Acasă Investigații RISE Moldova: Mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră, implicați în scandaluri...

RISE Moldova: Mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră, implicați în scandaluri legate de angajări fictive

0

Mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră au fost implicați în scandaluri legate de angajări fictive. RISE Moldova a urmărit cazul unui fost șef de secție de la Centrul Național Anticorupție (CNA) care a ieșit la pensie pe poarta de la Poliția de Frontieră. Pe hârtie, el a lucrat mai puțin de o lună și a plecat cu indemnizația unică la eliberarea din funcție.

„[…] Acesta a fost ultimul meu loc de muncă în organele de drept, iar la momentul depunerii raportului de demisie aveam statut de polițist de frontieră. […] La depunerea raportului de demisie eu nu am solicitat să mi se achite careva compensații sau indemnizații. După demisie, am aflat că mi-a fost achitată și indemnizația de eliberare”, afirmă fostul angajat CNA.

Un avertizor de integritate din cadrul instituției susține că noul coleg nu s-a afișat la birou nicio zi, însă a fost plătit cu bani publici.

Avertizorul a raportat acest caz către Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI, dar și la CNA. În final s-a ales cu intimidări și cu demisia pe masă, iar acum este în drum spre CEDO.

DE LA VAMĂ LA ANTICORUPȚIE

Virgiliu Mîțu a devenit angajat al Serviciului Vamal în 1999. Aici a lucrat mai mult de zece ani, iar ultima funcție deținută a fost cea de director al Direcţiei generale fraude vamale. În 2010, după o reformă internă, el a fost eliberat din funcție. Însă, în același an, prin judecată Mîțu a revenit la birou.

Ulterior, au urmat alte procese.

Mîțu cerea să-i fie acordat concediu pe mai mulți ani și un ajutor material. De cealaltă parte, Serviciul Vamal îl căuta pe fostul angajat de la fraude vamale că să recupereze aproximativ 20 de mii de lei, încasați silit printr-un executor judecătoresc de la instituția vamală.

În iulie 2011, fostul șef al Direcţiei generale fraude vamale a trecut într-o altă poziție publică, fiind angajat în cadrul CNA. În același an, el și-a cumpărat două automobile în valoare totală de aproximativ o jumătate de milion de lei. Un BMW și un SUV de marcă Honda. Detalii, AICI

În următorii ani, pe lângă cele două automobile, el mai declara trei case și mai multe terenuri, unele fiind moștenite, iar altele – primite prin donație.

Spre finalul anului 2015, Mîțu – din poziția de șef de direcție din cadrul CNA, a fost detașat în funcția de consilier al ex-ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

Virgiliu Mîțu (dreapta) la aceeași masă cu ex-ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc. Foto: mtid.gov.md

Deja în următorul an, CNA a încercat să scape de Mîțu. Mai exact, în iunie 2016, el a fost eliberat din funcție. Astfel, șeful de secție de la CNA a mers în instanță și a cerut să fie restabilit dar și să primească salariul pentru perioada în care a absentat forțat de la locul de muncă.

Printr-un răspuns, CNA a explicat că fostul lor angajat a fost eliberat în urma unor modificări interne. La modul practic, funcția lui a fost lichidată.

La scurt timp, fostul șef de secție de la CNA le-a spus judecătorilor că deja s-a răzgândit și renunță la litigiu. Motivul: s-a înțeles cu CNA. Astfel, pe 2 august 2016, el revine la Centrul Anticorupție. Detalii, AICI

Centrul Național Anticorupție: Ordinul CNA din 23 iunie 2016 a fost anulat. Temei fiind soluționarea pe cale amiabilă a cauzei civile Mîțu Virgiliu vs CNA cu privire la restabilirea în serviciu. În consecință, acesta a fost restabilit într-o altă funcție cu statut special din Centru, conform studiilor și calificării profesionale deținute.

Pe 29 septembrie, adică la nici două luni de la revenire, el pleacă din nou. De această dată este eliberat prin transfer într-o altă instituție publică.

DE LA ANTICORUPȚIE LA FRONTIERĂ

Astfel, pe 30 septembrie 2016, Mîțu devine angajatul Poliției de Frontieră (PF). Noua poziție: Șef al Secției pregătire fizico-tactică a Direcției formare profesională a Direcției generale resurse umane a Poliției de Frontieră.

Solicitat de RISE Moldova, șeful Poliției de Frontieră a răspuns că Mîțu a obținut poziția de șef de secție fără concurs public: „Concursul nu se efectuează pentru persoanele angajate prin transfer”.

RISE Moldova a solicitat PF să pună la dispoziție mai multe dovezi despre angajarea lui Mîțu, însă a primit refuz la solicitarea de informație de interes public. Detalii, AICI

Conform organigramei, Mîțu avea deasupra lui mai mulți șefi.

