Acasă Anticipate 2021 Experți: Decizia CEC de a renunța la cele 3 secții de votare...

Experți: Decizia CEC de a renunța la cele 3 secții de votare este corectă

0

Menținerea în vigoare a deciziei CEC privind deschiderea celor două secții de votare în municipiul Bender și a unei secții de votare în comuna Corjova ar fi supus riscului întregul proces electoral. Este opinia experților politici, care califică drept corectă decizia autorității electorale de a  renunța la ele, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

Comisia Electorală Centrală și-a revizuit decizia și, în loc de 44 secții de votare pentru cetățenii din regiunea transnistreană, rămân 41. Nu se vor organiza secții de votare în localități aflate temporar în afara controlului autorităților constituționale de la Chișinău.

„Acest subiect este profund politizat, este clar că unele forțe își doresc, cu orice preț, votul cetățenilor din regiunea transnistreană. Dar subiectul este, mai degrabă, unul tehnic. De la Tiraspol a venit semnalul că nu se garantează securitatea votului, iar Chișinăul a bătut în retragere, pentru că, în caz contrar, ar fi însemnat să supui riscului întregul proces electoral”, a spus comentatorul politic Corneliu Ciurea.

Mai mult, deschiderea celor 3 secții de votare ar fi creat premise pentru fraudarea alegerilor, întrucât s-ar fi recurs la fenomenul transportării organizate și coruperii alegătorilor, spun experții.

„Există mai multe criterii în baza cărora poți spune că un scrutin a fost organizat liber, corect și democratic. Este vorba despre prezența poliției naționale care să asigure ordinea publică, posibilitatea de a-și desfășura campania electorală pentru concurenții electorali, accesul surselor media, accesul observatorilor. Niciuna dintre aceste condiții nu poate fi asigurată, de aceea decizia CEC este una absolut corectă”, a spus Vladislav Kulminski, expert politic.

Potrivit datelor Registrului de Stat al Alegătorilor, în localitățile aflate provizoriu în afara controlului autorităților constituționale de la Chișinău, sunt înregistrați peste 258.000 de cetățeni cu drept de vot ai Republicii Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.