Acasă Istorii din spatele culisei ULTIMA ORĂ! Se ”clatină” scaunul Procurorului General? Doctor în drept: ” Stoianoglo,...

ULTIMA ORĂ! Se ”clatină” scaunul Procurorului General? Doctor în drept: ” Stoianoglo, în calitate de procuror general riscă să fie revocat din funcție printr-o hotărâre a Curții Constituționale”

0

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo ar putea fi revocat din fucția de șef al Procuraturii Generale, iar acest lucru ar fi posibil printr-o Hotărâre al Curții Constituționale. Declarații în acest sens au fost făcute publice de către doctorul în drept, Teodor Cîrnaț, fiind invitat în cadrul unei emisiuni televizate.

S-ar putea ca în timpul cel mai apropiat, domnul Stoianoglo, în calitate de procuror general să fie revocat din funcție printr-o hotărâre a Curții Constituționale, fiindcă această Hotărâre este similară cu Hotărârea CC din 21 mai 2020 unde se menționa că procurorul general a fost numit în funcție printr-o lege neconstituțională, însă în punctul 83 se menționa că aceasta nu afectează procedura de numire în funcție a procurorului general. Astăzi Curtea și-a revigorat jurisprudența și a spus: Chiar dacă acești 4 membri ai CSM au fost numiți în funcție acum un an de zile și față de ei se aplică principiul inamovibilității, în scopul garantării supremației constituției, noi îi revocăm din funcție, dar hotărârile adoptate cu prezența acestor 4 membri ai CSM sunt legale până astăzi.

Stuația este similară, spune juristul, astfel că Curtea Constituțională a deschis Cutia Pandorei.

Eu cred că președintele Republicii Moldova, mâine să depună o sesizare la Curtea Constituțională prin care să ceară declararea neconstituționalității a decretului ex-președintelui Dodon prin care a fost numit în funcția de procuror general, Alexandr Stoianoglo, fiindcă el a fost numit printr-o lege neconstituțională. Sunt două lucruri similare și Curtea Constituțională astăzi a deschis Cutia Pandorei, a punctat Cîrnaț.

 Prezent în același studiou, analistul politic Anatol Țăranu a declarat că statul are nevoie de o reformă profundă pe interior.

Pe de o parte, lucrurile trebuie să fie corijate, iar pe de altă parte, atâtea lucruri s-au făcut strâmb în acest stat, iar pe de altă parte este legea care apără ”strâmbețea„ deja făcută și atunci ești într-o situați prostească: ori încalci legea și încerci să corijezi sau respecți legea și atunci lași intact, ceea ce s-a făcut ”strâmb”. Iar dacă încalci legea, creezi precedente și pe viitor, ceea ce înseamnă că nimic stabil nu va mai fi. Noi avem nevoie de o reformă profundă pe interior, a declarat analistul politic

Amintim că, pe 21 mai 2020, Curtea Constituțională a examinat sesizarea depusă anul trecut de mai mulți deputați. Judecătorii au ajuns la concluzia că concursul prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general contravine Constituției.

Cu toate acestea judecătorii au subliniat că Alexandr Stoianoglo nu poate fi demis din acest motiv.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.