Acasă Istorii din spatele culisei ULTIMA ORĂ! DOC // Principalul figurant în dosarul pornit pe filajul magistratului...

ULTIMA ORĂ! DOC // Principalul figurant în dosarul pornit pe filajul magistratului de la CA, în interesul lui Platon, eliberat de PCCOCS

0

Individul care ar fi stat în spatele schemei de filaj a magistratei Angela Bostan, de la Curtea de Apel, în interesul controversatului om de afaceri, fugarului Veaceslav Platon, a fost eliberat din detenție și scos de sub urmărire penală, la solicitarea procurorului Vitalie Chișca, din cadrul PCCOCS,

Este vorba despre Andrei Bahcivanji, cel care în 1997 era asociatul lui Platon în cadrul companiei SRL „Neîmblînzit”. Compania a fost lichidată în anul 2003, iar în cadrul acesteia Platon deținea 70% din acțiuni, celelalte fiind deținute de Bahcivanji, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

Bahcivanji a fost reținut în dosarul filajului magistratei Angela Bostan, după ce ofițerii SIS au descins cu percheziții într-o vilă luxoasă de pe strada Pavel Boțu 13, din cartierul Malina Mică, care ar fi fost închiriată de către Veaceslav Platon, iar acolo își desfășura activitatea Andrei Bahcivanji, dar și avocatul lui Platon, Ion Crețu. Este de menționat că în aceeași casă a fost depistată și „ferma de troli” a controversatului om de afaceri, dar și fostul polițist vizat în dosarul „coruperii de deputați”, Vitalie Burlacu alias „Vitas”.

Bahcivanji a fost reținut atunci pentru 72 de ore, iar ulterior a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Acesta s-a aflat în custodia Penitenciarului Nr.13 până astăzi, când printr-o ordonanță semnată de către procurorul PCCOCS, Vitalie Chișca, Andrei Bahcivanji a fost scos din arest și eliberat sub control judiciar, motivul fiind că în acțiunile grupului criminal nu a fost constatată fapta de șantaj.

Conform ordonanței semnate de Vitalie Chișca, astăzi ultimul a dispus scoaterea lui Bahcivanji de sub urmărire penală pe un capăt de acuzare și anume în baza articolului 179 din Codul Penal ( Violare de domiciliu), pe motiv că acțiunile acestuia nu întrunesc elementele infracțiunii, dar și revocarea măsurii de arest preventiv aplicat în privința acestuia.

Astfel, prin ordonanța celor de la PCCOCS, Bahcivanji va fi urmărit penal sub control judiciar în baza artcolului 46 din Codul Penal ( Grup criminal organizat) și alin.1(prim) art. 177 din Codul Penal ( Încălcarea inviolabilităţii vieţii personale)

„Culegerea ilegală a informaţiilor menţionate la alin.(1), fără consimţămîntul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore”.

Aici este de menționat că Bahcivanji a fost vizat în mai multe atacuri raider și delapidări a companii din sectorul energetic, dar și asupra SA „Apă-Canal Chișinău”( în 2001), inclusiv în sectorul bancar și cel al asigurărilor.

Pe cei doi, Platon și Bahcivanji, îi leagă și un alt dosar în care au fost condamnați în 2017, însă care la cerere avocaților lui Platon a fost remis la începutul anului trecut, de către Curtea de Apel, la rejudecare în instanța de fond. Este vorba despre schema de escrocherie când s-a încercat extragerea a 205 milioane de lei din conturile ASITO Kapital(România), unde acționar era „Moldasig” SA, dar și 22 milioane de lei de la „Moldasig” SA și 7,8 milioane de dolare de pe contul companiei SA „Alliance Insurance Group.

Amintim că în data de 18 iunie curent, ofițerii SIS și procurorii PCCOCS, au demascat activitatea unui grup criminal organizat care a pus la cale o schemă de filaj a magistratei Angela Bostan, de la Curtea de Apel. Operațiunea s-a soldat cu reținerea a cinci persoane, majoritatea dintre ei fiind oameni din anturajul lui Platon și au tangențe cu firmele offshore implicate în scandalul acțiunilor de la BC „MoldovaAgroindbank”, care în anul 2016 au fost blocate de către Banca Națională a Moldovei pentru activitate concetrată împreună cu alte 18 companii off-shore, beneficiar al căror este Veaceslav Platon, dar și cu dosarul „Moldasig”.

Numele celor cinci suspecți a fost dezvăluit de Deschide.MD în exclusivitate, cu referire la surse. Aceleași nume se regăsesc în ordonanța semnată de către Chișca. Veaceslav Platon a infirmat atunci într-un mod obraznic informațiile.

Cei recrutați aveau misiunea să-l fileze pe unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel, în gestiunea căruia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele. 

PCCOCS, în comunicatele de presă cu referire la acest dosar, evita să declare că ar fi vorba despre o schemă de filaj, ci mai mult punea accentul pe faptul că ar fi vorba despre „inviolabilitatea vieții personale a unui judecător”, chiar dacă în cadrul anchetei s-a stabilit că „din acțiunile grupului vizat, rezultă o bănuială rezonabilă că a fost comisă infracțiunea prevăzută de art. 46; 177 alin. (11), art. 179 alin. (3), art. 26, 189 alin(3) Cod Penal al Republicii Moldova, culegerea ilegală a informațiilor menționate la alin.(1), fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației și șantajul, săvârșit de un grup criminal organizat”.

În cadrul unei conferințe de presă, Ion Caracuian, șeful PCCOCS, a declarat că suspecții, în timp ce erau deja documentați de către procurori în cadrul unei cauze penale, și-au stopat acțiunile de filaj, după care au fost reținuți, iar în cadrul perchezițiilor au fost depistate mai multe înscrisuri, inclusiv dări de seamă. Mai mult, deși în comunicatul de presă al PCCOCS, cu referire la reținerea celor cinci suspecți, se menționa că „urmărirea penală a fost pornită pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale”, totuși Caracuian a recunoscut că a fost vorba despre filaj, dar și unul dintre cei vizați, fiind audiați de către procurorul PCCOCS, a recunoscut filajul magistratei.

Cei cinci executori, Vladislav Pervuhin, Alexandru Cuba, Andrei Luchian, Andrei Tihonciuc și Ghoerghe Șcurea, rămân în arest, în privința acestora fiind prelungit mandatul de arest, iar comandidatrul și organziatorul schemei de filaj, cu ajutorul procurorilor PCCOCS, a fost lăsat la libertate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.