Acasă Investigații VIDEO // Presa rusă: Raiderul nr. 1 din CSI, Veaceslav Platon, protejat...

VIDEO // Presa rusă: Raiderul nr. 1 din CSI, Veaceslav Platon, protejat de actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, întoarce Moldova în anii ‘90

0

O investigație jurnalistică dedicată biografiei furtunoase lui Veaceslav Platon, numit și raiderul nr. 1 din spațiul CSI, a fost publicată pe canalul de YouTube al agenției de jurnalism de investigație, The Facts. În filmul documentar este descris cum Platon, recent eliberat din penitenciar, s-ar ocupa de atacurile raider asupra sistemului bancar și de asigurări din R.Moldova.

În filmul „Înapoi în anii 90? Moldova, din nou sfâșiată de raideri” se descrie cum acum câțiva ani Platon, prin atacuri de tip raider, ar fi devenit principalul jucător pe piața bancară, scrie Rosbalt cu referire la „Krivoye Zerkalo”.

Potrivit realizatorilor, Platon ar fi reușit în afaceri datorită șantajului și mituirii funcționarilor de rang înalt, procurorilor și judecătorilor. Aceleași metode el le-ar aplică și astăzi, după ce a fost eliberat.

În filmuleț se mai vorbește despre relația pe care ar avea-o Veaceslav Platon cu mai mulți politicieni sau funcționari de rang înalt de la noi dn țară. În acest sens, un rol important l-ar avea actualul procuror general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo. Potrivit jurnaliștilor ruși, omul de afacere dictează ce decizii trebuie să fie luate la Procuratură, iar oamenii legii i-ar raporta tot ce se întâmplă în țară.

Mai mult, în investigație se menționează că datorită eforturilor procurorului general, Alexandr Stoianoglo, ar fi fost clasate dosarele în privința a 15 judecători și executori judecătorești, implicați în „Laundromat”. Jurnaliștii precizează că acest lucru ar fi fost posibil datorită lui Platon.

Autorii mai arată prin grafice cum ar fi avut loc operațiunea numită ”Laundromat”, dar și cine sunt cei care ar fi lucrat cot la cot Veaceslav Platon. Totodată, presa rusă de investigații îl acuză pe Platon de un nou furt bancar de proporții care l-ar îmbogăți pe controversatul om de afaceri cu 300 milioane de dolari, fiind vizate ASITO, MAIB, MICB și VctoriaBank.

Aceleași surse susțin că schema ar fi una de succes și asta pentru că la moment Veaceslav Platon ar controla Procuratura Generală și Curtea Supremă de Justiție.

În același material se menționează și faptul că după eliberarea sa, Platon l-ar fi șantajat pe Igor Dodon și s-ar fi aflat în spatele atacurilor lansate împotriva Maiei Sandu, aleasă în funcția de președinte al R.Moldova în urma scrutinului din noiembrie.

Deocamdată, Veaceslav Platon, Alexandr Stoianoglo sau alte instituții vizate în material, nu au venit cu o reacție asupra acuzațiilor ce li se aduc de către presa rusă.

Dat fiind faptul că informația din acest articol nu ne aparține, portalul SafeNews.md transmite suportul nostru informațional pentru publicarea tuturor reacțiilor și replicilor publice ale persoanelor nominalizate în materialul video și reconfirmăm că SafeNews.md nu a reinterpretat articolul, informații pe care nu și le atribuie.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.