Acasă Investigații O nouă afacere a lui Andronachi, deconspirată. Cumpăra cărbune din Rusia

O nouă afacere a lui Andronachi, deconspirată. Cumpăra cărbune din Rusia

0

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a avut mai multe companii înregistrate în paradisuri fiscale pe care le-a folosit pentru a-și dezvolta afaceri. Acestea nu au fost declarate niciodată în perioada în care a deținut mandatul de parlamentar.

Potrivit unei investigații marca Tv8.md, una dintre afaceri avea conexiuni în Federația Rusă și viza achiziția de cărbune, iar o parte din marfa cumpărată de offshore-urile lui Andronachi a fost achitată chiar cu bani sustrași din Banca de Economii.

În iunie 2015, firma britanică „Sirmastra Sales”, care a primit pe conturi banii sustrași din BEM prin intermediul firmei „Universal Proiect” afiliată lui Andronachi, a transferat 400.000 de dolari către offshore-ul din Belize „Black Sea Holding LP”.

Ulterior, firma a virat 100.000 de dolari către compania „Manos Aliance”, înregistrată în Marea Britanie, a cărei beneficiar efectiv era Nadejda Andronachi, soția ex-deputatului PDM.

„Manos Alliance” a fost fondată în 2010 și lichidată în anul 2017. Prin această firmă britanică, dar și prin offshore-ul din Belize „Webwest Alliance”, Vladimir Andronachi a făcut afaceri cu cărbune în Federația Rusă.

Potrivit datelor consultate de jurnaliștii de la Tv8.md, „Manos Alliance” a cumpărat aproape 200.000 de tone de cărbune. 

Compania „Webwest Alliance” a achiziționat aproape 140.000 de tone de cărbune. Partenerul principal în tranzacții a fost un grup de companii cu denumirea  – „Угольные Технологии”. Numele acestor firme rusești au fost vizate într-un scandal în Ucraina legat de extragerea ilegală a cărbunelui de pe teritoriul necontrolat de autoritățile ucrainene din Donbas.

Potrivit procurorilor din cadrul dosarului ce vizează frauda de la BEM, în iunie 2015, offshore-ul lui Andronachi „Black Sea Holding LP” a transferat 300.000 de dolari direct către„Угольные Технологии”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.