și civile au loc într-un sistem judiciar care este în curs de reformă pentru a-și consolida independența după ani de interferență politică și corupție sub guvernele anterioare și arestarea sub suspiciunea de abuz de putere a procurorului șef Alexandr Stoianoglo la sfârșitul anului 2021, al cărui caz este în derulare. Oamenii din interiorul BERD au declarat pentru Reporter că nu cred că ancheta împotriva contractanților săi este efectuată cu bună-credință de către PCCOCS.

BERD a făcut mult bine în Europa de Est post-comunistă, inclusiv, celebru, administrarea construcției cupolei de ultimă oră deasupra centralei atomice avariate de la Cernobîl, protejând mediul înconjurător de radiațiile dăunătoare care încă emană din reactorul explodat. De asemenea, a avut un impact pozitiv de modernizare asupra guvernanței sectorului privat din regiune, inclusiv prin crearea de firme financiare viabile care continuă să susțină întreprinderile mici, promovând în același timp egalitatea de gen și salarizare, îmbunătățirea condițiilor de muncă și formarea lucrătorilor. Dar mai mult de câteva sprâncene au fost ridicate cu privire la comportamentul său în Moldova cel puțin în cazurile menționate în acest articol și, mai pe larg, stârnește critici pentru agresiune nejustificată percepută în abordarea sa de a face investiții.

„Suntem de mult îngrijorați de modul în care funcționează BERD în Moldova”, a declarat un oficial guvernamental de rang înalt pentru Reporter, sub condiția anonimatului. „Uneori se comportă mai mult ca un investitor privat lacom decât ca o bancă de dezvoltare reputată.”

În același timp, a subliniat oficialul, guvernul nu se implică direct în conflict și ar prefera să vadă o rezolvare rapidă în instanțe.

Procuratura a refuzat să răspundă la întrebări detaliate despre investigații sau interacțiunea acesteia cu angajații sau agenții BERD. Dar separat, în scrierile oficiale făcute între aprilie 2021 și sfârșitul lui 2021 și văzute de Reporter, acesta a spus că are o „bănuială rezonabilă” că falsificarea a fost comisă cu implicarea „factorilor decisivi la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare”. Procuratura nu a abordat aparenta eroare informatică a ministerului în răspunsurile sale către Reporter sau în documentele interne văzute de Reporter.

Alte documente obținute de Reporter arată că procurorii i-au desemnat pe Bemol și Aliyev drept „părți vătămate”, sau victime, în cadrul procedurilor, dându-le posibilitatea de a solicita despăgubiri suplimentare.

Alți oficiali ai guvernului moldovenesc familiarizați cu cazul au refuzat să comenteze despre problema informatică. Dar ei spun că BERD ar fi trebuit cel puțin să clarifice chestiunea discrepanței înainte de a lansa achiziția portului. Cei doi contractori vizați în ancheta penală nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Mold-street.md, un site de știri de afaceri condus de reporterul de investigație Ion Preașcă, a publicat luna aceasta un articol care conține documente nepublicate anterior care sugerează că ancheta de fals de către parchet se extinde și la contractele retrodatate și schimbul eronat de holding cu nume similar. firmele legate de port între 2013 și 2016, într-un moment în care Moser și Aliyev se luptau pentru control.

că, pe baza conversațiilor nepublicate anterior dintre avocații BERD și guvern, o campanie multi-anală a BERD pentru modificarea legilor Republicii Moldova a eșuat din cauza avertismentelor din partea reprezentanței locale a UE că astfel de mișcări ar avea implicații ample, inclusiv pentru „diminuarea efectul acestei legi.”

Începând cu aprilie 2022, fostul personal de comunicare al BERD pentru Moldova, Olga Roșca (fără relație cu autorul acestui raport), este șef de cabinet al ministrului de externe Nicu Popescu.

Volker Recker, bancherul senior al BERD din echipa responsabilă de port, a părăsit și instituția de atunci, deși din interiorul său afirmă că plecarea sa a făcut parte dintr-un program mai larg de concediere voluntară plătită, mai degrabă decât ca o consecință a conflictelor din sala de judecată din Moldova. Activitatea de zi cu zi a portului a continuat neîntrerupt pe parcursul diferitelor proceduri judiciare.

Victoria goală/deposedat

La rândul ei, BERD nu este la prima perie de etică, dacă nu de lege, în Moldova. Înainte ca implicarea sa în problema portuară să apară public, în 2016, BERD a spus că dorește să-și mărească pachetul de acțiuni la Victoriabank, un creditor cu istoric de scandaluri, de la sub o treime la 100%, devenind efectiv unicul proprietar. Cea mai mare acțiune a aparținut atunci Insidown Ltd, o companie fișă din Cipru al cărei proprietar efectiv nu a fost clar oficial.

Auditorii KPMG de la acea vreme au avertizat că adevărații proprietari ai băncii sunt probabil alții decât cei care apar în dezvăluirile de reglementare ale companiei. Acest lucru nu a împiedicat BERD să tranzacționeze cu Insidown în 2018 pentru acțiunile sale la Victoriabank, printr-o companie-protecție pe care BERD o deținea în Țările de Jos în proprietate comună cu Banca Transilvania (BT) din România. Ulterior, BT a devenit controlorul acționar al Victoriabank. Banca Transilvania este un creditor român de top pe care BERD îl deține și coproprietari.

