Acasă Investigații Rise Moldova: Laboratorul de Fake News (III). Site-uri de ştiri false, înregistrate...

Rise Moldova: Laboratorul de Fake News (III). Site-uri de ştiri false, înregistrate de o „companie” inexistentă cu sediul în Franţa

0

Pro-CooperationMD este numele unei organizaţii, cu sediul în Franţa, care a înregistrat mai multe site-uri de ştiri false în Registrul domeniilor din Federaţia Rusă – Reg.ru. Potrivit unei noi investigaţii Rise Moldova, de pe paginele web anonime au fost lansate zeci de noutăţi neadevărate despre faptul că: armata rusă va lupta cu COVID-19 în România, ţările europene şi-au închis hotarele pentru doi ani sau că un deputat moldovean a decedat într-un accident rutier.

RISE Moldova a aflat că, în Franţa, nu există nicio companie cu denumirea Pro-CooperationMD, iar providerul de hosting din Rusia a recunoscut că, aşa-numita „organizaţie franceză” nu a prezentat careva acte sau probe care să confirme existenţa acesteia în calitate de întreprindere.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a blocat peste 60 de site-uri de fake news, în perioada stării de urgenţă. Cu mai multe luni în urmă, am solicitat SIS să ne informeze dacă a identificat persoanele din spatele portalurilor de fake news.

Răspunsul SIS: […] În partea ce vizează identificarea posesorilor site-urilor prenotate, acest fapt este un proces complex şi continuu, deoarece toate sunt înregistrate pe nume fictive […] . 

Printre site-urile blocate de SIS se numără: r.news-romania24h.xyz, news-romania24h.info, add-news-ro.info, portal-news.info şi edu-news.website. 

Site-ul a fost înregistrat de providerul de hosting şi registratorul de domenii Reg.ru, iar organizaţia care a solicitat înscrierea în registru se numeşte: opg Pro-CooperationMD.

Conform unui extras al domeniului, proprietara paginii web are sediul în Franţa, însă nu este indicată adresa completă, cu denumirea oraşului şi a străzii. În secţiunea date de contact este trecut un număr de telefon francez, inactiv, şi această adresă de e-mail: pro-userjack1@mail.md.

Jurnaliştii de la RISE au făcut 
mai multe căutări avansate după contul Google AdSense, Publisher ID: 7530693347425879, dar şi Registrele de domenii din diferite ţări. Rezultatul – peste zece domenii sunt conectate de Pro-CooperationMD. Printre acestea se numără libertatea-presei.xyz şi stiri-actuale.xyz.

În continuare, au fost consultate registrele publice din Franţa şi nu am găsit nicio organizaţie cu denumirea „Pro-CooperationMD”. Citeşte în continuare, pe rise.md, ce a declarat reprezentantul Reg,ru, întreabat dacă, la etapa de înregistrare a domeniilor, aşa-zisa companie franceză a prezentat careva dovezi despre existenţa sa ca entitate juridică

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.