Acasă Istorii din spatele culisei Principiile lui Stoianoglo pentru reglementarea transnistreană, inspirate din agenda Tiraspolului

Principiile lui Stoianoglo pentru reglementarea transnistreană, inspirate din agenda Tiraspolului

0

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor la alegerile prezidențiale de pe 20 octombrie, și-a anunțat principiile de bază ale reglementării transnistrene, care reprezintă, în realitate, mostre ale narațiunilor false diseminate de exponenții regimului secesionist de la Tiraspol, scrie anticorupție.md.

„Guvernarea actuală i-a numit pe toți transnistrenii laolaltă separatiști, adoptând o lege în acest sens. Apoi, stabilind ca strategie integrarea europeană, practic, i-a exclus pe locuitorii regiunii transnistrene din această perspectivă”, a declarat candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unui briefing pe 7 octombrie.

Alexandr Stoianoglo a enunțat trei „principii de bază” pe care se angajează să le respecte în cazul în care va fi ales șef al statului:

Primul principiu: „Dialogul. Toate deciziile care privesc regiunea transnistreană și locuitorii acesteia trebuie să fie luate exclusiv prin dialog. Trebuie exclus limbajul urii și orice formă de discriminare împotriva cetățenilor Moldovei din Transnistria.”

Exponenții regimului secesionist consideră că formatul „5+2” și-a suspendat activitatea în 2019, „după instalarea actualei conduceri a Moldovei”.

Reprezentanții regimului pro-rus din stânga Nistrului se declară indignați că șefa statului, Maia Sandu, după învestirea sa în funcție în 2020, a anunțat că nu se va întâlni cu conducerea Transnistriei, inclusiv cu Vadim Krasnoselski.

„Acesta a fost un act de perturbare directă a negocierilor, deoarece în 1990-2020 conducătorii Moldovei și Transnistriei s-au întâlnit în ciuda celor mai acute contradicții”, a spus politologul de la Tiraspol Andrei Safonov.

Acuzațiile la adresa Maiei Sandu că formatul „5+2” este blocat din cauza refuzului șefului statului de a comunica direct cu liderul secesionist sunt neîntemeiate. Conform formatului, cele două părți sunt reprezentate în procesul de reglementare prin negociatorii lor politici, și nu de președintele Moldovei sau liderul autoproclamat de la Tiraspol.

În plus, pe 29 ianuarie 2024, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Paun Rohovei, a subliniat la Chișinău că formatul „5+2” este nefuncțional din cauza prezenței în cadrul său a Rusiei, care „nu are drept moral și nici legal să participe la astfel de tratative”

Al doilea principiu. Statutul. Guvernarea actuală a renunțat practic la obligațiile sale constituționale și internaționale – de a soluționa problema transnistreană pe baza unui statut garantat constituțional pentru regiune. Este necesar să se revină la această realizare esențială a procesului de negocieri din toți anii anteriori.

Președinta Maia Sandu a respins ideea unei renunțări la regiunea transnistreană și a subliniat în mai multe rânduri că procesul aderării R. Moldova la UE va avea loc în doi pași, dacă circumstanțele geopolitice nu vor fi favorabile soluționării conflictului transnistrean în următorii ani.

„Dacă în trei-patru ani, nu vor exista circumstanțe geopolitice grație cărora să soluționăm conflictul transnistrean. Republica Moldova nu poate sta pe loc. Trebuie să devenim membru al Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană nu spune că, dacă nu va exista reintegrarea, este imposibilă aderarea la UE. Pe de altă parte, oamenii noștri de pe malul stâng vor vedea ce înseamnă integrarea în UE pentru că la noi calitatea vieții va crește mult. Vedem asta din experiența tuturor statelor care, în ultimii 20 de ani, au devenit membre ale Uniunii Europene. Problema va fi soluționată ulterior, dacă nu o vom putea soluționa până la aderarea Moldovei în UE. Nu este o renunțare la regiunea transnistreană. Acest proces poate avea loc în doi pași. Nu putem încă 30 de ani să ne aflăm în această situație, când nici democrația nu se consolidează, nici calitatea vieții nu crește”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Новая неделя с Анатолием Голя” de la TV8.

Al treilea principiu. Pacea și neutralitatea. Nu există și nu poate exista o soluție militară pentru problema transnistreană. Indiferent cine ar încerca să folosească forța.

Biroul Politici de Reintegrare al Republicii Moldova a comunicat, inclusiv în condițiile agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, că militează pentru soluționarea pașnică a diferendumului transnstrean.

La rândul său, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Paun Rohovei, a declarat în mai multe rânduri că formatul „1+1” este cel mai eficient instrument de dialog între Chișinău și Tiraspol și că Ucraina va acorda asistența necesară autorităților moldovenești în atingerea scopului lor final – reintegrarea Transnistriei în Moldova.

„Federația Rusă s-a discreditat ca țară intermediară și garant în procesul de negociere a reglementării transnistrene în format internațional 5+2”, a spus oficialul ucrainean în cadrul unui interviu acordat publicației Glavcom.ua.

„Prin declanșarea unui război barbar împotriva Ucrainei, Rusia a încălcat legea, regulile și principiile internaționale, în legătură cu care partea ucraineană consideră imposibilă continuarea negocierilor în formatul internațional menționat cu participarea țării agresoare. Prezența Rusiei în acest format îl face ineficient. Prin urmare, la această etapă, dialogul în formatul 1+1 este văzut ca cel mai eficient instrument.”

Paun Rohovei a subliniat că, în contextul demarării negocierilor privind aderarea Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană, reglementarea transnistreană ar trebui să devină o chestiune de agendă europeană, inclusiv în domeniul securității.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.