Prețul oferit pentru participația Insidown a fost în jur de 43,5 milioane de dolari, potrivit informațiilor din presă, iar proprietarul declarat la acea vreme era un om de afaceri rus. Cu toate acestea, investigațiile mass-media și, ulterior, cele judiciare, l-au indicat pe oligarhul Vladimir Plahotniuc drept adevăratul proprietar al Insidown atunci când a avut loc tranzacția cu BERD și BT.

Nu este clar dacă BERD era conștientă de implicarea lui Plahotniuc și a refuzat să răspundă la întrebări detaliate despre situația de la Reporter înainte de publicare. Plahotniuc este una dintre cele mai controversate figuri din istoria Moldovei.

Fondatorul și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a deținut puterea până în 2019, este acum în fugă, după ce o coaliție parlamentară l-a scos de la putere. El a fost, de asemenea, sancționat pentru corupție de către Statele Unite în 2020, iar acum este căutat în Moldova pentru arest pentru presupusa implicare în „furtul secolului” – o fraudă care a dus la dispariția a aproximativ 1 miliard de dolari de la trei bănci de top din Moldova în 2014. falimentându-i și determinând o salvare de urgență a guvernului.

Această înșelătorie a implicat și operațiuni complexe de conducere de la Victoriabank, care a profitat, presupus ilegal, de subvențiile de stat menite să sprijine sistemul bancar în colaps al țării. Plahotniuc a fost el însuși acuzat că a preluat acțiunile Victoriabank într-un tip de schemă ilegală cunoscută în regiune drept „atac raider”.

Fără îndoială, Victoriabank a devenit o afacere bine condusă, stabilă și transparentă după ce BERD și BT au preluat-o. Dar modul în care s-a desfășurat tranzacția a creat un pericol juridic pentru banca românească, care deținea pachetul majoritar de acțiuni și care în 2019 s-a trezit supusă unui ordin de înghețare din partea procurorilor moldoveni în valoare de 1,9 miliarde de lei moldovenești (aproape de 100 de milioane de dolari), datorată la presupusa implicare a Victoriabank în scandalul din 2014. Ordinul în sine a fost criticat de experți independenți ca fiind „aparent abuziv”. Un avocat bine conectat din Moldova, care urmărește tranzacțiile cu Victoriabank și port, a declarat sub rezerva anonimatului din cauza fricii de a nu deranja BERD, pe care uneori o face.

BERD a acționat ca și cum scopurile justifică mijloacele. Personal, se întâmplă să fiu de acord cu ei că ambele active sunt mai bine în mâinile lor decât ale proprietarilor anteriori, dar totuși, scandalul portuar în special este la un alt nivel de risc în comparație cu tot ceea ce au făcut înainte, cum ar fi afacerea Victoriabank.

” Un analist bancar local, care a vorbit, de asemenea, anonim, temându-se de represaliile BERD, a fost clar: „De unde știe BERD că de fapt nu a luat parte la un act de spălare indirectă de bani?” el a spus lui Reporter despre achiziția de către BERD a Victoriabank.

„Incertitudinile legate de proprietatea efectivă a acelor acțiuni ar fi trebuit să fie suficiente pentru a le ține departe de tranzacție.” Ca răspuns la întrebările lui Reporter despre această tranzacție, o purtătoare de cuvânt a BERD a subliniat că creditoarea pentru dezvoltare nu a fost niciodată acționarul de control al Victoria, dar nu a abordat aspectele specifice ridicate în legătură cu due diligence. „Rămânem un acționar minoritar și sprijinim puternic Victoriabank”, a spus ea, arătând, de asemenea, un comunicat de presă emis la acea vreme.

Activele Victoriabank menționate mai sus rămân înghețate, iar conflictele juridice din jurul portului sunt susceptibile să continue ani de zile, potențial să se răspândească în instanțele internaționale cu Aliyev, sau Moser, sau ambii, ca reclamanți.

Între timp, președintele Sandu și echipa ei tânără și bătută poate ajunge să regrete ziua în care, cu mult înainte de a se gândi măcar să câștige puterea, țara cândva fără ieșire la mare a decis să drageze Dunărea pentru a avea acces la transport maritim prin Marea Neagră.

În acest sens, o scurtă declarație de pe site-ul președinției din iulie anul trecut a fost interpretată de observatorii din Europa de Est ca o lovitură peste arc.

Într-o conversație cu noul șef al BERD de atunci, Odile Renaud-Basso, „reprezentanții instituției prezidențiale de la Chișinău au dorit să menționeze importanța alinierii, pe viitor, a priorităților de afaceri ale BERD la prioritățile naționale ale BERD. Republica Moldova.”

(Cu mulțumiri lui B.M. și E. M. pentru ajutorul acordat la editarea acestui articol.)

*articolul a fost corectat pentru a reflecta că, în timp ce Moldova este printre cele mai sărace țări din Europa, nu a fost cea mai săracă de câțiva ani, în ciuda stereotipurilor leneșe din media aduse cu amabilitate în atenția noastră de un cititor sensibil.

**articolul a fost corectat pentru a reflecta cu acuratețe numele holdingului subiacent care avea restanțe către BERD.

sursa: reporter.london

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.