Acasă Dosare de rezonanță Un an de la reținerea lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef al PCCOCS....

Un an de la reținerea lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef al PCCOCS. Etapa la care se află dosarul acestuia

386
0
ads

La un an de la intentare, dosarul lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), în care figurează și Tudor Bodrug, nașul său de cununie, învinuiți de procurorii Anticorupție de îmbogățire ilicită, se află la etapa urmăririi penale. Procurorul de caz spune că cei doi au, în continuare, statutul de învinuiți, iar anchetatorii sunt în așteptarea unor răspunsuri din partea anumitor comisii rogatorii, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

Victor Furtună, procurorul pe caz, a declarat pentru ZdG că în pe dosarul fostului șef al PCCOCS și al nașului său de cununie, învinuiți de procurorii Anticorupție de îmbogățire ilicită, nu a fost luată nicio soluție, acesta fiind la etapa de urmărire penală.

„În prezent sunt efectuate acțiuni de urmărire penală. Soluții pe acest dosar nu au fost luate. Se fac acțiuni, care prin natura lor, durează în timp. Așteptăm răspunsul la unele interpelări din partea unor comisii rogatorii, fără de care este imposibil de a lua anumite soluții obiective pe dosar. Persoanele au același statut de învinuit”, a precizat procurorul Victor Furtună pentru ZdG.

Amintim că Nicolae Chitoroagă a fost reținut la 21 noiembrie 2019 fiind învinuit de îmbogățire ilicită. Urmărirea penală a început la începutul lunii octombrie 2019, în urma unor investigații jurnalistice. Acesta, împreună cu nașul său, s-a aflat în arest preventiv până la 6 decembrie 2019. Atunci a expirat arestul pe un termen de 15 zile, iar acuzatorii nu au solicitat prelungirea acestuia.

Potrivit materialelor procesului penal, pe teritoriul unei localități din raionul Ungheni, este amplasat un bazin acvatic cu suprafața de aproximativ 37 hectare, ce aparține unei SRL, fondatorii căreia fiind fratele și nașul de cununie al procurorului. Potrivit, însă, martorilor, în spatele afacerii ar sta ultimul.

Mai mult decât atât, în cadrul procesului penal a fost stabilit faptul că Tudor Bodrug, nașul de cununiel al suspectului, cât și SRL-ul ce-i aparține, au devenit proprietari la mai multe terenuri din preajma bazinului, asupra unora din ele în condiții dubioase.

La 27 iulie 2019, pe portalul Anticoruptie.md a fost publicată ancheta „Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni”. Portalul a scris că Nicolae Chitoroagă deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni. Afacerea este înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. Omul legii ar fi preluat afacerea, în 2005, printr-o schemă frauduloasă de la frații Mardari din satul Năpădeni. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Nicolae Mardari. Omul susține că a fost înșelat de procuror și rudele acestuia.

Nicolae Chitoroagă, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în perioada guvernării Partidului Democrat din Moldova, a plecat din funcție după schimbarea guvernării. Chitoroagă și-a dat demisia din funcția de procuror-șef la sfârșitul lunii iunie, fiind transferat în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Chișinău. La scurt timp, însă, Chitoroagă a depus cerere de concediu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

adv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here