Acasă Investigații VIDEO // DOC // Intimidări și acuzații de corupție în „ograda” Primăriei...

VIDEO // DOC // Intimidări și acuzații de corupție în „ograda” Primăriei Chișinău

0

Sinilga Școlnic, pretora sectorului Ciocana, este acuzată de foști și actuali angajați ai instituției că i-ar fi terorizat, amenințat și le-ar fi dat indicații ilegale. În consecință, în ultimii doi ani, nu mai puțin de 20 de persoane au demisionat sau au fost demise din cadrul Preturii, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

„Eu în glumă i-am comunicat doamnei că trebuie să-mi schimbe funcția de șef de serviciu în cea de „racket”, acuză un fost șef de serviciu din cadrul Preturii Ciocana. „Lumea era terorizată și nu prea deschidea gura, că se temea. Știți ce este „ghestapo” (poliția secretă oficială a Germaniei naziste, n.r.). Ap’ iată…”, povestește un alt fost angajat. 

ZdG a mai constatat că, deși Sinilga Școlnic a activat toată viața într-o instituție de stat, iar soțul său declară venituri modeste în ultimii ani, familia sa locuiește într-un imobil cu două etaje și mansardă, amplasat într-o suburbie a capitalei, dat recent în exploatare. 

Sinilga Școlnic este pretora sectorului Ciocana din luna martie 2018. Până atunci, Școlnic a deținut mai multe funcții în cadrul instituției în care, de fapt, și-a început cariera publică. Aceasta a fost angajată la Pretura Ciocana în 1995, la vârsta de 20 de ani, în calitate de Specialistă principală a Secției Generale, iar ulterior a promovat, treptat, până la șefia instituției.

Nu fără ajutor politic. Pe lângă activitatea de bază, Sinilga Școlnic a făcut agitație electorală pentru Partidul Democrat din Moldova, susținându-l deschis pe Nae-Simion Pleșca, candidatul formațiunii la alegerile parlamentare din februarie 2019 în circumscripția electorală nr. 30, sectorul Ciocana.

Sinilga Școlnic și Nae Simion Pleșca în campania electorală din februarie 2019

Angajații Preturii Ciocana afirmă că, în timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, pretora i-a îndemnat să-și dea votul pentru candidatul socialiștilor, Igor Dodon, coleg de partid cu Ion Ceban, edilul capitalei. 

O scrisoare anonimă despre presupuse ilegalități de la Pretura Ciocana

La sfârșit de octombrie 2020, pe adresa mai multor instituții de presă a ajuns o scrisoare anonimă, din numele unor foști angajați ai Preturii Ciocana, în care erau aduse mai multe acuzații în adresa pretorei sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic.

Sinilga Școlnic a început să lucreze la pretura Ciocana în 1995, atunci când avea 20 de ani. În 2018 a devenit pretora sectorului

„În cadrul unei şedinţe cu colectivul Preturii, Sinilga Școlnic le-a spus angajaților să ia seama ce vorbesc între ei în birouri despre dânsa, deoarece ea este fiică de „colonel de securitate” şi știe cum se monitorizează astfel de lucruri, dând de înțeles că în birourile Preturii sunt aparate pentru înregistrări audio. Mai mult decât atât, una din preocupările lui Școlnic este monitorizarea în direct din biroul său (prin camerele video) a subalternilor: de câte ori pe zi aceștia intră în birourile unor colegi, de câte ori se duc la veceu, etc. Şi mai ridicol este faptul că Sinilga Școlnic a dat indicație specialistului IT să includă la serverul Preturii un utilaj ca să monitorizeze pe ce site-uri intră subalternii pe parcursul zilei de muncă”, se spune, printre altele, în document.

Scrisoare anonimă sinilga Ș… by Ziarul de Gardă

ZdG a analizat conținutul acelui document și a discutat cu foști sau actuali angajați ai Preturii Ciocana. Așa am descoperit o instituție în care teroarea, amenințările, indicațiile ilegale și acuzațiile de corupție fac legea. 

Majoritatea interlocutorilor noștri au acceptat să facă declarații, cu condiția de a nu le fi dezvăluită identitatea. Unii dintre ei sunt actuali angajați ai instituției și se tem de consecințe, iar alții sunt foști angajați, care acum au alte locuri de muncă și nu-și doresc eventuale probleme cu  actualii angajatori. Cu mici excepții, toți ne-au vorbit despre calvarul prin care trec sau au trecut, fiind angajați ai Preturii Ciocana. 

citește mai departe pe zdg.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.