Acasă Justiţie Dosarul Evgheniei Guțul, trimis în judecată. Ce pedeapsă riscă bașcanul

Dosarul Evgheniei Guțul, trimis în judecată. Ce pedeapsă riscă bașcanul

0

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a bașcanului Găgăuziei, Evgheniei Guțul, dar și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”.

Potrivit materialelor cauzei, învinuiților le-a fost încriminată săvârșirea a două capete de acuzare de acceptare cu bună-ştiinţă a finanţării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.

În cadrul urmăririi penale, oamenii legii au constatat că Evghenia Guțul, în perioada 2019-2022, activând în calitate de secretar în Departamentul de monitorizare, planificare şi control al fostului Partid Politic „Şor”, a fost activ implicată în aducerea ilegală în R. Moldova a mijloacelor financiare primite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre.

Banii erau ulterior folosiți în activitatea partidului, în scopul susținerii activității acestuia pe arena politică din R. Moldova.

Pe un alt capăt de acuzare, Evghenia Guțul, în perioada octombrie-noiembrie 2022, a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale fostului Partid Politic „Șor”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate în faţa instituțiilor publice din municipiul Chişinău, astfel acceptând cu bună-știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42.498 532,40 lei.

Fapte infracționale similare i se incriminează și celeilalte complice, care a fost responsabilă de Oficiul Teritorial din municipiul Chișinău, în perioada octombrie 2022 – noiembrie 2022, acceptând cu bună-știință finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat în sumă totală de 9.746.825 de lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de partidul politic, achitarea salariilor necontabilizate în plicuri membrilor de oficii teritoriale.

Învinuiții nu au recunoscut faptele comise, iar cauza penală în 68 de volume, împreună cu rechizitoriul pe 329 de file, a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă va fi găsită vinovată, Evghenia Guțul riscă închisoare de până la zece ani cu amendă în mărime de până la 400.000 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la zece ani.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.