Acasă Comunicate de presă Avocatul Poporului cheamă concurenții electorali la corectitudine: ”Numai transparența, imparțialitatea şi independența...

Avocatul Poporului cheamă concurenții electorali la corectitudine: ”Numai transparența, imparțialitatea şi independența fată de orice manipulare politică pot asigura o bună administrare a procesului electoral”

0

Pe 2 octombrie este oficial lansată campania electorală pentru alegerile președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie curent. Actualul scrutin prezidențial va fi unul neobișnuit pentru că se va desfășura în condițiile unei situații epidemiologice foarte complicate ceea ce implică mari responsabilități din partea tuturor actorilor antrenați în procesul electoral. De aceea, în opinia Avocatului Poporului, în cadrul actualului scrutin este deosebit de important ca normele și standardele internaționale de organizare și de desfășurare a alegerilor să fie întru totul respectate pentru asigurarea unui proces electoral corect și democratic și exercitarea drepturilor fundamentale ale omului, cu precădere a drepturilor civile şi politice, transmite un comunicat al oficiului Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai.

Avocatul Poporului accentuează că desfășurarea campaniei electorale în condițiile pandemiei de COVID-19 impune o pregătire temeinică și minuțioasă de către Comisia Electorală Centrală (CEC), alte organe electorale a aspectelor tehnice legate de procesul electoral, pentru asigurarea unor condiții de maximă siguranță pentru cetățeni și pentru toți cei implicați în organizarea și desfășurarea scrutinului.

De asemenea, este nevoie ca organele elective sa desfășoare campanii de informare a alegătorilor cu privire la măsurile speciale/procedurile aplicate în timpul campaniei și la data alegerilor.

Avocatul Poporului cheamă la responsabilitate maximă candidații la funcția de președinte pentru respectarea strictă a regulilor/măsurilor speciale sanitare din perioada campaniei electorale și pentru a nu expune alegătorii pericolului infectării.

Un aspect care trebuie luat în calcul se referă la organizarea votării persoanelor infectate cu COVID-19 sau aflate în izolare, astfel încât acestea să-și poată exercita dreptul electoral și să nu apară suspiciuni privitor la o eventuală fraudare în acest context a alegerilor.

Nu mai puțin însemnată este respectarea de către cetățeni a regulilor sanitare stabilite de către autorități, Avocatul Poporului venind cu apelul către persoanele cu drept de vot să manifeste maximă responsabilitate, pentru a-și exercita dreptul electoral fără riscuri pentru sănătatea altor conaționali.

Avocatul Poporului mai atrage atenția asupra importanței de a fi asigurate condițiile necesare pentru realizarea dreptului electoral de către cetățenii moldoveni aflați peste hotare, precum și de către acei domiciliați în raioanele din stânga Nistrului. Mihail Cotorobai accentuează că e nevoie să fie întreprinse acțiunile de rigoare pentru garantarea securității procesului de votare în localitățile aflate în Zona de Securitate şi pentru monitorizarea nestingherită a acestuia de către observatorii naționali și  internaționali.

Și pentru actualul scrutin rămân a fi valabile recomandările Ombudsmanului referitoare la asigurarea condițiilor adecvate/adaptarea rezonabilă  pentru realizarea dreptului la vot de către persoanele cu diferite tipuri de dizabilități (senzoriale, locomotorii, psihosociale, etc.), ale celor aflate în instituții rezidențiale.

Avocatul Poporului se alătură apelului CEC, prin care concurenții electorali și instituțiile mass-media sunt chemați să semneze Codul de conduită privind desfășurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Ombudsmanul vine cu îndemnul către candidații la funcția de președinte să acționeze în spiritul principiilor democratice pentru a polemiza cu oponenții lor într-un cadru civilizat, să manifeste  corectitudine, respect reciproc și să se abțină de la acțiuni care ar putea afecta exercițiul electoral, cum ar fi coruperea alegătorilor sau utilizarea resurselor administrative. 

Mihail Cotorobai notează că, potrivit constatărilor Asociației Promo-LEX, 23 la sută dintre cazurile de discurs de ură au fost atestate în perioada campaniilor electorale, venind cu îndemnul către concurenții electorali să nu admită mesaje cu asemenea caracter, iar către alegători – să dezaprobe manifestările de ură și intoleranță față de oponenții electorali. 

Ombudsmanul susține Apelul Asociației Promo-LEX cu privire la discursul de ură în prezenta campanie electorală și se adresează inclusiv reprezentanților mediilor de informare în masă cu îndemnul reflectării corecte și imparțiale a cursei electorale, cu respectarea normelor etice și profesionale.

Avocatul Poporului amintește de faptul că organizarea unor alegeri democratice este imposibilă fără respectarea drepturilor omului, în special a libertății de exprimare, de întrunire şi asociere pentru scopuri politice. Ombudsmanul cheamă reprezentanții CEC, dar și toți actorii antrenați în procesul electoral să nu uite de această condiție definitorie pentru organizarea și desfășurarea pe 1 noiembrie  a unor alegeri care se doresc a fi libere și democratice.

Succesul va fi garantat doar în cazul în care toți participanții la procesul electoral vor respecta normele și standardele democratice, fără a trișa, a frauda, a cumpăra voturile alegătorilor, a induce în eroare opinia publică. Numai transparența, imparțialitatea şi independența fată de orice manipulare politică pot asigura o bună administrare a procesului electoral, începând cu perioada pre-electorală și până la finalizarea procesării rezultatelor, susține Mihail Cotorobai.

Credibilitatea procesului electoral trebuie să fie garantată, în primul rând, prin respectarea drepturilor fundamentale și a normelor de drept. Avocatul Poporului anunță că va monitoriza împreună cu echipa sa campania electorală și desfășurarea scrutinului prezidențial, iar constatările generale se vor regăsi în raportul său privind respectarea drepturilor și libertățile fundamentale ale omului în anul 2020, care va fi prezentat Parlamentului Republicii Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.