Acasă Investigații VIDEO // Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești

VIDEO // Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești

0

Pădurea Durlești, situată la doi pași de Chișinău, este ciopârțită sub ochii autorităților, iar în locul copacilor „răsar”, peste noapte, construcții din beton armat, chiar dacă în păduri sunt permise doar construcții ușor demontabile.

Miza și interesul celor care toarnă beton în pădure este enorm: prețul unei case în această zonă poate depăși 200 de mii de euro. În prezent, în pădurea Durlești sunt puse deja bazele pentru șapte imobile, însă locuitorii din zonă se tem că toată pădurea va fi distrusă și folosită în scopuri imobiliare, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

Pădurea Durlești, aflată la marginea sectorului Buiucani al mun. Chișinău, între localitățile Durlești și Dumbrava, și întretăiată de șoseaua Balcani, are o suprafață totală de peste 250 de hectare.

În 2008, în urma unui contract de arendă încheiat cu Moldsilva, 40 de hectare din trupul acestei păduri au ajuns în posesia firmei „Batami Grup”, fondată și administrată de Ion Meleca. Contractul de arendă a fost încheiat pentru o perioadă de 29 de ani și este valabil până în 2037. Pe această parcelă de pădure, luată în arendă, Meleca a inițiat construcția mai multor imobile.

„Am fost șocați de faptul că se taie pădurea ilicit”

Locuitorii cartierului „Poiana Domnească”, aflat la marginea pădurii Durlești, spun că, la mijlocul lunii decembrie, în timpul nopții, au început să audă zgomotul drujbelor și al mașinilor care aduceau beton.

„Am fost șocați de faptul că se taie pădurea ilicit. S-au tăiat circa 50 de copaci. Alte câteva zeci au fost pregătiți deja, a fost turnat în jurul lor beton pentru fundație și tot sunt preconizați pentru a fi tăiați. Nu știu dacă au mai rămas păduri în jurul Chișinăului… Asta mi se pare că e unica și-i păcat că se distruge și ea”, povestește Valeriu Cerbu, locuitor al zonei.

Valeriu Cerbu, locuitor al sectorului Poiana Domneasca, Durlesti

„Am sesizat Procuratura, am chemat poliția la fața locului. S-a stopat atunci, că se turna aici beton – planșeu cu beton. S-au sistat atunci lucrările. Dar vedeți și d-stră câte s-au făcut deja. S-au tăiat copacii care duceau până aici, veneau mașini mari… Din ultimele date am înțeles că loturile deja sunt distribuite, sunt înregistrate la Cadastru. Nu înțeleg cum s-a făcut asta, pentru că la bază stă numai contractul de arendă. Cam straniu un pic, e ca și cum aș lua de la cineva apartamentul în chirie și să-l vând pe bucăți apartamentul cela”, se arată nedumerit Valeriu Cerbu.

„Pădurea știu că e luată în arendă de dl Ion Meleca. Aici, după planul pe care îl are el și-l demonstrează că are documente, are autorizație de construcție pentru niște căsuțe ușor demontabile. Deci, căsuțe de lemn. Dar dumnealui construiește chiar case-case și nu știu cum… fără autorizație de construcție, fără o expertiză a solului, fiindcă aici este risc de alunecări. Nu știu cum domnul și-a permis să construiască așa case masive, cu atâta beton. Vedeți ce armătură stă aici… Am înțeles că după plan deja 36 de case trebuie să fie aici. Deci pădurea asta se taie până jos și în locul ei o să fie 36 de case. Case adevărate, deja înregistrate și la Cadastru. Sunt atribuite loturile, nu știu cum e posibil așa ceva. Cine a făcut loturile astea, cine le-a aranjat? Astea-s lucruri pe care le fac organele de stat. Nu știu cum s-a permis așa ceva”, mai adaugă Valeriu Cerbu.

Două dintre fundațiile din beton armat turnate în pădurea Durlești văzute de la înălțimea dronei ZdG

Citiți mai departe pe zdg.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.