Acasă Extern Ungaria va părăsi Banca Internaţională de Investiţii, controlată de Rusia, după sancţiunile...

Ungaria va părăsi Banca Internaţională de Investiţii, controlată de Rusia, după sancţiunile americane

0

Guvernul Ungariei a decis să îşi retragă reprezentanţii din Banca Internaţională de Investiţii (IIB), controlată de Rusia, şi va părăsi această instituţie, a anunţat joi Ministerul Dezvoltării Economice, citat de agenţia de presă Thomson Reuters.

Decizia vine la o zi după ce Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a trei înalţi oficiali ai IIB de la Budapesta: doi ruşi şi un ungur.

În pofida faptului că a fost de acord să se retragă din bancă, Ungaria şi-a exprimat frustrarea că a fost împinsă să facă acest lucru.

Jurnalişii Reuters notează că Republica Cehă, Polonia şi Slovacia şi-au finalizat retragerea din BII, în timp ce România va ieşi în iunie. La sfârşitul lunii ianuarie, Ungaria deţinea o participaţie de 25,27% din IIB, a doua cea mai mare participaţie după Rusia, cu 45,44%, potrivit site-ului băncii.

ZF a scris în urmă cu două săptămâni că IIB, în obligaţiunile căreia au investiţii inclusiv fonduri de pensii private Pilon II, şi-a onorat obligaţiile de plată – principal şi cupoane – pentru o emisiune de obligaţiuni de 190 mil. lei emisă în 2021 şi care a fost subscriscă în proporţie de 93% de patru fonduri de pensii private Pilon II din România.

Fondurile P2 îşi reduc treptat expunerea pe bondurile emise de IIB, prin ajungerea acestora la scadenţă şi fără a fi nevoite să vândă, în contextul în care în toamnă lui 2022 a ajuns la scadenţă o emisiune de 500 mil. lei, la care NN Pensii, BCR Pensii şi BRD Pensii aveau 216 mil. lei. Câteva fonduri încă mai au în portofoliu obligaţiuni emise de IIB, unele care urmează să ajungă la maturitate în toamna acestui an.

„Acceptăm şi înţelegem că reprezentăm poziţii diferite, dar nu înţelegem de ce este necesară presarea altor state pentru a le schimba pe ale lor”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, în cadrul unei conferinţe de presă. „Ungaria este un stat, prin urmare ar trebui să fie tratată ca atare, în loc de o colonie”.

Washingtonul a declarat că Ungaria a ignorat îngrijorările SUA exprimate cu privire la „platforma opacă a Kremlinului”, o instituţie care şi-a mutat sediul la Budapesta de la Moscova în 2019.

Un reprezentant la IIB fusese ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, care a făcut parte din consiliul guvernatorilor.

Ungaria, membră a NATO şi a Uniunii Europene, a promovat legături bune cu Moscova din 2010, sub conducerea premierului naţionalist Viktor Orban, care a evitat să îl critice personal pe preşedintele Vladimir Putin, deşi a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.

Poziţia lui Orban a fost criticată de aliaţii americani şi europeni, iar SUA au cerut în mod repetat Ungariei să părăsească BII.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.