Acasă Anticipate 2021 Alexandru Tănase: Posibilitatea transnistrenilor de a vota trebuie blocată, deoarece CEC-ul și...

Alexandru Tănase: Posibilitatea transnistrenilor de a vota trebuie blocată, deoarece CEC-ul și partidele nu au acces în regiune

0

Autoritățile de la Chișinău trebuie să interzică locuitorilor din regiunea transnistreană să voteze la alegerile organizate pe malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută de către fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în cadrul unui interviu. Drept argument, Tănase susține că nu toate partidele care concurează în alegeri au acces să facă agitație electorală în regiune, dar și pentru că organul electoral moldovenesc nu poate organiza alegerile în stânga Nistrului.

„Dreptul electoral nu este un drept absolut. Dreptul la viață este absolut, el nu poate fi încălcat, dar drepturile politice pot fi încălcate, din cauză că atunci când tu nu ai partide care să facă campanie acolo, când numai socialiștii și comuniștii au acces acolo și tu aduci buluculul acesta de oameni să voteze, spuneți-mi, vă rog, care e fair-play-ul și care e echitatea?! Noi trebuie să înțelegem un singur lucru: o asemenea anomalie cum se întâmplă la noi cu Transnistria nu există nicăieri în lume. De fapt, pe deoparte, avem teritorii ocupate, avem oameni care ne sunt ostili, așa-i? Noi le cumpărăm medicamente, le plătim facturile, noi le dăm piața noastră ca să-și vândă produsele, folosind DCFTA, ca să-și poată ei vinde produsele, iar ei fac în continuare campanie împotriva noastră și noi trebuie să le dăm voie să voteze. Așa ceva nu există!”, a declarat Alexandru Tănase.

Mai mult, Tănase susține că „noi trebuie să blocăm posibilitatea de a vota până în momentul când întreaga Transnistrie nu va fi permis să fie parte a sistemului electoral moldovenesc, când toate partidele o să poată să meargă în toate localitățile să-și exprime programul, ca oamenii să știe pentru cine votează”.

„Pentru ce votează ei? Că o să le spună de la Moscova hai, mânați trei mii de oameni să se ducă frumușel până la Varnița, cum a fost de fiecare dată? Păi, lucrul acesta distorsionează tabloul aici, în R.Moldova și nu trebuie să-l acceptăm. Aceasta este logica hotărârilor CC. Nu e interdicția, dar posibilitatea de a face campanie acolo unde tu ai asigurată aplicarea legii. Nu poți aplica legea – nu faci campanie acolo”, a mai declarat Tănase.

Amintim că la scrutinele din ultimii ani, mii de alegători transnistreni au fost transportați la secțiile de votare pentru a vota partidele pro-rusești contra unor sume de bani. Pentru alegerile parlamentare anticipate, CEC a majorat de la 42 la 44 numărul secțiilor de votare pentru alegătorii transnistreni. Majorarea este nejustificată, deoarece niciuna din secțiile de votare deschise pentru transnistreni la scrutinele precedente nu și-a atins capacitatea maximă. 

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.