Direcția formare profesională în care figura Mîțu era condusă de Angela Poddubnaia. Aceasta a spus că nici nu l-a cunoscut pe colegul său și că el nici nu a fost la lucru.

Mai jos RISE Moldova prezintă un rezumat al discuției purtate cu Poddubnaia, inserăm răspunsul lui Mîțu și, totodată, a Poliției de Frontieră.

– Reporter [întrebare către Angela Poddubnaia, fostă șefă a Direcția formare profesională a PF]: Ați fost la birou în perioada în care a fost angajat dl. Mîțu?

– Angela Poddubnaia: Da, sigur.

– Reporter: Urma să lucrați în aceeași clădire cu el?

– Angela Poddubnaia: În același birou… Dar nimeni nu l-a văzut. El a fost angajat doar pe hârtie. Nu a fost în birou și nu a fost prezentat colectivului.

– Reporter [întrebare către Virgiliu Mîțu]: Am discutat cu mai mulți angajați de la PF și ne-au spus că nu v-au văzut la birou nicio zi. Ați putea să ne spuneți, dacă ați fost prezent, în ce birou ați activat și, totodată, să ne prezentați și probe care arată aflarea Dvs la serviciu?

– Virgiliu Mîțu: Referitor la discuția Dvs. cu anumiți angajați ai IGPF (este abrevierea Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. În text, redacția a preferat să utilizeze denumirea: Poliția de Frontieră, cu abrevierea PF – n.r.), care v-au spus că nu m-au văzut la birou nici o zi, vă recomand să vă adresați cu un demers oficial la IGPF să vă furnizeze informația despre intrările și ieșirile mele de pe teritoriul sediului central al IGPF pentru perioada vizată. De altfel, intrările și ieșirile sunt înregistrate electronic la punctul de control, prin intermediul cipului electronic care este incorporat în legitimația de serviciu al fiecărui angajat. La fel, puteți să solicitați și copii de pe tabelele de pontaj care se completează și se prezintă lunar. […]

– Reporter [întrebare către Poliția de Frontieră]: Vă rugăm să ne prezentați o copie a ordinului de angajare privind angajarea dl. Mîțu într-o funcție publică, să ne prezentați dovezi care să demonstreze faptul că domnul Virgiliu Mîțu s-a prezentat la serviciu în perioada angajării: 30 septembrie 2016 – 24 octombrie 2016 ( de exemplu: tabele de pontaj de prezentare la serviciu). Care este suma totală transferată dl. Mîțu în perioada 30 septembrie 2016 – 30 noiembrie 2016 pentru funcția deținută în cadrul Poliției de Frontieră (inclusiv indemnizațiile primite)?

– Poliția de Frontieră (scrisoare semnată de șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi): […] Opinăm supra imposibilității oferirii informației cu caracter personal […]. Reiterăm faptul că solicitarea DVS. cuprinde un spectru de informații ce conțin date cu caracter personal ale dl. Virgiliu Mîțu ceea ce contravine prevederilor Legii privind protecţia datelor cu caracter personal […].

– Reporter [întrebare către Angela Poddubnaia]: Cum ați aflat că Virgiliu Mîțu este angajat la Poliția de Frontieră?

– Angela Poddubnaia: Din întâmplare. M-am întâlnit cu colegii de la finanțe. Atunci aveam mult de lucru … Și ei m-au întrebat de ce așa obosiți sunteți dacă tot aveți un adjunct? Care adjunct? Aveți un colaborator nou, un colonel… Am început să întreb ca să aflu mai multe, dar ea (Ludmila Strat – n.r.) mi-a spus să-mi închid gura și să-mi văd de treabă, dacă nu vreau să am probleme.

– Reporter: De ce ați decis abia în 2019 să faceți prima plângere și să dezvăluiți acest caz? Bănuiesc că ați aflat mult mai devreme.

– Angela Poddubnaia: Știți cum este la noi în serviciu!?… Din amenințările pe care le aveam, cunoșteam că o să am probleme mari dacă deschid gura… Din 2018 au început presiuni mai mari. Apoi am mers și am discutat cu cei de la SPIA.

Pe 21 mai 2019, Poddubnaia a făcut un denunț către Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI prin care susținea că, Ludmila Strat, șefa Direcției generale resurse umane a PF a angajat fictiv o persoană în direcția condusă de ea ca, ulterior, să-i perfecteze pensia de polițist.

SPIA a pornit o investigație internă în care figura și Ludmila Strat, șefa de la Resurse umane din cadrul PF.

În următoarele luni, pe numele Angelei Poddubnaia au apărut mai multe anchete de serviciu, iar în final, în septembrie 2019, a fost eliberată din funcție. După aceasta, Poddubnaia a mers și la CNA ca să dezvăluie „practica ilegală din interiorul instituției”.

Continuarea articolului poate fi găsită pe RISE Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.