Acasă Comunicate de presă Un post TV, sancționat cu 81.000 de lei pentru încălcarea normelor la...

Un post TV, sancționat cu 81.000 de lei pentru încălcarea normelor la programele locale

0

Serviciul de televiziune Cinema 1 a fost amendat cu 81.000 de lei pentru că nu a respectat normele legale referitoare la programele locale, cele în limba română și cota programelor în primă difuzare.

Potrivit informațiilor, controlul Consiliului Audiovizualului (CA) a demonstrat că postul Cinema 1 a avut, în perioada monitorizată, aproximativ 43 de ore 33 minute de programe locale, din care autopromovarea a constituit o oră și 36 minute.

Serviciul a difuzat, astfel, cu peste 12 ore mai puțin produs local decât ar fi urmat să transmită un post clasificat ca național, și anume 56 ore pe săptămână, conform prevederilor art. 4 alin. (3) lit. (c) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA). 

Prin urmare a fost aplicată o amendă de 27.000 de lei.

„Postul a difuzat programul matinal „Новое Утро” compus din mai multe programe separate, preluate fără modificări din Federația Rusă, fiind vorba de rubricile: „Теледоктор Александр Мясников”, „Большие перемены”, „Большое путешествие Евгения Папунаишвили”, „Автоэксперт Иван Зенкевич”, „По секрету всему свету” și „Светская хроника”. Aceste programe apar inclusiv pe site-uri rusești și conțin logo-ul serviciului TV „Россия 1”. Prin urmare, rubricile conținute în emisiunea dată nu constituie programe audiovizuale locale, precum a susținut reprezentanta postului în cadrul ședinței”, se arată în comunicatul CA. 

Mai mult, Consiliul anunță că și la cota programelor locale în limba română, prevăzută la art. 4 alin. (7) din CSMA, Cinema 1 a avut devieri. În loc de 80% de programe în limba română, postul a dat aproximativ 40%, respectiv doar 17 ore 37 minute față de 34 ore 50 minute 46 secunde conform clasificării. 

Și în acest sens a fost aplicată sancțiunea de 28.000 de lei.

În orele de maximă audiență, Cinema 1 a difuzat cu peste 6 ore mai puține programele locale decât prevede art. 4 alin. (9) din CSMA. Amenda a fost, în acest caz, de 26.000 de lei, iar furnizorului i-au fost acordate 45 de zile pentru a remedia situația.

Prin urmare, președinta CA, Liliana Vițu, a declarat că un program audiovizual produs în altă țară și împachetat în Republica Moldova nu constituie produs autohton. 

La rândul său, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a menționat că postul TV se află la a treia treaptă de sancționare pentru nerespectarea rigorilor referitoare la programele locale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.