Acasă Economic VIDEO// Jenant: Pușcuță, în fața deputaților, caută și nu găsește în Acordul...

VIDEO// Jenant: Pușcuță, în fața deputaților, caută și nu găsește în Acordul cu Rusia, cum este achitată dobânda

0

Ministrul Finanțelor nu a putut răspunde deputatului Pro Moldova Vladimir Cebotari din ce sumă este achitată dobânda creditului rus. După întrebare Pușcuță a răsfoit acordul, însă într-un final nu a mai putut răspunde, iar la scurt deputatul PSRM Oleg Lipskii a sărit cu întrebări ce caută Cebotari la ședința Comisiei.

„De obicei, dobânda se calculează la sold. Dar noi aici la ce calculăm dobânda?”, a întrebat deputatul Pro Moldova.

Ministrul a încercat să caute prevederile în acordul semnat cu partea rusă, privind dobânda la creditul de 200  de milioane de euro. După ce a răsfoit acordul nu a găsit un răspuns iar cineva din sală a declarat că este o interpretare. 

„Dacă apare un litigiu între părți care este legislația pertinentă pentru ca acest acest litigiu să fie soluționat și care este instanța pertinetă care să examineze acest litigiu? Ceva nu amers cum trebuie. Cineva trebuie să interpreteze articolul 7 punctul 2, de exemplu”, a întrebat Cebotari.  

„Este la litigii și dezacorduri între părți. Ce ține de interpretarea și realizarea acestui acord se reglementează între părți pe calea negocierilor și consultărilor…”, a încercat să răspundă Pușcuța.

„Dumneavoastră vorbiți serios”, a intervenit deputatul PPDA, Alexandru Slusari.

„Nu am auzit de la ministru niciun răspuns plauzibil, doar că așa a vrut partea rusă. Putem renegocia acest acord, să scoatem articolul 7.2 privind interesul companiilor rusești? Renegociați și veniți cu alt acord”, a solicitat deputatul.

„Adică această prevedere exclude arbitrajul internațional”, a precizat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

La un moment dat deputatul socialist Oleg Lipskii, i-a reproșat lui Cebotatri că a venit la ședința Comisiei și „perturbă” activitatea Comisiei: „Haideți să terminăm toată treaba asta, Iată vă dau banii și voi nu-i vreți”, a exclamat PSRM-istul

„Noi vrem banii, dar să fie o anumită siguranță”, a răspuns Cebotari. 

Acordul de credit între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse prevede acordarea a 200 de milioane de euro la o dobândă de 2%. Creditul este oferit pentru 10 ani. Debursarea va avea loc în două tranșe: 100 de milioane euro vor fi transferate în termen de 30 de zile din data ratificării Acordului de credit, alte 100 milioane euro vor fi transferate la cererea Guvernului R. Moldova până la 31 octombrie 2020.

Ambele proiecte urmează a fi dezbătute în plenul Parlamentului.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.