Acasă Economic Ceban: Trebuie să vedem cum achităm datoria, inclusiv cu active

Ceban: Trebuie să vedem cum achităm datoria, inclusiv cu active

0

Termenul de prezentare a auditului datoriei de 709 mil. USD nu va fi respectat, în condițiile în care Guvernul nu a reușit să selecteze o companie. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la R Live TV, că „important e să fie găsită o soluție cum poate fi reglementată creanța”, transmite SafeNews.md cu referire la Realitatea.md.

„Ar fi bine ca perioada de executare a auditului să fie prelungită până la un an. Or, în această perioadă vom putea clarifica și ajunge la un numitor comun de reeșalonare a creanței și să vedem care sunt sursele cum poate fi acoperită. Inclusiv cu active pe care le avem la balanță. E important un acord de reglementare a datoriei, nu auditul”, a explicat Ceban.

Președintele Moldovagaz a spus că există riscul deconectării gazului la 1 mai și a spus că auditul ar putea să nu fie recunoscut.

„Există platforma Consiliului de Observatori, a Guvernului unde trebuie să se găsească o soluție cu privire la acest audit”, a punctat Ceban.

La 1 noiembrie 2021, a intrat în vigoare contractul de livrare a gazelor pe o perioadă de cinci ani. În urma negocierilor cu Gazprom la Sankt Petersburg, în octombrie 2021, partea moldovenească și cea rusă au semnat un protocol suplimentar la contractul de furnizare a gazelor naturale. Documentul prevede efectuarea unui audit al datoriei istorice pentru a depăși neînțelegerile la acest subiect. Gazprom susține că datoria malului drept al Nistrului este de 709 milioane de dolari, inclusiv penalități. Partea moldovenească consideră că această sumă este prea mare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.